tuinadvies tuinieren en groenten kweken
Gratis nieuwsbrief ontvangen
Emailadres
 
Homepagina
Bloemschikken
Bomen
Dieren
Fruit
Gazon
Groenten
Kamerplanten
Knollen en bollen
Kruiden
Kuipplanten
Orchidee
Planten
Recepten
Rozen
Sierheesters
Snijbloemen
Tropische planten
Tuinaanleg
Tuindecoratie
Tuininrichting
Tuinkalender
Tuin Allerlei
Vaste planten
Vijver
Eco-tips
Organisch tuinieren
Plantenbescherming

 

Kniebank
Kniebank
Prikroller voor gazon
Prikroller
Slakkenval
Slakkenval
Rozenboog
Rozenboog

Services


Tuinadvies.nl  ->   Groenten   ->   Groenten zaaien, pla... Print deze pagina lettergrootte kleiner lettergrootte groter

Groenten zaaien, planten of oogsten in augustus - groenten telen in de volle grond en in een serre

Moestuin in augustus:
Versere en nog lekkerder groenten dan uit de eigen moestuin kun je nergens kopen. Hierbij alvast enkele klusjes die je in de maand augustus in de groentetuin kan doen.

 • Zaaien van groenten:
  Het is interessant om nu nog groenten te zaaien zodat je tot laat in het najaar van de percelen kunt oogsten.
  • de laatste zaaimaand voor rapen, snijbieten, winteruien, winterrammenas, en wortelen. Vanaf half augustus is het aangeraden de herfstwortelen te zaaien onder koud glas. Deze kun je dan oogsten in december en januari.
  • radijsjes kun je nog volop zaaien evenals kropsla, snijsla, veldsla en spinazie.
  • op vrijgekomen percelen waar je geen gewassen meer wenst te zetten, kun je groenbemesters zoals mosterd, phacelia of snijrogge zaaien

Beschik je over een hobbyserre van glas of plastiek dan kun je eveneens winterandijvie, tuinkers, selder, koolrabi,... zaaien en vanaf half augustus veldsla op rijen uitzaaien.

 • Planten van groenten:
  In augustus is het voor vele soorten groenten al te laat om ze nog te zaaien, maar als je nog plantgoed hebt of kunt bekomen van volgende gewassen zullen deze nog voldoende tijd hebben om te kunnen uitgroeien.
  • uitplanten voor half augustus: broccoli, groenlof, ijsbergsla, andijvie, roodlof, winterprei, paksoi, knolvenkel, peterselie, snijselderij, koolrabi,...
  • herfstandijvie, Chinese kool, rapen, koolrabi, kropsla,
    
 • Oogsten van de plukrijpe groenten zoals aardappelen, zomerandijvie, augurken, late bloemkolen, boontjes, broccoli, Chinese kool, rapen, courgette, koolrabi, komkommer, paprika, pepers, peterselie, pompoenen, prei, radijzen, rammenas, rode kolen, schorseneren, tomaten, kropsla, uien, wortelen,...
  • Oogst regelmatig uw komkommers en courgettes en dit als ze nog jong en mals zijn. Hoe ouder en dikker de vruchten des te grover de structuur. Jonge groente smaakt dan ook veel beter. Wanneer er regelmatig vruchten worden afgesneden zullen de planten ook steeds weer nieuwe bloemen en vruchten dragen tot laat in het najaar.
  • Bonen oogsten en invriezen als wintervoorraad.
  • De ajuinen kunnen worden gerooid als het bladloof dood begint te vallen. Kies een droge dag want droog zullen ze langer bewaren.
    
 • Schoffelen en wieden tussen de groenten en bij droog weer regelmatig ruim water geven.
 • Zorg dat de grond waarop tomaten staan nooit te droog wordt, want als ze na een droge periode een goede gietbeurt krijgen dan zullen de vruchten open barsten.
 • De onderste bladeren van onze serretomaten kunnen we geleidelijk aan verwijderen. Zo krijgen de rijpende vruchten meer zonlicht en is er meer luchtcirculatie wat dan weer schimmelziektes voorkomt.
 • De jonge scheuten van aardbeien dien je voor half augustus uit te planten.


uitlopers van aardbeien uitplanten op rijen om nadien uit te planten op de definitieve standplaats

 • Beschik je over een serre dan kun je tegen het einde van de maand de deuren en de verluchtingsramen 's avonds sluiten om de warmte binnen te houden. De volgende morgen doe je ze dan terug open.
 • Controleer de gewassen in de serre regelmatig op witte vlieg en op bladluizen. Witte vliegen vertoeven zeer graag op de onderkanten van tomatenbladeren. Bladluizen kun je vrij makkelijk met een waterstraal van de gewassen spuiten.
 • Bij vochtig weer kunnen in een korte periode grote aantallen slakken actief worden. Vanaf half augustus worden de nachten langer en zijn er in de ochtend langere dauwperioden. Deze vochtige omstandigheden zijn ideaal voor de naaktslakken. Zodra slakken of slakkenschade wordt opgemerkt en de weersomstandigheden gunstig blijven voor slakken, is bestrijden met slakkenvallen zinvol.
 • Kerf nu de pompoenen in met een leuke tekst of tekening zodat die er de komende weken mooi kan in uitgroeien. Doe dit bij droog weer en snij maar enkele mm diep om rotten te voorkomen.


Vossaert Kurt

 Gerelateerd aan "Groenten zaaien, planten of oogsten in augustus - groenten telen in de volle grond en in een serre" is:

Oogstmand fruit en groente
Foliekas 1,5 mē
Bewaarui
Waterkraan vorstbescherming
Stuur deze pagina door Print deze pagina | Terug naar boven
Gratis nieuwsbrief ontvangen
Emailadres
STERKE PRIJSVERLAGING - Grote tuinafvalzak - 260L
Tuinafvalzak 260 l

€ 11,65

Tuinadvies tips:     nu nog planten in de moestuin - wat kun je nu nog planten in de kas - welke planten kan je planten in augustus - kun je nu nog wat inzaaien - groenten zaaien in najaar in koude kas - welke groenten kan ik nu nog zaaien - wat kun je nu nog poten - zaaien in augustus moestuin - wat kun je nu nog zaaien in de moestuin - welke groenten planten in najaar