tuinadvies tuinieren en groenten kweken
Gratis nieuwsbrief ontvangen
Emailadres
 
Homepagina
Bloemschikken
Bomen
Dieren
Fruit
Gazon
Groenten
Kamerplanten
Knollen en bollen
Kruiden
Kuipplanten
Orchidee
Planten
Recepten
Rozen
Sierheesters
Snijbloemen
Tropische planten
Tuinaanleg
Tuindecoratie
Tuininrichting
Tuinkalender
Tuin Allerlei
Vaste planten
Vijver
Eco-tips
Organisch tuinieren
Plantenbescherming

 

Kniebank
Kniebank
Prikroller voor gazon
Prikroller
Slakkenval
Slakkenval
Rozenboog
Rozenboog

Services


Tuinadvies.nl  ->   Vijver   ->   Waterplanten planten... Print deze pagina lettergrootte kleiner lettergrootte groter

Waterplanten planten: verschillende soorten waterplanten en hun plantwijze

Wortelende waterplanten

Waterplanten groeien met hun wortels in de waterbodem of drijven vrij op de wateroppervlakte. De wortelende soorten kunnen het beste in speciale plantmanden worden gepoot, die voorzichtig in de vijver worden neergelaten. Eventuele explosieve groei wordt op die manier geremd. Als bij het onderhoud van de vijver scheuren van de planten nodig is, dan worden ze met mand en al omhoog gehaald.

Wortelende planten zijn er in soorten:

Waterlelie, watergentiaan en waterranonkel bijvoorbeeld hebben drijvende bladeren en bloemen aan de oppervlakte. Zuurstofplanten zoals waterpest, gedoornd hoornblad, glanzend fonteinkruid leven helemaal onder water. Ze dragen bij tot het biologisch evenwicht en een goede waterkwaliteit.

Het planten:

Voor het planten hebben we nodig: waterplantenmanden, vijvergrond (eventueel speciale waterleliegrond), jute en grind. De basis van vijvergrond is klei waaraan een langzaamwerkende meststof is toegevoegd. De voedingsstoffen komen over een periode van 5 a 6 maanden vrij.
Bij het planten worden manden bekleed met jute om uitspoeling van de grond te voorkomen. Bekleden met krantenpapier kan ook. Het verteert snel, maar eenmaal afgezonken is dat geen probleem meer. Plant de waterplant niet te diep in de vijvergrond. Dek de grond af met jute of krantenpapier met daarop een laagje grind. Om het afzinken te vergemakkelijken maken we de grond voor de tewaterlating kletsnat.

Waterlelie planten:

Wie een waterlelie (Nymphaea) van goede kwaliteit koopt, krijgt daarbij ook alle informatie over de waterdiepte, de benodigde wateroppervlakte voor een volwassen plant en de bloemkleur. De planten worden geleverd in vijvergrond. Een waterlelie kan heel goed in een kunststof krat worden gepoot, als deze maar grote openingen heeft. Behandel de wortels heel voorzichtig, jonge planten zijn kwetsbaar. Let op dat het groeipunt boven de grond blijft, zodat de wortelstok kan uitgroeien. Gaan de planten eenmaal aan de groei, dan vormen ze een dikke wortelstok met talrijke 'ogen'.

TIP:
Laat een jonge waterlelie niet direct in diep water zakken, maar wen de plant in enkele weken aan telkens iets dieper water. Het vraagt voor een jonge plant veel energie om de bladeren naar de wateroppervlakte te laten groeien.

Bron: PPHGerelateerd aan "Waterplanten planten: verschillende soorten waterplanten en hun plantwijze" is:

Roze drijvende waterlelie
Tuinvlag waterlelie 1 mē
Roze drijvende waterlelie
Thermobeschermhoes XXL 120 x 180cm
Stuur deze pagina door Print deze pagina | Terug naar boven
Gratis nieuwsbrief ontvangen
Emailadres
STERKE PRIJSVERLAGING - Grote tuinafvalzak - 260L
Tuinafvalzak 260 l

€ 11,65

Tuinadvies tips:     waterplanten planten - drijvende waterplanten vijver - truc om waterplanten snel te laten groeien - tropische waterlelies - waterplanten planten soorten - water planten - waterplanten - waterlelie planten - drijvende waterplanten - mandje met opkweek lelie