menu
Tuinadvies
Geef dit een bloemetje 0

Perenboom met aangetaste bladeren

kurt

Tekst aangepast

Kurt

Beste forumvrienden,

Vandaag kwam er een tuinliefhebber langs met enkele bladeren van zijn perenboom. Deze zijn aangetast door kleine bruine vlekken. Volgens mij duidelijke roesthoopjes en dus stel ik alvast als diagnose perevuur of bacterievuur.

Wat denken jullie?

[afbeelding verwijderd niet-https]

Ik heb gelezen dat hier voor particulieren weinig aan te doen valt behalve de winterwaardplanten voor deze ziekte te verwijderen. In dit geval Juniperus sparren.

Volgende info heb ik ook gevonden via google:
Meeldauw ( en perenroest )
Meeldauwaantasting bij appel verschilt sterk per perceel. De belangrijkste maatregel blijft het wegknippen van primaire aantastingen tijdens de wintersnoei en voorjaar. Waar toch nog veel aantasting voorkomt, vanaf het rose knopstadium beginnen met een curatief blok van 3 x Exact ( 0,75 liter ). Exact heeft geen toelating in peer.

Met name bij Doyenné du Comice kan meeldauw veel schade geven door verruwingplekken op de vrucht. Bij weinig of geen primaire aantasting in appel en bij peren 2 tot 4 x spuiten met Flint ( 0,1 kg ) of Stroby ( 0,2 kg ) vanaf einde bloei om de 8-10 dagen. Dit bestrijdt ook pereroest ( oranje bladvlekken en roestwratten op vruchten ) en vroege zwartvruchtrot-infecties in peer. Stroby en Flint altijd combineren met een preventief contactmiddel om resistentie te voorkomen.

Pereroest is te herkennen aan de opvallende geel/oranje plekken op de bovenkant van de bladeren. Vanaf de zomer vormt zich aan de onderzijde van het blad langgerekte oranje uitstulpingen. In sommige gevallen zie je een aantasting op de jonge scheuten en vruchten. De pereroest kan niet het hele jaar op de peer blijven leven. Daarom maakt de roest gebruik van andere struiken als jeneverbessoorten en de zevenboom. Vanaf deze bomen en struiken worden de sporen weer verspreidt en zo is de cyclus rond. Behalve het niet al te fraaie aangezicht van een met roest aangetaste boom, brengt de ziekte betrekkelijk weinig schade met zich mee. Uitgaande van dit gegeven en dat het in de praktijk zeer moeilijk wordt de cyclus met de jeneverbesachtige te doorbreken, is de ziekte nauwelijks het bestrijden waard.

[afbeelding verwijderd niet-https]
Graag jullie idee aub?

Mvg,
Kurt [afbeelding verwijderd niet-https]
zaterdag 24 juni 2006 - 23:07
andre

Andre

Ja dat klpot perentoest is nauwelijks het bestrijden waard en eigenlijk kan dit niet veel kwaad; alleen is het geen mooi zicht

Groetjes andre
zaterdag 24 juni 2006 - 23:15
Leentje

Leentje

Ik heb dit ook op een perenboompje, dubbele flip.
Ik trek gewoon alle bladeren af, die de oranje vlekjes hebben. Dacht dat ik het zo kon stoppen!? Doch ieder jaar opnieuw.
Heb wel lekkere peren
Hier staan naar mijn weten geen jeneverbesstruiken

Groetjes,
Leen
zondag 25 juni 2006 - 00:36
kurt

Kurt

Leentje,

Die jeneverbesstruiken zijn een soort coniferen of de Juniperus. (dus niet verwarren met rode aalbessen )
Als je met de vlakke hand op een Juniperus conifeer slaat, voelt dit vrij pijnlijk aan. Dit in tegenstelling tot vele andere sparren.

Hierbij een foto van een Juniperus

[afbeelding verwijderd niet-https]
[afbeelding verwijderd niet-https]
[afbeelding verwijderd niet-https]
maar er zijn heel veel soorten en variëteiten...

Mvg,
Kurt
dinsdag 4 juli 2006 - 18:11

Voeg een reactie toe

Log in of registreer om dit onderdeel te gebruiken
Terug naar boven icoon