menu
Tuinadvies
Geef dit een bloemetje 0

Welke fruitbomen

Ga naar meest recente reactie

Mirry

Mirry

We hebben een nieuw huis gekocht met een mooie grote tuin. (500 m2)
De manier van tuinieren gaat voor mij nu behoorlijk veranderen en ik merk dat ik nog erg veel te leren heb.

Ik wil naast een moestuin (waarover waarschijnlijk binnenkort wel vragen komen) een aantal fruitbomen/struiken neerzetten.

Mijn 'eisen' zijn:
- Fruit moet gangbaar en goed eetbaar zijn
- Bomen/struiken mogen wel uitgroeien, maar niet supergroot worden, waardoor ze gaan woekeren en de buren en wij onze zon kwijtraken.
- Ze moeten niet al te moeilijk te verzorgen zijn

Er is veel zon in de tuin.

Nog een aantal vragen:
- We krijgen in mei de sleutel, ben bang dat ik dan niks meer kan planten, maar pas in het najaar. Is dit zo?
- Er zijn nu allerlei fruitplanten te kopen bij de doe het zelf zaken, wat is hier de kwaliteit van?
- Waar raden jullie aan op bomen/struiken te kopen? Zit hier veel kwaliteitsverschil in?
- Bij welke winkel/wat voor soort winkel kunnen ze me goed verder helpen met evt vragen?
- Kan ik nu struiken/bomen kopen, deze in pot laten staan, in de grond zetten en deze in de zomer/najaar overzetten in de volle grond?

Heel erg bedankt alvast!
zaterdag 26 maart 2011 - 20:05
cetinel

Cetinel

als je bomen en struiken koopt kun je die al in een grote pot zetten(wel niet in de pot waarin je ze kocht laten,die is veel te klein dan)en volgend jaar of in het najaar planten.
als je ze al in pot koopt kun je eigenlijk het hele jaar door planten,gewoon extra opletten als het te droog gaat wordn.
de bessenstruikjes en zo die zijn daar goed voor,maar ook fruitbomen heb ik op die manier een bepaalde tijd laten overbruggen tijdens verhuis en zo....
zaterdag 26 maart 2011 - 21:39
sugar

Sugar

Je kan zowel kleinfruit als echte fruitbomen planten, in de eerste plaats zou je moeten uitmaken wat je zelf lust.

Echte fruitbomen (appel, peer, pruim, kers, perzik,...) kan je best met blote wortel planten, dat doe je best in het najaar. als je de bomen niet te groot wil laten worden, kan je laagstambomen planten.

Kleinfruit is een heel ander verhaal: kleine struiken die je soms ook in pot kan kopen (framboos, blauw bes, aalbes, zwarte bes, kruisbes, braambes,...). Probeer al eens te bekijken wat je exact wilt zou ik zo zeggen.
Sommige fruitplanten zijn klimmers, en kunnen tegen een muur gezet worden (druif, kiwi,...)

Voor al dezeplanten is mijn advies : koop ze niet bij een doe-het-zelf zaak, ook niet in de Aldi, of in een grote tuinzaak. Ga ervoro naar een specialist, die gaat je de nodige uitleg geven, en goed plantmateriaal van goede en gezonde rassen verkopen
zaterdag 26 maart 2011 - 22:38
Mirry

Mirry

Bedankt alvast voor jullie antwoorden.
Hoe kan ik een goede verkoper vinden?
zaterdag 26 maart 2011 - 22:41
lo

Lo

U moet natuurlijk bij de boomkweker zijn, zeker voor de fruitbomen. Even googlen op 'boomkwekerij' en je vindt er zeker een uit de buurt. Deze mensen zijn echte specialisten, kunnen u bijstaan met de gepaste raad en daad, verkopen degelijk materiaal, hebben doorgaans een enorme keuze en zijn niet eens zo duur. Allen daarheen dus!

Ik zou echter aanraden om nog even te wachten en u te informeren. Maak een lijstje met wat u wenst, wat mogelijk is, enz. Informeer bij de verschillende handelaars naar assortiment, prijzen, enz. Stel een degelijk grondplan op.
Een goede voorbereiding doet wonderen. Te vlug van stapel lopen geeft teleurstellingen. Het heeft ook geen zin om nu planten te kopen die je maar over 6 maanden een definitieve plaats kunt geven. Ze lopen heus niet weg bij de handelaar.
zondag 27 maart 2011 - 03:00
lo

Lo

Een interessante frambozenvariëteit is de herfstframboos, vb. Zeva. Geeft in de late herfst grote stevige vruchten. Bij de peren zou ik St.Remy aanraden. Geeft zeer veel vruchten en men kan de vrucht tot in maart bewaren. Is geen handpeer, maar een stoofpeer. Bij de appelen zijn reinetten uitstekende moesappels. Ook heb ik het ras Winston, dat zijn hele lekkere handappeltjes die je ook kunt stoven. Bewaren tot in april.
maandag 28 maart 2011 - 00:24
Chef
maandag 28 maart 2011 - 00:40
Chef

Chef

Wat zijn je wensen? Zoveel mogelijk kg fruitopbrengst per m2? Biologische teelt? Of ga je meer voor de esthtische waarde van bijvoorbeeld hoogstamfruitbomen? Wil je fruit om te bewaren, om in te maken of voor directe consumptie?
Wil je een boomgaard aanleggen, of gaan je gedachten meer uit naar kleinfruit zoals bessen en frambozen? 500 Vierkante meter is niet heel klein, maar ook weer niet heel erg groot. Zo heeft eén hoogstamfruitboom ongeveer 100 m2 nodig om goed uit te kunnen groeien.
maandag 28 maart 2011 - 00:53
lo

Lo

Een gouden tip: bezoek eens wat tuinbeurzen in het najaar. Veel boomkwekers hebben een assortiment fruit mee waarvan je kan proeven.
maandag 28 maart 2011 - 01:00
Mirry

Mirry

Lo, bedankt voor je tips, kan ik echt wat mee!
maandag 28 maart 2011 - 07:44
bd

Bd

wij hebben onze fruitbomen gaan kopen bij een kweker, en mochten het fruit eerst proeven, dus wisten we ook wat we kochten, en welke vruchten we mochten verwachten
zondag 17 april 2011 - 19:48

Voeg een reactie toe

Log in of registreer om dit onderdeel te gebruiken
Terug naar boven icoon