menu
Tuinadvies
Geef dit een bloemetje 0

Nieuwe tuin aanleggen

dromerke

Dromerke

Ik bezocht vandaag een tuincentrum in de buurt (Leuven)en ik was "verkocht" aan de varens. Omdat ik er niets van ken, wil ik toch liever eerst advies van kenners. Welke varens koop ik het beste om te planten in een "zonrijke" tuin? En waar koop ik het beste varens....
woensdag 18 juli 2007 - 22:42
boomvaren

Boomvaren

Hallo Dromerke,

Fijn dat je de schoonheid van varens hebt ontdekt. Er zijn heel wat varens die redelijk wat zon kunnen verdragen, veel hangt ook af van de vochtigheid, is je tuin beschermd door muren of hagen en de positie van je tuin, hiermee bedoel ik, is er constant zon of enkle uren van de dag enz. Ik zal je via een persoonlijke mail enkle adressen doorgeven waar je varens kan kopen met goed advies, een andre mogelijkheid is het net afgaan voor mailorder en de beste en goedkoopste manier is ze zelf kweken.
Het voordeel van zelf kweken is het kost je bijna niets, van één zaaibeurt heb je zoveel jonge plantjes dat je de ganse buurt kan voorzien van varens, maar het geeft je wel de kans om te kunnen experimenteren waar ze het beste staan. Het nadeel van zelf kweeken is het procedee, zaaien van sporen is iets wat komplexer dan bij gewone zaailingen, de uitleg klinkt vrij ingewikkeled maar eens je de techniek onder de knie hebt is het een makkie. Wat nog een nadeel is is de lange wachttijd maar dat hangt dan ook weer van de soort af en de omstandigheden waarin je kweekt, je mag toch gemiddeld van 9 maanden spreken vooraleer je van jonge varentjes kan spreken.
Wat informatie betreft er is hier op het forum al het één en andre verteld over zon vriendelijke varen, hoe je ze moet kweeken, welke aarde goed is voor ze, verder probeer ik bij regelmaat kleine uitstapjes te organiseren naar botanische tuinen met al dan niet een gids voor varens. Alle reden dus om het forum goed te volgen. De uitstapjes zijn wel vrij nieuw, we hebben pas de eerste naar de universitaire plantentuin van Gent achter de rug en voor de deelnemers was dit een unieke ervaring en voor herhaling vatbaar.
Er is ook heel wat geschreven over varens, ik moet wel toegeven het meeste en de beste boeken in het Engels zijn.
Er zijn ook varen vereenigingen die de moeite zijn om bij aan te sluiten, alleen al voor het aanbot aan sporen.

Groetjes,
Danny
donderdag 19 juli 2007 - 11:34
linda

Linda

En welke varens zijn woekeraars. Ook ik zou in een border graag varens zetten maar ik ben ook een varenleek.
Zijn er winkels gespecialiseerde in varen?
Linda
maandag 27 augustus 2007 - 02:31
boomvaren

Boomvaren

Beste linda,

In één van vorige topics ( zie url: http://forum.tuinadvies.be/forum_topic.php?hid=6&sid=23&tid=9131 ) wordt er al 't een en ander vertelt over woekkeraars, de soorten en wat je ermee kunt doen. Tegenwoordig zijn er al vele locale tuincentera die ook al een beperkt aanbot hebben en kunnen je wat advies kunnen geven. Let wel, ik heb ook al dikwijls meegemaakt dat ze er niets van kennen en je iets aansmeren om toch maar verkocht te krijgen, en dat is soms heel jammer. Eén van ons lands beste varenhandelaars, deze doet niets anders, is La Fougeraie ( http://www.varens.be/# ) in Stave (Ardennen). Zijn webside alleen al (ook in het nederlands) is zeer intresant om te zien wat er aan varens te verkrijgen is en met wat uitleg.
Heb je nog vragen, laat ze gerust maar komen.

Groetjes,
Danny
maandag 27 augustus 2007 - 03:28

Voeg een reactie toe

Log in of registreer om dit onderdeel te gebruiken
Terug naar boven icoon