menu
Tuinadvies
Geef dit een bloemetje 0

Kweken van varens via broedbolletjes

varen

Varen

Sommige varens kunnen ook vermeerderd worden met de broedbolletjes die ze in het najaar op hun blad produceren. Het voordeel van deze techniek is dat de nakomelingen soortecht zijn. Bij o.a. Asplenium bulbiferum gaat dit wonderwel vlot, maar ook bij sommige athyriums, polystichums en woodwardia’s lukt het eveneens vrij goed.

Gewoon in het najaar een blad met broedbolletjes afknippen en boven in een pot met gewone potgrond vastpinnen op de natgemaakte aarde. Zet er een plastic zakje over om de omstandigheden vochtig te houden (niet laten uitdrogen maar ook zeker niet te veel bijgieten). In het voorjaar komen uit die broedbolletjes verschillende kleine varentjes te voorschijn. Neem deze voorzichtig op en pot ze afzonderlijk op in potten met turfmolm. Met een beetje geluk lukt het zo vrij eenvoudig sommige varens voort te kweken.

Ik zorg er wel voor dat de broedbolletjes vorstvrij overwinteren. Maar tijdens deze zachte winter heb ik zelfs buiten in de tuin enkele varentjes kunnen winnen door een blad in de gewone grond vast te zetten. Hopelijk lukt de transplantatie naar de bloempot even goed.



[afbeelding verwijderd niet-https] [afbeelding verwijderd niet-https] [afbeelding verwijderd niet-https]
dinsdag 10 april 2007 - 05:24
boomvaren

Boomvaren

hallo varen,
Je kunt inderdaat soorten hebben waar varens uit broedbolletjes komen. Maar die zogeheten broedbolletjes zijn eigenlijk de sori die in plaats van de sporen af te stoten, ze gewoon vast houden en ze inwendig laten kiemen hun soortechtheid is daardoor natuurlijk verzekerd. De sori bij deze soorten bevat dan ook een groeimedium in vorm van water en glucose. Maar zoals je hebt aangegeven is dit maar bij enkle soorten van toepassing. Maar de soort echtheid blijft ook bij de anderen gegarandeerd zolang je er maar voor zorgt dat je de sporen van verschillende niet gemengd worden en het is pas in het stadium dat de prothallus geslachtsrijp zijn, dat je cultivars kunt bekomen en dat is niet altijd zo evident. Daarom gooi je de sporen enveloppes na 1x gebruikt te hebben best weg.
Er zijn nog twee andre methodes om somige varensoorten te kweeken.
De gemakkelijkste methode is via rizonen of wortelpijmen. Maar let wel op deze zijn meestal woekkeraars.
Een andre methode is door stukjes horizontaal uit het blad te knippen en rechtop in aarde te planten en zo te laten kiemen, deze methode kan toegepast worden bij Phyllitis scolopendrium bv.
groetjes,
Danny
woensdag 11 april 2007 - 02:14

Voeg een reactie toe

Log in of registreer om dit onderdeel te gebruiken
Terug naar boven icoon