menu
Tuinadvies
Geef dit een bloemetje 0

Kieuwrot bij koi

Ga naar meest recente reactie

loucka

Loucka

Geachte

Sederd zaterdag heb ik een 3 vissen dood,het ging om de ziekte kieuwrot.Ik heb dan ook meteen Chloramine T in de vijver gedaan.Maar eenmaal men dit virus op de vijver heeft,geraak je er nooit meer vanaf heb ik gehoord.Je mag de vijver helemaal leeg maken,en met hogedruk afspuiten.Dit heeft geen nut heeft men mij laten weten.Nu ben ik eens op internet gaan zoeken,en ik heb dit gevonden;
Deze site openen

http://www.tobakoi.nl/product_info.php?products_id=3827&osCsid=e7194da4ef25e0b2e4cb0b383d0f4701

Kaliumpermanganaat,heeft iemand van jullie dit al gebruikt,en wat is het resultaat
maandag 4 april 2011 - 02:22
focus

Focus

Dag Loucka,

Helaas moet ik zeggen dat ik hetzelfde ben tegengekomen met een showa van mij (natuurlijk een van de mooiste)
Kieuwrot doet blijkbaar erg de ronde in de vijvers op dit moment.

Middeltjes zoals zout en fmc helpen meestal niet.
Wanneer kieuwrot opgemerkt wordt is het vaak al tamelijk aangetast waardoor de beschadiging te diep is geworden, en daarom een bacteriële infectie is geworden.
FMC, en andere middelen helpen niet meer.
Er is dan nog een mogelijkheid en dat is antibiotica.

Ik raad je zeker aan de koidokter te bellen, aangezien kieuwrot erg besmettelijk is.

Ik heb zelf iets te lang gewacht met het scheppen en controleren van de vis (er was een verminderde eetlust en een zekere lusteloosheid te zien). Maar ja, je gaat natuurlijk niet iedere vis die zich eens afzonder gaan scheppen (zeker niet voor de rest niet te veel stress aan te jagen). Vandaar te lang gewacht en donderdag op antibiotica in een quarnatainebak gezet. (vergeet zeker de zuurstofpomp niet!!)

jammergenoeg is gisteren de vis overleden, de infectie was al te ver gezet. Donderdag onmiddellijk de koidokter ook gebeld om de vijver zelf te komen inspecteren en controleren. Die man kan pas woensdag ten vroegste langskomen, maar het lijkt erop dat dit een alleenstaand geval was.

Dus mijn raad: de zieke koi ONMIDDELLIJK apart houden van de rest in een aparte bak met voldoende zuurstof, de koidokter bellen en best zelf niet gaan proberen met allerhande middeltjes. Wanneer de koidokter medicatie zal voorschrijven kan dit tegengewerkt worden door de zaken die jij al hebt toegevoegd.
Hou uw vissen zeker in de gaten, een van de symptonen van kieuwrot zijn geen eetlust en afzondering van de groep, naar een later stadium ook bovenaan zwemmen (omdat ze moeilijker aan zuurstof raken happen ze dan ook boven water naar zuurstof)
maandag 4 april 2011 - 10:08
loucka

Loucka

Dag Focus

Ik heb wel iets gevonden op internet,dat ik eens ga vragen aan de koidokter.Leest u eens de volgende site;

http://www.tobakoi.nl/product_info.php?products_id=3827&osCsid=e7194da4ef25e0b2e4cb0b383d0f4701

Chillodinella virussen tasten ook de kieuwen aan
Wat denk u,van deze site
maandag 4 april 2011 - 10:36
focus

Focus

Dat kan inderdaad werken, maar bij dergelijke ziekten moet er van geval tot geval bekeken worden en op basis van onderzoek (microscoop) een medicatie voorgeschreven worden.
Het KAN lukken, maar de koidokter zal het juiste kunnen voorschrijven. De remedie die wij voorstellen is eigenlijk een tussenoplossing zodat de schimmel zich niet verder zet, in afwachting van de echte behandeling door een specialist.

Kaliumpermanganaat is inderdaad een straf product, dat vele ziekten zal oplossen. Maar bij het toedienen bij dergelijke ziekten is het altijd best om even de dokter erbij te halen.

Bij het raadplegen van de dokter komt er inderdaad een kost bij kijken, maar je kan het op twee manieren bekijken: zelf proberen met allerlei middeltjes en meerdere dode vissen hebben (weegt niet op tegen de visite van de dokter). En als tweede: we zijn beide koiliefhebbers, we willen toch niet dat onze vissen nodeloos afzien en vandaar dat een visitatie gewenst is bij zieke vissen.
maandag 4 april 2011 - 10:58
loucka

Loucka

Beste Focus

Ik ben vanavond,om kwart voor tien uur,naar Vorselaar geweest naar Maarten Lammens koidokter.Dat is hier van bij mij uit 7,50 km.Ik had een koi kunnen scheppen.Dat ik Chloromine T in de vijver had gedaan was goed.Maar hij heeft me nog 2 verschillende Antibiotica's mee gegeven.Dat moest ik dringend in de vijver doen
Ook heb ik gevraagd naar Kalium permanganaat.Dat is een produkt,waar alle microscopische virussen ,bacterien,zelfs vissen zoals steur van afsterven.Het is een heel goed produkt,maar er zouden geen andere vissen dan koi mogen op zitten.Koi kan tegen dit produkt tegen
Ook heeft de Dokter gezegt dat de Israelische koi tegenwoordig word ingeent tegen deze ziekte(kieuwrot)Bij de Japanse koi word dit nog niet gedaan
dinsdag 5 april 2011 - 02:32
focus

Focus

Dag loucka,

ik ben blij dat je deze keuze hebt gemaakt.
Ik veronderstel dat nu alles terug op zijn pootjes komt.
Ik heb niet het geluk zo dicht te wonen bij een koidokter, bij mij komt hij morgen langs.
we wachten af...
dinsdag 5 april 2011 - 08:04
focus

Focus

Dag Loucka,

hopelijk is de vijver bij jou al terug in orde?
hier heeft de koidokter nog enkele sporen van beginnend kieuwrot gevonden, vandaar een 3-daagse kuur opgestart met chloorpoeder (welke het is weet ik niet, niet in de handel te verkrijgen)

Het is op dit moment een veel voorkomend probleem in vele vijvers zo blijkt, de reden is onbekend.
donderdag 7 april 2011 - 08:07
loucka

Loucka

Dag Focus

Ja ik heb geen dode vis meer gehad,maar ik zal maar hout vastnemen,je weet maar nooit.Doch de 3 vissen die dood zijn,waren mijn schoonste vissen.
Bij u heeft Dokter Maarten lammens ook langs geweest,het is te hopen voor u dat die drie daagse kuur ook mag helpen.
Ze zouden eens naar de reden moeten zoeken,waarom deze vissen kieuwrot krijgen.Want een koi kopen,is niet goedkoop.Volgens mij is het een soort kanker onder de vissen,zoals bij de mens.De een krijgt het en de andere niet.De stekste blijven leven.
vrijdag 8 april 2011 - 01:29
focus

Focus

bij mij was het Tim Barbé (maarten lammens komt niet hier in de regio).
De drie-daagse kuur was er eentje met chloor.

Ik vroeg hem ook of er een reden kon te achterhalen zijn maar die is niet direct te herkennen of aan te geven.
Wat wel zeker is, is dat de minst sterke vissen het meest kans maken op ziektes en plagen. en dat is eigenlijk logisch.
Het schommelen van de watertemperatuur in het voorjaar is ook een belangrijk punt. Mocht je die schommelingen kunnen opvangen zullen de vissen minder snel ziek worden. Die schommelingen kunnen opgevalen worden door gebruik te maken van waterverwarmers. Deze dingen zijn echter dure zaken in zake elektriciteitsverbruik. We spreken al snel van een 3 of 4 kilowatt (afhankelijk van grootte van vijver, ligging en structuur).
Dus 3000 watt per uur = ongeveer 0.6€ * 24 = 14.4€ per dag.

proberen de vissen zo sterk mogelijk uit de winter naar het voorjaar te laten gaan is dus de optie. (en een beetje geluk (of pech hebben?) speelt ook wel een rol vermoed ik)
zondag 10 april 2011 - 20:17

Voeg een reactie toe

Log in of registreer om dit onderdeel te gebruiken
Terug naar boven icoon