menu
Tuinadvies
Geef dit een bloemetje 0

Groen schuim vetlaag op vijver.

Ga naar meest recente reactie

fonkel

Fonkel

Hoi,

Ik heb al ca 14 dagen groen schuim op de vijver en daarna komt er een vetlaag op. Doorgaans begint dit 's avonds en 's morgens is dat weg. Wat kan hier de oorzaak van zijn en wat is evt jullie advies. De vijver bestaat uit ca 15000 lit water is gefilterd door een bak met van die sponzen in en onderaan van die plastiek stukken buis. Ik heb ongeveer een maand geleden er behoorlijk wat water van uit mijn regenput bij gedaan ( koperen afvoer buisen ) kan dit de oorzaak zijn en wat doe ik hier aan?


gr

fonkel
maandag 2 augustus 2010 - 20:31
Karintje

Karintje

Ai Fonkel,

Ik heb weinig verstand van vijvers, maar regenwater is niet goed voor ne vijver hoor!!
Geen idee wat je er aan kan doen. Mss wat bacteriën toevoegen in de filter, zodat die mee circuleren in het vijverwater!?
Luister ook eens in een gespecialiseerde vijver winkel!!

Grtz,
Karin

PS; van welke streek ben jij??? Makkelijker om evt. een goede winkel voor te stellen
maandag 2 augustus 2010 - 21:19
Rita1960

Rita1960

joh,
ik heb weinig verstand van vijvers.. maar dat regenwater slecht is voor vijvers daar heb ik nu nog nooit van gehoord... en ik zie ook geen vijvers met een dak erboven

zal wel iets anders zijn wat dat groene veroorzaakt.. zoals te weinig zuurstof in combinatie met te hoge watertemperatuur. of te veel algengroei.. te weinig zuurstofplanten, te veel (kunst-)mest in het water.. pH niet goed. te veel of te weinig vissen...

er zijn vast echt wel echte vijver specialisten die je verder kunnen helpen als je wat meer over de vijver en de omstandigheden verteld.

groetjes en succes met het oplossen van dit vervelende probleem.

Rita


maandag 2 augustus 2010 - 21:45
fonkel

Fonkel

Karin en Rita,

Ik ben wonnachtig in Lokeren ( Oost - Vlaanderen ). Kheb mij laten wijsmaken dat te veel regenwater de vijverbiotoop te zacht maakt en da ni goed is voor de groei van de planten. Dat merk ik wel dat de planten ni echt goed groeien. Da groen schuim kun je een beetje vergelijken met kikkerdril, zo ziet het er toch uit maar als je er met de handen doorgaat is het gewoon water. Er zit nl maar 1 soort zuurstofplant in. Dat is nu te laat zeker om nog inteplanten of niet ? Kga ook eens de pH eens testen maar daar ken ik ook ni veel van.
Te veel voedsel geef ik ni en (driijf) algen heb ik ook geen last van. Er zitten denk ik wel veel vissen heb ze nog ni geteld maar den wel een dikke 100.
Van dat regenwater heb ik ook maar van horen zeggen. Maar van horen zeggen zijn er ook al veel leugens verteld, maar naar het schijnt zijn koperen afvoerbuizen en goten ni goed. Koper dat oxydeerd word ook groen vandaar eigenlijk mijn vraag ivm met dat groen.
Indien jullie nog opmerkingen of suggesties hebben laat maar horen.

Alvast al bedankt voor jullie moeite.

gr

fonkel
maandag 2 augustus 2010 - 22:06
Karintje

Karintje

Goedemorgen Fonkel,

Onze vijver heeft 17.000 liter (kraantjes)water, ne goeie filter en een vis of 50 wat bij ons het maximum is voor de filter die we hebben. Dus bij jou zitten er zeker teveel vissen in!

Neem een staaltje water en ga er mee naar een gespecialiseerde vijverwinkel, mss even googelen voor te zien wat er bij jou in de buurt is. Die testen dat voor jou (normaal gezien gratis) en je krijgt gelijk goed advies welke produkten je moet gebruiken

Succes en laat eens wat weten?

Karin

dinsdag 3 augustus 2010 - 09:22
Methos

Methos

Koper is zeer schadelijk voor de meeste vormen van 'lager' waterleven en mogelijk verstoort dat de natuurlijke afbraakprocessen in je vijver.

Als je spreekt van een vetachtige laag dan zou ik toch aan het visvoer denken. Als je voer gebruikt met een vetgehalte dat niet aangepast is, of dat slecht verteerd wordt door je vissen (misschien voer je weinig, maar 100 vissen is wel veel) komt dat terug in het water terecht en kan dat zo'n film vormen. Je ziet het ook wel eens in intensieve viskwekerijen.

Regenwater kan volgens mij niet echt kwaad. Sommige planten houden er niet van omdat ze liever kalkrijk water hebben (waterpest), maar andere planten houden net wel van zacht lichtzuur water.
dinsdag 3 augustus 2010 - 09:51
focus

Focus

Ik denk dat je meer richting amoniak, nitraat en nitriet moet gaan kijken.
Een explosieve algengroei wordt meestal veroorzaakt door een teveel aan voedingsstoffen in het water. Voedingsstoffen voor planten zijn de afvalstoffen van vissen en overtollig voeder.

Amoniak wordt door nitrificiërende bacterieën omgezet naar nitriet, wat op zijn beurt wordt afgebroken. Het restproduct hieruit is nitraat.
Nitraten zijn niet giftig voor vissen, maar zijn wel een voedingsbron voor planten.

Volgende opties zijn volgens mij: toevoegen van veel meer planten (niet enkel zuurstofplanten). Gele lis, gewoon riet of waternavel lijken mij hierin zeker voldoende.

Een tweede optie is een regelmatige verversing van water. Water verdampt, maar de afvalstoffen blijven zitten. Na verloop van tijd krijg je een procentuele verhoging van het aantal afvalstoffen, daarom raden specialisten altijd een verversing van 10% water per week aan. (op die manier neem je ook de afvalstoffen mee, iets wat bij verdamping niet gebeurt)
Het liefst verversen met leidingwater, omdat daar meestal een goede verhouding aan kalk in zit. Voeg je leidingwater toe, dan zal het kalkgehalte (hardheid) van de vijver ook zakken, wat dan weer niet goed is voor de plantengroei (en ook de leefomstandigheden van vissen).
Voeg je toch regenwater toe, dan zou ik aanraden om er extra additieven aan toe te voegen zoals maerl. Eveneens wordt gewone bemestingskalk van de boerenbond aangeraden. (maar da's weer een andere discussie)

een derde optie is snoeien in het visbestand (want die zijn de ook oorzaak van afvalstoffen in het water)

Eventueel kan je kijken naar de bodem, als daar geen dik pak rottende bladeren of ander afval ligt, want ook dat kan een bevuilende werking hebben.

het is hier al aangegeven: laat je water controleren. op basis daarvan kan je al het een of ander uitsluiten.
dinsdag 7 september 2010 - 10:47
fonkel

Fonkel

Al eerst en vooral bedankt voor jullie reactie.
Het probleem is eigenlijk begonnen begin juli. We hadden toen een droge periode achter de rug en ik heb dan veel ( ca 3000 lit ) regenwater uit mijn regenput aan de vijver toegevoegd. Eind juli is dat dan begonnen, troebel water, groen schuim en die olieachtige filmlaag.
Naar aanleiding van reacties op dit forum heb ik mijn water laten testen en toen bleek vooral de GH waarde ( hardheid ) veel te laag nl 3.5. In de vijverwinkel vertelde men mij dat regenwater veel te zacht is en dat het beter is om leidingwater toe te voegen. Of het toevoegen van GH plus, een soort kalkpoeder, wat ik dan gedaan heb en de GH waarde staat nu op 7.
Het water is nu terug helder en die filmlaag is sterk verminderd.

Ik heb ook opgemerkt dat er in de vijver een behoorlijke sliblaag ligt ( ca 15 cm ). Is dit nu de periode om dat te verwijderen of beter in het voorjaar? En is het evt aangewezen om op de bodem substraat te doen? Aan mijn variatie van planten heb ik ook nog behoorlijk wat werk te doen. Nu of ook voorjaar?

thx.
donderdag 9 september 2010 - 12:37
focus

Focus

fonkel,

ik heb eigenlijk geen idee of er een ideaal moment is om het slib weg te zuigen van de vijver. volgens mij mag dit altijd?
als je substraat op de bodem gooit, doe dat dan beter met lava.
Lava is poreuzer dan substraat, waardoor er meer oppervlakte is voor bacterieën om zich daarin te nesten.
Substraat werkt trouwens minder lang dan lava. Van lava wordt gezegd dat de stenen hun werking verliezen na een jaar of 10.

Planten zou ik dan wel in het voorjaar zetten. nu zal alles een beetje beginnen bergafwaars te gaan qua groeien. Beter jonge plantjes in het voorjaar die dan een volledig jaar kunnen ontwikkelen.
donderdag 9 september 2010 - 13:10
lieslotje

Lieslotje

Als je nu planten zet, beginnen ze in het voorjaar wanneer het hun uitkomt. Mochten we een mooi vroeg voorjaar hebben en er staan nog geen planten in, is dat zonde. Aan de andere kant is de plantkeuze nu minimaal omdat de tuincentra geen "uitgebloeide" plantjes wil verkopen. Maar als er bevriende vijveraars zijn mét veel planten willen ze vast wel helpen door de vijver een beetje uit te dunnen. Mogen dit ook mijn vrienden worden want ik moet nog vééééééél planten uitzetten???????
donderdag 9 september 2010 - 14:34

Voeg een reactie toe

Log in of registreer om dit onderdeel te gebruiken
Terug naar boven icoon