menu
Tuinadvies
Geef dit een bloemetje 0

Gezocht schaduwplant

Ga naar meest recente reactie

Lungsey

Lungsey

Voor mijn nog steeds wel nieuwe zijtuin ben ik op zoek naar een (half)schaduwplant. Ik ben een hoekje aan het inrichten en zou heel graag tips willen voor geschikte planten. Het gaat om het hoekje linksvoor, bij de varens en maagdenpalm:

[afbeelding verwijderd niet-https]

De ruimte is ongeveer 1 meter breed, hoogte, kleur etc van de plant maakt niet echt uit. Echte voorwaarde zou moeten zijn dat de plant weinig onderhoud vraagt, omdat het een onderdeel moet worden van een verwilderingsstuk in de tuin (okee, mijn tuin is een groot verwilderingsstuk ).
De muur waar de plant tegenaan komt is een westmuur, de foto is genomen vanaf het zuiden. Zon schijnt er gefilterd ongeveer 2 uurtjes in de late middag. Het is een best vochtig stuk, onder een vogelkers. Ik heb er een verhoging gemaakt met tegels/baksteen, waaronder met stenen schuilruimte is gemaakt voor klein grut. Op de tegels en ernaast heb ik lavasteen gelegd omdat dat lang vocht vasthoudt. Het hoekje is onderdeel van een oude stapel stammen tegen de zelfde muur, iets verder naar achteren:

[afbeelding verwijderd niet-https]


Heeft iemand een idee wat ik er zou kunnen plaatsen? De maagdenpalm is prima, alleen er zou wat meer mogen. De varens zijn zo goed als dood, dus dat was niet echt een mega succes. Alle hulp is zeer welkom!

Thanks! Lungsey [afbeelding verwijderd niet-https]


zondag 8 juli 2007 - 07:20
minouke

Tekst aangepast

Minouke

halo Lungsey, bij schaduwtuinen is het belangrijk te weten of het vochtig of droge schaduw is. Droge schaduw ismoeilijker.

ik heb ook een schaduwtuin gemaakt en weet dat het niet zo makkelijk is, maar daar waar niets wou groeien lijkt alléén hosta te willen en klimop en ook varens , maar daar zijn ook verschillende varens in sommige doen het echt goeed op heel droge grond waar zelfs geen spatje water komt die halen het vocht uit de lucht

Op vochtiger schaduw heb je veel meer oa §anemoon hybrida, §alchemilla, §lysimachia (alle soorten), galium, tiarella, geranium (enkele soorten), varens, §hortensia, pulmonaria,pachysandra, bergenia.
§ =een tikkeltje zon in de loop van de dag 's morgens of 's avonds

En spikkelschaduw (schaduw met zon dr de bladeren vd bomen) te veel om op te sommen : enkele clematissen zelfs rozen zoals New Dawn en ghislaine de feligonde, sommige grassen bv carex, campanula enz

kijk ook eens op http://www.varens.be/nl/vivaces.php

zondag 8 juli 2007 - 15:22
hugo
zondag 8 juli 2007 - 15:46
piet1

Piet1

Als je ook nog een bloem wil hebben, plant gerust een aronskelk, de witte is ook redelijk winterhard. En van mei tot november heb je die mooie groene blaren tot een halve meter hoog.
zondag 8 juli 2007 - 20:21
hildavw

Hildavw

Die maagdenpalm zal zich tegen het einde van het jaar al flink uitgebreid hebben !
Hosta's plaatsen is ook een mogelijkheid, die heb je in verschillende soorten en kleuren, zowel qua blad als qua bloem.
maandag 9 juli 2007 - 02:53
Lungsey

Lungsey

Iedereen erg bedankt voor de reacties! Ik ben de sites aan het doorspitten (heerlijk, zo'n nachtdienst, muwahahaha) en ben de voorgestelde planten aan het googlen. Grootste kanshebbers nu zijn toch de vrouwenmantel en de anemoon. De aronskelk vind ik niet zo heel mooi, ik vind hem zo uh, "gecontroleerd" zeg maar. En hosta's..... hosta's en ik don't get along Maar wel heel fijn om hulp te krijgen hierbij, bedankt jongens!
maandag 9 juli 2007 - 10:44
Lungsey

Lungsey

Minouke, heb je ergens foto's van jouw tuin staan? Ik zou graag eens willen rondsnuffelen
maandag 9 juli 2007 - 10:52

Voeg een reactie toe

Log in of registreer om dit onderdeel te gebruiken
Terug naar boven icoon