menu
Tuinadvies
Geef dit een bloemetje 0

Aanleg gazon met lage bloemen

Ga naar meest recente reactie

stoffelmans

Stoffelmans

Beste allemaal,

Dit najaar zou ik ons gazonnetje willen inzaaien. Bedoeling is om een vrij natuurlijke tuin te creëren, die toch nog overzichtelijk is. We hadden eerst gedacht aan een bloemenweide, maar dat bleek niet haalbaar vanwege de hoogte van het gras / de bloemen. Nu zijn we op zoek naar de juiste manier om een gazon te bekomen waarin lage bloemen bloeien van allerlei kleuren, die om de ongeveer 8 weken kan gemaaid worden en toch snel terug bloemen produceert. We zijn daarom zeker op zoek naar traaggroeiend gras, dat niet te fijn is (wat breder), en naar het geschikte bloemenmengsel om hier tussen te zaaien. Moeten bloemen altijd zaad produceren om aanwezig te blijven in het gras, of zijn er soms bloemen die steeds opnieuw zichzelf herstellen? In het eerste geval kan er natuurlijk niet gemaaid worden om de 8 weken, en heb je al snel een soort weide-effect, waarin de andere planten wat gaan verdrinken.

Om een idee te geven, zo ziet de tuin er nu uit:

[afbeelding verwijderd niet-https]

[afbeelding verwijderd niet-https]

Alvast bedankt voor de hulp!

Groetjes,
Stoffelmans
dinsdag 23 augustus 2011 - 17:31
Pieter2

Pieter2

Hey

Je kan bloembollen pooten, maar ik weet niet of dat je bedoeling is? Er zijn enkele soorten die laag blijven, maar ik heb er geen idee van hoe dat zit met maaien en waarschijnlijk heb je dan niet jaarrond kleur (naar mijn weten bloeien de meeste bloembolsoorten in de lente en herfst). Je kan ook viooltjes doorzaaien die blijven ongeveer 10cm hoog en zaaien zich goed uit.

De hoogte van een bloemenweide is afhankelijk van de voedselrijkdom. Ik heb hier een bloemenweide op een beginnend verschraalde bodem, waar de planten een hoogte hebben tussen 10 en 60 cm ongeveer. Maar die mag je maar 1,2 of max. 3 keer per jaar maaien. Vergeet daarbij niet dat ook een bloemenweide ook extensief beloopbaar is.

Heeft je tuin veel schaduw zoals nu op de foto?

dinsdag 23 augustus 2011 - 19:41
Rita1960

Rita1960

Jeh, ik zou zo'n tuin prevaleren voor zo'n strak aangelegd iets..

maar ik zie dat je jonge boompjes hebt (laten) (ge-)plant..

en bomen en gras gaat zelden erg goed samen als er ook veel schaduw is...

zoek eens op schaduwplanten.. krijg je er toch kleur in en voor wat betreft een bloemenweide,,, zoek de zonnigste plek op, verstoor de grond en zaai zaad.

bosviooltjes/hyacinten gedijen goed in een schaduwrijke omgeving. en geven in een relatief korte periode kleur aan de tuin.. net zoals hosta's en bepaalde grassoorten met hun "fel" groene of geelachtige kleur..en hun "bescheiden" bloei.

groetjes,
Rita
dinsdag 23 augustus 2011 - 20:22
stoffelmans

Stoffelmans

Bedankt voor de antwoordjes!
Bloembollen ga ik sowieso planten (nadat ik alles omgefreesd heb) - ik heb er enkele honderden bijgehouden van vorig jaar. Maar dat is idd alleen voor het voorjaar.
De tuin ligt aan de oostzijde, en heeft volledig zon tot ongeveer 12u. Dan begint de schaduw van het huis stilaan naar achter te trekken. Maar ik zou niet zeggen dat het een echte schaduwtuin is (foto is genomen rond 17u).

Viooltjes is alvast een goeie tip! Die kan ik er al in verwerken. Ik heb al uitvoerig opzoekingswerk verricht mbt een bloemenweide, en zelfs een klein stuk gezaaid, en vooral door het resultaat van dit experiment zijn we teruggekomen van ons idee (begint pas mooi te worden vanaf een hoogte van 80cm - oa. klaprozen). Echt niet te combineren met de andere beplanting denken we.

Ik heb vooral al inheemse soorten geplant: linde, eik, pruimenboom, krieken, appel, vlinderstruik, seringen, boerenjasmijn, hulst, ...
Kleur krijgen we ook van hibiscus, asters, wilde geraniums, rozen, forsythia, ...
Het gras dient als opvulling, maar mag niet te clean zijn. Daarom liever wat breder gras, en liefst met zoveel mogelijk lage bloemen in. Maar met slechts 2 keer maaien per jaar gaat het echt te hoog worden.
Voorlopig nemen de bomen nog niet veel licht weg, dus gras kan nog perfect groeien.

Hopelijk begrijpen jullie de bedoeling - nogmaals bedankt voor de tips tot hiertoe!
dinsdag 23 augustus 2011 - 22:46
Pieter2

Pieter2

Normaal gezien als je graszoden goed gegroeit zijn groeien ze ook in schaduw. Heb hier gras staan onder twee gigantische Zoete kersen (wilde!). Heb dit jaar zelfs nog schaduwgras gezaait en die groeit goed.

Bloemenweides vindt ik altijd combineren met andere beplanting, alle kleuren komen er namelijk in voor. Bloemenweides passen zelfs in sommige voortuinen, in combinatie met strakke beplantingen. Je moet er alleen voor open staan om (on)kruid in je hof te hebben staan en je moet het wilde karakter willen combineren(zie foto is zoals het verkocht wordt op http://www.ecoflora.be en het resultaat is ook werkelijk hetzelfde als op de foto.

Je kan gemakkelijk het middelste stuk van je gazon als bloemenweide beheren en in de borders sierplanten zetten. Wat voor mengsel heb je gebruik als bloemenweide? want met vaste bloemenweides wordt de hoogte van 80cm niet bereikt. Bij akkerbloemenweides wel.

Maar goed, ik denk dat je idee kan lukken met bloembollen en viooltjes. Uiteraard krijg je vanzelf ook nog wilde soorten doordat je extensiever gaat maaien.

Tuinaanleg & Onderhoud

dinsdag 23 augustus 2011 - 23:46
stoffelmans

Stoffelmans

Bedankt voor de info!
We staan zeker open voor (on)kruid in de tuin, vandaar ons eerste idee om een bloemenweide te zaaien. Maar het bleek gewoonte te hoog te gaan, net zoals op de foto die hier boven te zien is (zo'n klaproos is al snel 60/80cm hoog). Heb je het zelf al geprobeerd, en daar toevallig een fotootje van? Ik moet zeggen dat ik tijdens mijn zoektocht ivm bloemenweiden geen enkel laaggroeiend exemplaar ben tegengekomen.

Zouden van die lage margrietjes en eventueel boterbloemen in het mengsel kunnen gestoken worden en blijven overleven bij een 5-tal maaibeurten per jaar?
woensdag 24 augustus 2011 - 08:27
iecee

Iecee

heb je al gzocht bij de firma's die bloemen weide mengsels verkopen
dat zijn er best veel
ik weet dat er graszaad bestaat met miniklaver en traaggroeiend gras
woensdag 24 augustus 2011 - 10:56
Pieter2

Pieter2

Zoals ik al zei zullen er spontaan wilde soorten zich vestigen als je extensiever gaat maaien. Ik lijst je even een aantal soorten op die kunnen:

Pinksterbloem
Prachtige bloem, drachtplant voor oranjetipje, voorjaarsbloei.
Voorwaarde: eerste maaibeurt eind mei!

Viooltjes

Kruipende boterbloem

Witte klavers

Wilde madelief

De laatste 3 komen meestal spontaan. Viooltjes en pinksterbloem moet je zaaien. Pinksterbloem is ook veeleisender dan de andere soorten.

woensdag 24 augustus 2011 - 18:35
stoffelmans

Stoffelmans

@iecee: Ik heb enkele weken geleden met Ecoflora gebeld, maar zij hangen het principe aan enkel bloemenzaad te zaaien, zonder graszaad, omdat gras de bloemen te sterk beconcurreert (dat geeft op zich ook veruit het mooiste resultaat vinden we, maar past niet in ons geheel). Over de combinatie met gras konden ze me niet verder helpen. Ik ga op zoek naar andere fabrikanten voor tips.

@pieter2: Bedankt voor de tips. Alles wordt genoteerd!

@nikie: Zou mooi zijn moest je de samenstelling kunnen achterhalen. Wat vond je zelf van het resultaat? Heb je er toevallig ooit een fotootje van genomen?

donderdag 25 augustus 2011 - 08:37
Heike

Heike

Zo'n bloemenweide heeft ook altijd op mijn tuin-verlanglijstje gestaan. Jammer genoeg ben ik nooit verder gekomen dan een strook wilde bloemen in de voortuin...

Een andere optie is een bloemenweide waarin je paadjes maait.

Tuinaanleg & Onderhoud

donderdag 25 augustus 2011 - 11:16
stoffelmans

Stoffelmans

Wel een mooi stukje! Dat hadden we ook in ons hoofd als we een bloemenweide zouden aanleggen, zo'n gemaaide paadjes. Maar zoals gezegd is het bloemenweide idee van de baan, hoe mooi en nuttig het op zich ook is. Een apart stukje bloemen'weide' kan later altijd nog natuurlijk.
donderdag 25 augustus 2011 - 14:36
stoffelmans

Stoffelmans

Bedankt voor het opzoekwerk! Als enkel de madeliefjes overblijven, twijfel ik er wel aan om dit mengsel aan te schaffen. Bolletjes worden er sowieso massaal in gekapt!
zaterdag 27 augustus 2011 - 08:27
renate67

Renate67

In aanvulling op bloemen die pieter noemt:
primula´s en natuurlijk paardenbloemen
Renate
zaterdag 27 augustus 2011 - 10:45
stoffelmans

Stoffelmans

Ok, ik heb hier al een deel goeie ideeën opgedaan. Dat zaad van die primula's, madeliefjes enz... koop ik gewoon in het tuincentrum, een stuk of 20 van die zakjes? Of beter bij een gespecialiseerde zaak in bulk?
zaterdag 27 augustus 2011 - 17:49

Voeg een reactie toe

Log in of registreer om dit onderdeel te gebruiken
Terug naar boven icoon