menu
Tuinadvies
Geef dit een bloemetje 0

Hulp gezocht voor tuinontwerp terug naar de natuur

Ga naar meest recente reactie

Tborre

Tborre

Hallo,
al enkele weken lees ik hier stiekem mee op het forum en vandaag beslist ook eens een vraag in de groep te gooien.

Recent hebben ik men mijn vriendin een grond aangekocht waar we een strobaal woning op zullen plaatsen.

De grond hebben we gekozen om meerdere factoren, waaronder ook de moglijkheid tot een grote tuin. Gezien de totale oppervlakte van 2 hectare kan dat geen probleem zijn.

Toch geeft deze "ruimte" een probleem op vlak van inzicht, ontwerp en planning.

De bedoeling is in de tuin ruimte te maken voor natuur en zo wat terug te geven aan een omgeving waar al decenia lang enkel genomen is.

In de tuin zou zeker plaats moeten komen voor het volgende:

- moestuin
- fruitbomen
- kippenren

Daarnaast denk ik aan een stukje bebossing en eventueel een vijvertje om de beestjes ook wat te gunnen en het water een thuis te geven.

De tuin zou een "wilde tuin" moeten worden, omdat dat naast onderhoud ook een stijl is die we mooi vinden. Ik wil in de tuin het gevoel van vrije natuur hebben, dus geen perfect afgelijnde borders etc... Ook wil ik voor "lokale" begroeing gaan, dus geen uitheemse soorten tenzij het niet anders kan.

Iemand ideetjes?

De grond is gelegen te geetbets, en het grondwater in de omgeving staat redelijk hoog, maar het is in geen geval overstromingsgebied.

In bijlage stop ik ook even een foto. Het noorden is trouwens bovenaan de foto.
De grond is de laatste jaren enkel gebruikt als weide en heeft zelfs enkele jarn geheel leeg gestaan.

[afbeelding verwijderd niet-https]


Alle tips welkom, het is vooral de bedoeling wat licht te zien, om dan mss zelfs voor de bouw al wat beplanting te doen in de tuin.

hopend op het "licht"

Toon
zaterdag 2 januari 2010 - 12:14
Tborre

Tborre

Mochten er trouwens mensen zijn die tips hebben op vlak van lectuur of organisaties die we voor ons plan kunnen contacteren dan hoor ik dat ook graag.

We hebben zelf al contact genomen met natuurpunt, maar hier nog geen antwoord van ontvangen ( het is dan ook vakantieperiode voor iedereen).

Toon
zaterdag 2 januari 2010 - 12:42
lentemode

Lentemode

http://img43.imageshack.us/img43/8018/grond.jpg

[afbeelding verwijderd niet-https]

Amaj, je gaat kunnen tuinieren !
Niet mis, zo'n oppervlakte !
Wees blij dat ze daar het woordje 'inbreidingsplannen' niet kennen...

Groetjes,
Mia
[afbeelding verwijderd niet-https]
zaterdag 2 januari 2010 - 12:56
Tborre

Tborre

Alvast bedankt voor de reacties.

We zullen zeker enkele knotwilgen zetten, nuttige planten met meerdere toepassingen.

Het grootste probleem nu is de indeling van de grond. Waar wat, hoeveel voorzien voor elk onderdeel.
zoals ik zei in men bboodschap, het is de schaal van dit totaalbeeld dat het zo moeilijk maakt. Een groententuin van 4 are is best al groot te noemen, maar is op deze totaal opp een "verwaarloosbaar" onderdeel op vlak van appervlakte.

Ook willen we de tuin zo opvatten dat de planten het af en te zelf uitvechten en dus niet elke meter onderhouden moet worden. Dat laatste zou trouwens een onmogelijke opdracht zijn.

Dingen waar we ook nog aan denken is een bloemenweide etc...

Als er iemand inspiratie heeft, of nog beter zelf al zo een project heeft ondernomen, dan hoor ik dat zeer graag

Toon
zaterdag 2 januari 2010 - 16:25
Ed50

Ed50

Dag Toon, ook van mijnentwege eerst van harte welkom op dit leuke forum en ook een gelukkig 2010 met veel tuingenot.
Als je een natuurlijke tuin wil aanleggen kan je zeker eens contact opnemen met Velt. Daar zitten heel wat mensen die daar een goede achtergrondkennis en ook practische ervaring hebben. Ze hebben trouwens ook al enkele mooie boeken uitgegeven daarover.
Aangezien de grond vrij vochtig is zou vanachter op de grensscheiding en misschien ook wel voor een deel aan de zijkanten een beplanting met knolwilgen al een mooie start zijn.
De grondsoort (leem) is zeker geschikt voor fruitbomen, al mag het natuurlijk zeker niet te nat zijn in de winter omdat dan de wortels zouden kunnen wegrotten.
Een fruitweide is trouwens ook heel mooi te combineren met een bloemenweide met daarin misschien een paar kort gemaaide paden om er door te wandelen.
Korter bij huis zou je met borders kunnen werken waarin ev. ook gekweekte (of uitheemse) planten staan die een natuurlijk karakter vertonen en daarbij rekening gehouden met de grondsoort.
Een kippenren hoort ook zeker thuis in een ecologische tuin, plaats is er in ieder geval genoeg.
En in een ecologische tuin mag natuurlijk ook geen moestuin ontbreken waar je zelf (een deel) van je groenten kan kweken.
Op zo'n groot stuk grond heb je heel wat mogelijkheden eigenlijk. Goed nadenken wat je wil en een goede planning zijn zeker nodig.

Groetjes,
Eddy
zaterdag 2 januari 2010 - 16:36
Tborre

Tborre

Eddy,

bedankt voor je tips.

Wat voor hulp kan ik verwachten van een organisatie als "velt' ? is dat beperkt tot boeken?

Het grootste probleem is inderdaad die planning.. want "ergens" een boom planten is nu wel eenvoudig, maar zou op termijn een nadeel kunnen zijn. Vandaar dat we nu al, samen met de bouwplannen, bezig zijn met de tuin plannen.
Het zal toch een "meerjarenplan" worden voor de tuin.

Mochten er trouwens mensen zijn die uit de buurt zijn en hier eens over willen praten, dan laat je maar iets weten. Ik heb hier nog enkele flessen champagne staan die bij een aangenaam gesprek nog wel passen
zaterdag 2 januari 2010 - 16:49
Ed50

Ed50

Dag Toon,

je kan heel wat informatie vinden op de website van velt: www.velt.be.
Je kan hen ook telefonisch contacteren op het secretariaat in Berchem, 03/2817475 en ze hebben ook overal plaatselijke afdelingen. Hoe dat het in Geetbets zit weet ik ook niet juist maar daar kan je zeker in Berchem informatie over krijgen of ook wel op de website misschien.

Groetjes,
Eddy
zaterdag 2 januari 2010 - 16:56
Mandy

Mandy

Hai Toon, wat heerlijk voor jullie, een stuk grond van 2 HA. En het huis: heel apart, dat zal ook wel een grote ervaring zijn....[ heb ik in UK weleens op TV gezien] .Maar inderdaad: zonder een zeer goede planning ( tekening), gaat het een chaos worden en hoewel je het een "natuurlijke" tuin wilt laten worden over de jaren zal er toch een bepaalde structuur in moeten komen.
Hoewel ik zelf maar 5000 m2 heb , ecologisch- geen bestrijdingsmiddelen of, kunstmest, dat ook een 10 jarenplan zal worden, zie ik wel dat er heel veel van te voren gekeken moet worden, sommige bomen/ struiken worden veel te groot voor een bepaalde plaats; mijn vijver, ook van leem, heeft een goede maat: 20X8 meter; de gagel eromheen doet het uitstekend; mijn groententuin ( 150 m2) is veel te klein, maar dat kan met wat moeite uitgebreid worden , mijn kippenhok staat op de juiste plaats, wat betreft licht, zon , mijn bos was veel te dicht op elkaar geplant, dus dat was en is nog steeds snoeien, snoeien en snoeien, zonde dus....mijn fruitcage kon ook groter..... gaat ook gebeuren.... en een bloemenweide komt er volgend jaar........
Ik kan me voorstellen dat je bij 2 HA alles heel goed wil/ moet inplannen en volgens mijn ervaring: alles mag groter dan je denkt....., wat grondsoort betreft, zonkant, de juiste beplanting, de hoeveelheid bomen/struiken , aantrekking van bepaalde vogels, fruitcages en fruitbomen, eventueel bijenkasten voor je eigen bestuiving, afscheiding bepaalde bomen voor bijen in het vroege voorjaar, juiste en ruime plaats voor compostering ..etc.
Ongekende mogelijkheden.....

Ik wens je heel veel succes en heel veel plezier bij jullie ..jarenplan.

.


even off-topic: hoe wordt de buitenkant van je huis waterdicht gemaakt?
zaterdag 2 januari 2010 - 18:05
Tborre

Tborre

Hoi mandy,

mocht je wat ideetjes willen delen, laat me dan gerust iets weten. even op en neer rijden is voor mij geen probleem.

Strobaalwoningen worden meestal met leem buiten en binnen afgewerkt. Dus wat er in men grond zit gaat tegen de muur van men woning.
Veel ecologischer dan dit kan ik het niet, tenzij ik met recuperatiemateriaal ga werken. Het gebruikte stro is in feite een afvalproduct, dus ...

Grootste uitdaging is en blijft een basis idee voor de tuin.

Mss kan je als idee je huidige "plan" of idee even delen?
zaterdag 2 januari 2010 - 18:36
Mandy

Mandy

Eerst heel goed nadenken: wat wil je allemaal in de tuin hebben? Dat op karton maken.
Dan een tekening maken van de grond en windrichting , zon ed. en alle kartonnen voorwerpen zoals vijver, terras, compostafdeling etc. erin plaatsen en dan gaan schuiven.
Kindvriendelijk, diervriendelijk- welke dieren- , vogels, egels, bijen, libellen, kikkers, kippen ed.
Inheemse begroeiing ( doet het het beste!)
Gazon- onderhoud, machine aanschaf en onderhoud-
Stenen en houten invulling-
Afzetting: hek-heg-bomen-struiken ( snoeien)
Terrassen- zon- schaduw
schuren- gereedschap-
en overal inlichtingen vragen......offertes aanvragen......kijken wat jezelf kan en wat onmogelijk is... vaklui laten komen om ideeen uit te werken.....en (on) mogelijkheden te bespreken- enz enz....
zaterdag 2 januari 2010 - 21:13
Tborre

Tborre

alvast ebdankt aan allen voor de welkomsboodschappen en tips. Ik had zeker niet zo snel reactie verwacht.

Heeft er mss iemand een idee welke "volumes" ik moet voorzien voor een groentetuin voor 2 tot 4 personen met als doel zoveelmogelijk eigen gekweekte groente te eten.

We denken aan 4 kipjes, dat lijkt me voldoende.. je moet wat kunnen met de eieren...
en dan de fruitbomen, is er ergens te vinden hoeveel ruimte je moet rekenen per boom?

De bedoeling is trouwens om zoveel mogelijk zelf te doen. ik ga het geheel niet even snel laten aanleggen... Ben er zeker van dat ik fouten zal maken, maar dat is dan de prijs van het leren. De woning bouwen we trouwens ook zelf, maar op dat vlak zijn we niet aan ons proefstuk. Ondertussen hebben we 2 vrienden geholpen bij de bouw van de woning...

Jong en vol energie zeker? ben mss al 30+, maar de energie is als dat van een 18 jarige
zaterdag 2 januari 2010 - 21:29
leeuwtje

Leeuwtje

Ik heb op een ander stuk al geschreven dat wij hierbij hulp kregen van landschapsbeheer gelderland en die stuurden een landschapsarchitect die ook een tekening maakte. We kregen ook grote korting met aankoop van planten. En veel fruitbomen zelfs helemaal voor niets.
In belgie zit er vast ook wel zoiets.
Een gemengde haag met veel bessen lijkt me wel iets om rond zo'n perceel te leggen. Zelf zou ik wel meer kipjes doen dan 4 met 4 personen. Wij zouden hier niet genoeg aan hebben.
zondag 3 januari 2010 - 00:14
Mandy

Mandy

4 kippetjes genoeg eieren?

Ligt er aan welk soort kippen je hebt, denk ik.
Als je Barnevelders hebt, krijg je 4X2=8 ei per dag -X7= ongeveer 50 eieren per week. En dan heel grote van ongeveer 90 a 100 gram per ei. Dat is best veel.

Neem je krieltjes, dan is het een ander verhaal, dan kun je wel het dubbele gebruiken...... eet je met gemak 2 a 3 eitjes tegelijk , want die zijn zo kleinen wegen maar een gram of 60........

Maar de kippen en de eitjes zullen geen probleem worden, denk ik
zondag 3 januari 2010 - 00:42
Ed50

Ed50

Of je genoeg eieren zult hebben hangt ook een beetje van het soort kippen af denk ik. De moderne kippenrassen die je op de markt of zo kunt kopen leggen zeker beter dan de meeste oude kippenrassen, maar in een ecologische tuin, en zeker niet alleen daar past toch ook wel beter een echt oud kippenras, die ook veel mooier zijn dan de moderne hybriderassen. Er bestaat o.a. ook een Brabants hoen dat zeer mooi is en ook heel goed legt. Als je teveel eieren hebt kan je zo'n echte scharreleieren toch wel makkelijk kwijt bij de buren denk ik. Informatie over kippenrassen kan je o.a. ook vinden bij de Vereniging ter promotie van Belgische Neerhofdieren. Ze hebben ook een website.
Een tuin- en landschapsarchtect uit je buurt die gespecialiseerd is in ecologische tuinen is Wim Collet in Hoeleden. Meer informatie op de website: www.natuurlijktuinieren.be. Hij geeft ook regelmatig voordrachten en er zijn ook af en toe opendeurdagen bij hem.
Op gebied van fruitbomen kan je ook terecht bij de Nationale Boomgaardenstichting. Voor het planten van hoogstamfruitbomen kan je dikwijls ook subsidies krijgen. Hoogstamfruitbomen worden over het algemeen toch 8 à 10 meter uit elkaar geplant. Kan je misschien al een beetje uitrekenen. Meer info op de website van de NBS: www.boomgaardenstichting.be.
Wat betreft wilde planten kan je bv. terecht bij Ecoflora in Halle. Kijk maar eens op hun website: www.ecoflora.be.
Wat betreft de grootte van een moestuin denk ik dat dat vrij moeilijk is om daar een getal op te plakken. Als je ook bv. aardappelen wilt telen om een gans jaar zelf te gebruiken heb je al een behoorlijke ruimte nodig. Pompoenen bv. nemen ook een serieuze oppervlakte in. En er bestaat tegenwoordig zo'n enorme keuze in groenten en variëteiten. Ook bepaalde bloemen als tagetes en zo horen ook wel thuis in een moestuin. En dan heb je ook nog wat plaats nodig voor een kruidentuin.
Ik zou in ieder geval deze zomer proberen om een aantal open tuinen te gaan bezoeken, daar kan je zeker ook heel wat ideeën opdoen.
Ik volg je project in ieder geval met argusogen Toon. En nog wel een aantal mensen op dit forum denk ik.

Groetjes en nog een fijne zondag,
Eddy
zondag 3 januari 2010 - 07:40
Tborre

Tborre

Hoi ed,

Bedankt voor de nuttige links. Zeker eens verder bekijken.
Ik hoop persoonlijk vooral op hulp van organisaties als natuurpunt of van velt, maar dat is natuurlijk afwachten.

Op dit moment zijn we in de "verkennende fase" met het oog op de planning. Eventueel starten we dit jaar met het aanplanten van de bomen etc zodat deze al wat voorsprong hebben
Toch moet ik toegeven dat ik momenteel nog wel uitkijk naar enkele gesprekken over dit project. Ik ben zeker van plan om eens enkele mensen te bezoeken om ervaringen te horen van andere.

Mochten er mensen zijn die bv een wilde tuin hebben en die eens willen laten zien ( mag ook in de zomer zijn ) dan hoor ik dat graag.
Mochten organisaties als natuurpunt of velt niet reageren dan zou ik persoonlijk teleurgesteld zijn, maar dat zien we dan wel weer.

Ik weet in ieder geval dat dit forum geen "lege doos" is

Prettige zondag aan iedereen

Toon
zondag 3 januari 2010 - 09:22
Ed50

Ed50

Hoi Toon,

Ik denk wel dat jij eerst contact zult moeten opnemen met Velt en Natuurpunt.
Wat Velt betreft kan ik je het standaardwerk voor de aanleg van een ecologische tuin aanraden: Stappen naar een ecologische tuin: aanleg en beheer. Zeker de moeite om nu in de winter eens door te nemen. Op het velt-secretariaat is ook een verantwoordelijke voor de siertuin en die kan je misschien ook eens contacteren. Wat plaatselijke afdelingen betreft zit je zowat op de grens van Velt-Hageland en Velt-West-Limburg-Diest. Iemand met een grote ecologische moestuin in het Hageland is Lieven David. Kijk maar eens op zijn website: www.lusthof.org.
Wat Natuurpunt betreft is er voor jouw streek de overkoepelende afdeling Natuurpunt Oost-Brabant en de plaatselijke afdeling Gete-Velpe. Op de website www.natuurpuntoostbrabant.be vindt je heel wat informatie en ook contactadressen. Ik denk dat het zeker de moeite is om eens iemand te contacteren.
Persoonlijk vind ik het ook heel leerrijk (en plezant) om te lezen op blogs over tuinieren en ecologisch tuinieren en leven in het algemeen. Een aanrader is zeker www.eigenwijzetuin.be. Vandaar kan je ook verder naar heel wat andere interessante blogspots.
Succes met je verdere zoektocht.

Groetjes,
Eddy
zondag 3 januari 2010 - 10:51
leeuwtje

Leeuwtje

Weer wat geleerd. Ik wist niet dat kippen verschillende aantallen eieren leggen. Onze kipjes, gekregen van vrienden leggen eenmaal in de 2 dagen een ei. Daar zouden wij dus te weinig aan hebben als we 4 kippen hadden. Wij hebben onze kipjes van iemand overgenomen die er teveel had en ik heb me daarom ook eigenlijk nooit verder verdiept in kippen. Ga ik toch eens een keer doen als ik tijd over heb!
zondag 3 januari 2010 - 13:18
Tborre

Tborre

Even een andere vraag: persoonlijk denk ik dat het een goed idee is de grond nu hij mooi braak is eens goed te laten omploegen door een lokale boer. De grond is jaren alleen belopen door dieren en wat "lucht" lijkt me een goed idee.
Tegelijk denk ik dat het de water doorlaatbaarheid zal verbeteren.

Klopt dat idee?
zondag 3 januari 2010 - 17:43
Ed50

Ed50

Ik vermoed dat dat ook wel het beste is als de grond goed vastgelopen is en er water op blijft staan. Maar als het zo nat is zal het ook wel niet meevallen om te ploegen. Dan zal je toch moeten wachten tot de grond min of meer droog is want anders ga je de grond nog meer doen dichtslempen. Dan zul je daarna de grond ook moeten laten gelijk eggen en daarna inzaaien. Als je dan al wat wilde bloemenzaden kunt mengen met het graszaad heb je al een beetje kruiden. En dan proberen in de zomer een paar keer te laten maaien en zeker niet bemesten want de grond zal waarschijnlijk toch wel te rijk zijn voor veel bloemen. Het zal waarschijnlijk geen probleem zijn om een boer te vinden die geïnteresseerd is in het hooi.

Groetjes,
Eddy
zondag 3 januari 2010 - 18:20
Tborre

Tborre

bedankt Ed, blijf me verbazen van de snelheid waarmee ik hier informatie toekrijg.

Het ploegen gaan we inderdaad aan een lokale boer overlaten. Als het kan gewoon de boer van de grond achter de onze, dan kan ie gewoon verder doen.

Geeft me ook ineens de kans om even met hem te spreken en een goede band op te bouwen. Stiekem ook om te kijken wat hij zoal met de grond doet en hopend op "neen meneer, daar gebruik ik geen petsicide"

Een goede relatie met een lokale landbouwer is trouwens ook belangrijk voor de strobouw. Ik moet namelijk best wel wat strobaaltjes hebben.. En met enkele 100'den kom ik er niet...

Best plant ik de knotwilgen ook pas na het ploegen denk ik zo, correct?
zondag 3 januari 2010 - 18:44
Ed50

Ed50

het is inderdaad te hopen dat hij weinig of geen pesticiden gebruikt. Is maar een kleine kans vrees ik maar er zijn er ook nog wel die begaan zijn met het milieu.
Ik denk dat je best wacht met de knotwilgen te planten tot er geploegd is ja. Maar het is natuurlijk de vraag of dat ploegen nog kan gebeuren in de loop van de volgende maanden. Zal ook veel van het weer afhangen hé.
Ofwel moet er enkele meters langs de perceelsrand niet geploegd worden. Als ze pas geplant zijn, zijn het toch maar stokken zonder wortels, in principe kan je er vrij dicht bijploegen.
Voor je strobaaltjes zal je ook wel bij een 'keuterboerke' terecht moeten denk ik want zoals met het hooi wordt ook stro al veel in grote balen geperst vermoed ik. Maar graanakkers vind je in je buurt nog wel redelijk veel vermoed ik, dus moet je ook wel strobalen kunnen vinden.
zondag 3 januari 2010 - 19:00
Tborre

Tborre

Hallo iedereen,

Ik dacht, als de mensen zo meeleven hou ik hen ook op de hoogte van de status.

Momenteel heb ik een vraag verzonden naar natuurpunt en velt. Deze zullen waarschijnlijk ergens in de volgende dagen wel een seintje geven.

Daarnaast het ik contact genomen met Lieven van "lusthof". Deze heeft me ook enkele adressen gegeven, waaronder dat van http://www.yggdra.be/ . Dit zou een tuin zijn van gelijke grote en met dezelfde insteek. Dus daar gaan we zeker ook contact mee nemen.

Ik start ook met een zoektocht naar een boer die bij beter weer de grond s deftig kan omwoelen. Zal waarschijnlijk bij die ene keer blijven als ik hier en daar lees over "permacultuur".

Dat lijkt een concept dat perfect bij de rest past.

Ik hou jullie verder op de hoogte. Tips zijn nog steeds welkom. Als alles goed loopt denk ik er zelfs aan bij de aanleg een aantal mensen uit te nodigen met na afloop een leuke bbq of zo
maandag 4 januari 2010 - 09:33
iecee

Iecee

Hallo
wij hebben hier ook zo ietsmaar dan zonder al te veel buurhuizen en we hebben ons wijde zicht zo gelaten zodat we een paar km ver kunnen kijken vanuit onze keuken die een glaten schuifpui heeft.
Zodoende is er altijd iets te zien, de hazen in de wei die deels verpacht is, de reigers die landen, de ganzen die komen grazen, de paarden van de buren zomers de koeien, soms hele zwermen koperwieken en kramsvogels.
Helemaal op het einde en opzij staan wel knotwilgen maar die worden onderhouden door de pachter die er subsidie voor krijgt.
Fruitbomen moeten wel bijna 10 à 15 meter van elkaar staan want op leemgrond groeien ze heel hard
verder krijg je subsidie voor fruitbomen te planten en te onderhouden zie de vlaamse boomgaardenstichting die je ook helpen daarmee
Kwekerij de linde in Kemmer is gespecialiseert in oude rassen fruitbomen
Subsidie krijg je ook op knotwilgen en die moet je stekken (niet planten)voor maart.
op veel plaatsen krijg je gratis stekken en anders krijg je ze wel als er geknot wordt
dan heb ik het over stekken van 3 à 4 meter met een doorsnede van min 10 cm.
diverse natuurafdelingen bieden in de herfst boom en struikpaketten aan voor een klein prijsje
maandag 4 januari 2010 - 17:36
Tborre

Tborre

Beste Iecee,

Ik ben het met je eens, een vergezicht is altijd mooi. We zijn trouwens ook van plan het deel achter de woning niet in de hoogte te sluiten. Daar zullen waarschijnlijk meer struiken en bloemenweide komen. En achteraan knotwilgen natuurlijk.

Ook even een korte update: Maandag ga ik langs bij de vriendelijke mensen van yggdra. Ben benieuwd

dinsdag 5 januari 2010 - 11:37
Tborre

Tborre

Net antwoord gekregen van velt.

Spijtig genoeg niet echt de hulp die ik hoopte.
Een aanschaftip voor een boekje en een lijst van tuinachitecten... Mss heb ik gewoon een verkeerd beeld van dit soort organisaties... Als ik bij een tuinarchitect aankom met men 2 hectare gaat die vooral denken "€€€€" vrees ik...

Op naam maandag, daar heb ik een zeer goed gevoel bij...
woensdag 6 januari 2010 - 12:00
iecee

Iecee

probeer eens bij natuurpunt, ik heb ergens gratis knotwilgstammen gezien maar mijn geheugen is niet meer zo up to date
maar een wilde tuin kan je voor weinig geld aanplanten aangezien er veel te stekken en te zaaien en te krijgen is.
woensdag 6 januari 2010 - 12:42
koenh

Koenh

Het hangt er uiteraard van af wat je precies wil. Zelf zou ik in dat geval het achterste stuk omvormen tot een natuurrijke weide, bloemenrijke ruigte of dergelijke meer, eventueel aangevuld met een stukje bos, struweel, amfibieënvijver,.... Dat kan vrij eenvoudig en arbeidsextensief, in samenwerking met je landbouwer. Het hangt een beetje af van de huidige vegetatie, maar je weiland wordt natuurrijker door het te verschralen (het weghalen van nitraten en fosfaten), omdat de meeste grassen zich daar minder goed bij voelen, en de bloemen dan meer kansen krijgen. Verschralen doe je normaal door te maaien, en het maaisel af te voeren, uiteraard zonder te bemesten. Het tijdstip van maaien en het aantal keer dat best gemaaid wordt, hangt af van de huidige situatie. Ploegen zou ik absoluut niet doen.
Zelf ben ik conservator van Natuurpunt, je mag me altijd mailen.
Meer info vind je bv. ook op
http://www.natuur-forum.be/phpBB3/viewtopic.php?=34&t=1418&st=0&sk=t&sd=a
Dat is een forum topic van iemand in west-vlaanderen die ook een groot stuk grond omvormt tot een zeer mooie natuurlijke tuin. Je zult wel een tijdje zoet zijn om alles te lezen, maar het is de moeite zeker waard!
Met vriendelijke groeten,
Koen
woensdag 6 januari 2010 - 13:29
lentemode

Lentemode

Is het hier waar je van droomt, Toon ?

Niet langer uitstellen dan !
Echte beeldhouwwerken, niet ?
Ik wens jullie een fantastisch creatief tuinjaar toe.

[afbeelding verwijderd niet-https]
Dit zijn knotwilgen bij het Zwin in Knokke.

Groetjes,
Mia
woensdag 6 januari 2010 - 13:57
Tborre

Tborre

knap mia
en ja, dat is inderdaad een deel van het beeld dat ik wil bereiken. Zijn zowel nuttig (verdampen best wel veel water) als nuttig. Ook voor de eigenaar. Ik hoor verhalen die met knotwilgen zichzelf naarmate de jaren vorderen volledig zelf voorzien van brandhout...
woensdag 6 januari 2010 - 14:33
leeuwtje

Leeuwtje

Ik ben benieuwd. Wij hebben nu bijna 2 jaar terug zo'n rijtje aangeplant en dit jaar voor het eerst echt geknot. Het duurt nog wel even voor ze zo dik zijn als deze! Ik zit nu op die andere link te lezen. Schitterend zeg zo'n weide. Die ga ik ook nog eens aanleggen. Het liefst onder onze hoogstamkersenbomen. Ik zou daar zo graag wat pinksterbloemen in willen hebben enz. Dat had mijn opa vroeger ook.
woensdag 6 januari 2010 - 15:01
lentemode

Lentemode

Amaj, Leeuwtje, hoogstamkersenbomen..........

Het woord alleen al zet aan tot dromen !

Eerder zeldzaam aan het worden in onze contreien !

Groetjes,
Mia
woensdag 6 januari 2010 - 20:01
leeuwtje

Leeuwtje

Die hebben wij voor een deel ook helemaal gratis gehad van landschapsbeheer. Net als onze hoogstamperenbomen langs onze oprit. 12 stuks maar liefst. Ik geloof dat zij nog steeds deze actie hebben. Kon maximaal 12 stuks per keer geloof ik. We hadden de 12 perenbomen al in het jaar ervoor. De gemeente vergoed ook een deel. Misschien moet je op subsidie zoeken.
woensdag 6 januari 2010 - 20:56
Tborre

Tborre

Kleine update.

De tip over landschapbeheer blijkt de juiste.
Ik heb reeds reactie van hen gekregen en ze zijn de enige die naar mijn gevoel ook echt reageren zoals ik verwacht van organisaties die het hart voor de natuur op de juiste plaats hebben.

Natuurpunt heeft helemaal nog niets laten weten.. En velt, dat konden jullie hoger al lezen..

In de 2 de helft van januari zullen we waarschijnlijk met de mensen van landschapsbeheer samen zitten. Maandag op bezoek bij een andere tuin.. er zit beweging in

was het moment van de eerste aanplanting al maar daar
zaterdag 9 januari 2010 - 17:16
iecee

Iecee

nog iets praktisch
hou er rekening mee dat die knotwilgen grote bomen worden die om de paar jaar geknot moeten worden en dat je dus na je 50 tigste jaar ook nog met een kettingzaaag de boom in moet, je kan ze beter niet te dicht zetten
.
zaterdag 9 januari 2010 - 19:10
leeuwtje

Leeuwtje

Fijn Toon, Ik vond het toen ook erg vriendelijke mensen die goed helpen. Ik was eerst bang dat ze vooral keken naar hun eigen ideeën. Die toch net wat anders waren dan mijn ideeën. Zo wilde ik wat meer beukenhaag en zij wat meer gemengde haag. En in plaats van een laurierhaag een elzenhaag. (Dan niet hoog laten worden als bomen maar in het begin tot de grond toe afsnoeien zodat je een niet zo hoge haag krijgt). Maar na uitleg van mijn standpunt vonden ze dat ook goed en gingen met mijn ideeën verder.
Succes ermee. Ik hoop dat je je vorderingen blijft vertellen.
zaterdag 9 januari 2010 - 20:45
Tborre

Tborre

Even een update.
gisteren avond zijn we de mensen van yggdra.be gaan bezoeken. een zeer leerrijke ervaring.
Al is hun insteek iets anders dan de onze (gezien de verkoop van groenten en fruit) toch is het idee achter de opzet zeker ook van toepassing in onze tuin.
we gaan hun advies zeker opvolgen en ons eens enkele maanden verdiepen in "permacultuur".

ook leuk detail was de mogelijkheid wat knotwilg materiaal te kunnen krijgen zodra ze beginnen te snoeien.

Nogmaals bedankt Lucrèce en Piet voor de leuke babbel gisteren. Jullie zien ons zeker terug.

We zullen hoogst waarschijnlijk in de volgende weken ook een eerste soort draftontwerp maken dat jullie dan lekker kunnen bekritiseren

Tot de volgende

Toon
dinsdag 12 januari 2010 - 11:05
Ginkgo

Ginkgo

Beste,

Het is leuk om zo een vraag tegen te komen zoals de uwe.
Ik werk bij de vzw Regionaal Landschap Zenne Zuun en Zoniën als landschapsarchitect.
Mensen zoals u bellen af en toe eens naar ons of wij hun kunnen helpen.
En wij kunnen dit ook, de mensen die in ons werkingsgebied wonen kunnen subsidies krijgen om natuurinrichtingen bij hun te verwezenlijken.
Uw perceel bevind zich echter niet in ons werkingsgebied maar misschien ligt het wel in een werkingsgebied van een ander Regionaal landschap.

Onze site : www.rlzzz.be
Hopelijk ben je hiermee ook wat verder geholpen !
woensdag 13 januari 2010 - 15:13
Tborre

Tborre

ik ben ondertussen al weer een stukej verder en denk nu rustig aan de aanleg van een houtkant.

Via een lokale vzw kunnen we, aan aanvaardbare prijs, een heleboel struiken/bomen/hagen aanschaffen.

Liefst van al zouden we een houtkant rond de grond aanplanten met daarin zowel plaats voor bessen (zowel voor mensen en vogels/dier) als gewone struiken/bomen die wat wisselend bloeien.

iemand een idee welke combinaties goed werken? mss een link naar de ideale houtkantaanleg ?
dinsdag 19 januari 2010 - 17:04
Ed50

Ed50

Dag Toon,

Op je rijke leemgrond kan je een hele variatie aan bomen en struiken aanplanten, die zowel mooi bloeien als eetbare bessen (voor mens en dier) geven.
Ik ben juist eens even aan het googelen geweest en op de website van Natuurpunt Waasland-Noord nl. www.panneweel.be kom je via Natuurhuis en boomgaard terecht op een plantgids voor struiken, houtkanten, bosgoed en hagen. Daar vind je heel wat informatie op een summiere wijze en ook heel wat namen van planten die je kan gebruiken.
Je kan misschien ook eens horen op de gemeente of ze ook geen subsidies geven voor het aanplanten van houtkanten en voor je hoogstamboomgaard.
Bij de vereniging waar je je planten kunt krijgen hebben ze misschien ook wel informatie over hoe je alles het best kan organiseren.

Groetjes en nog veel succes,
Eddy
dinsdag 19 januari 2010 - 17:36
Ginkgo

Ginkgo

Beste,

De hagen en heggen die wij planten bestaan uit :

Doornig : Meidoorn, Sleedoorn, Egelantier en hondsroos

Bloesem en bessen : Rode kornoelje, Gelderse roos, Wilde kardinaalsmuts en vlier

Ook Wilde liguster, veldesdoorn en Haagbeuk zijn uitstekende planten


Voor houtkanten zetten we vaak (valt te zien welke bodem nat, droog, moeilijke bodem, voedselrijke bodem) : zwarte els, boswilg, vuilboom, witte els, Zomereik, Es, Winterlinde, Zoete kers, Vogelkers, lijsterbes en Hazelaar.

Deze soorten kunnen naargelang je meer bloem wilt of meer bessen perfect gecombineerd worden. :
Bij de aanleg van een haag en heg : let op dat je rekening houd met de plantafstand van verschillende soorten : Rozen zullen bvb. Meer in de hoogte groeien en zullen daarom dichter bij elkaar moeten gezet worden. Meidoorn en sleedoorn daarentegen groeien veel breder en moeten verder uit elkaar gezet worden.

Bij de aanleg van een houtkant is het best dat je 2 rijen
aanplant (indien plaats) op gelijke plantafstand van 1m in en tussen de rij.

Indien je dit wenst kan ik je een paar plantverbanden geven
Geef maar een seintje. : [email protected]

Groeten,
Karel
woensdag 20 januari 2010 - 10:44
Tborre

Tborre

Binnenkort plaats ik hier enkele fotos van onze tuin in wording.

Momenteel staat de weide in "bloei" en staan er overal wel bloemen te schitteren.

Ook staan de eerste 11 hoogstam fruitbomen al te blinken.
Met de wilgen is iets foutgelopen, de helft is gestolen/verdwenen ( geen idee wie zoiets doet..) en verschillende andere hebben de winter niet overleeft...

Ook ondergaan we nu het papierwerk voro de verschillende poelen en vlak daarna zal de aanleg van de houtkant starten. Dan is dit jaar productief geweest denk ik

Ik zoek nu wel nog info over een voedselbos om dat we hier aan denken in de plaats van een traditioneel stuk bebossing.

Tips zoals steeds welkom
dinsdag 26 april 2011 - 13:51
Iverna

Iverna

Beste Toon,

ik heb je een email gestuurd en hoop dat je deze hebt ontvangen.

Vol creatieve ideeën ben ik op zoek naar een locatie waar deze gerealiseerd kunnen worden. Voor mij is het van belang dat ik fotomateriaal heb van een tuin die door mij is ontworpen. Een tuin die aansluit bij mijn visie: Het vormgeven van een leefbaar stukje natuur bij huis, een plek om te ontspannen, inspiratie op te doen en creativiteit te ontwikkelen. Jullie plan lijkt mij daarvoor uitermate geschikt!

Vr. groet en hoop van je te horen,

Iverna Zaalberg

Tuinaanleg & Onderhoud

woensdag 11 mei 2011 - 10:39
Tborre

Tborre

Hoi iverna. In mijn mailbox kan ik niets vinden. Mss even opnieuw versturen?
woensdag 11 mei 2011 - 11:07
Iverna

Iverna

Hallo Toon,

ik probeer het opnieuw!
woensdag 11 mei 2011 - 12:47
Iverna

Iverna

Nu moet het goed gegaan zijn, ik wacht je reaktie wel af.
Iverna
woensdag 11 mei 2011 - 14:20
Tborre

Tborre

na al die tijd van rust even dit:

We hebben nu 2 architecten versleten die veel "dachten"en zeer goed offertes konden maken ( met alke keer andere prijzen..) maar weinig leverden.

als gevolg: Als ze het niet zien zitten doen we het zelf..

De fruitbomen staan allen mooi te wezen. we hebben aan 1 boom enkele appeltjes laten hangen om eens te proeven. En dan te bedenken dat elke tuin architect de enige elementen die we al hadden geplant wouden verplaatsen omdat die "volgens heb" niet perfect stonden..

Verder komen er over enkele weken 2 poelen op de laagst gelegen plaatsen. 1 ervan kom terug uit het verleden ( dook op in oude uit 1600 daterende tekeningen..).

de vereniging voor bebossing neemt kortelings ook verder contact voor het bebossen/houtkant/wilgen onderdeel en tegen dan zou de 5 are moestuin ook klaar moeten zijn voor de winter...

Er komen nog een 10 tal fruit bomen bij, en ik ben momenteel me vollop aan het verdiepen in het "leggen van heggen" om zo hier en daar afscheidingen te maken..

In ons hoofd komt alles goed nu de uitwerking nog
maandag 27 augustus 2012 - 09:23
furor

Furor

En de foto's/plannetjes!!

Wat een oppervlakte! Ik wou dat ik dat had
't Is bij mij allemaal "iets" kleinschaliger ...

Succes!
maandag 27 augustus 2012 - 09:55
Iverna

Iverna

Beste Toon,

2 architecten verder klinkt niet best. Helaas heb ik geen reaktie van je gekregen op mijn aanbod je te helpen. Heb je nog hulp nodig of is je plan intussen helemaal op orde en een kwestie van uitvoeren? Indien hulp gewenst wil ik graag mogelijkheden met je bespreken. Meer info over mijn visie vind je op natuurbijhuis punt nl.
Met vriendelijke groeten,
Iverna Zaalberg
maandag 27 augustus 2012 - 10:13
Tborre

Tborre

iverna, als alles goe dheb heb je een berichtje.

Ook even meegeven dat mensen die meer info over onze strobouw woning zoeken hier terecht kunnen voor fotos en vorderingen : http://geertrui-toon.blogspot.be/
maandag 27 augustus 2012 - 12:19
Tborre

Tborre

zijn er mss mensen die een tip hebben om ons ruwe idee in digitale vorm te gieten? kan altijd helpen bij gesprekken?

Ik zou graag wat afbeeldingen hebben van struiken etc om het plan van de landmeter moii in te vullen.. maar online kon ik zo snel neits vinden..
dinsdag 28 augustus 2012 - 08:36
Iverna

Iverna

Beste Toon,

ik begrijp dat je nadat je in gesprek bent geweest met diverse instanties en 2 architecten een plan van een landmeter aan het uitwerken bent? Is één goed plan niet voldoende? Ik bedoel... je hebt intussen vast een boel ideeën aangereikt gekregen, het gaat erom dat de juiste keuzes gemaakt worden. Als ik het zo lees ligt daar het probleem.
dinsdag 28 augustus 2012 - 10:20
Tborre

Tborre

iverna,

Ik wil gewoon even wat "losse ideetjes op een blad gooien.. kan ook discutties vereenvoudigen .. denk nu niet dat daar detaisl opstaan of iets dergelijks, eerder een ruwe high level "schets"van wat zou kunnen zijn ..
dinsdag 28 augustus 2012 - 10:57
Iverna

Iverna

In dat geval zou ik me de moeite besparen het te digitaliseren. Op papier werkt prima en ziet er in veel gevallen beter uit. Maar dat is mijn mening Ik teken alleen met de hand.

URL GEBLOKKEERD

Ken je deze link? Een database met eetbare planten. Lijkt me dat je daar wel wat aan hebt. Je kan bv selecteren op groeilaag en functie en krijgt vervolgens een selectie toepasbare beplanting met foto's!

Het lijkt me interessant binnenkort met je in gesprek te gaan!
dinsdag 28 augustus 2012 - 11:25
Iverna

Iverna

De link werkt niet
Google op database permacultuur en je komt op de nederlandse eetbare planten database van Permacultuur Nederland. Er staat ook een prima cursus op, ken je die al?
dinsdag 28 augustus 2012 - 11:28
Tborre

Tborre

iverna, je gaat al heel ver hoor..

wij denken eerder aan"houtkant/bos/wilgenrij/moestuin/.. dus zeer hoog niveau.. niet welke soorten waar. wel waar we , na het bekijken van waterstand doorheen het jaar merken dfat water stat en dus een goede plaats is voor een poel etc...
dinsdag 28 augustus 2012 - 11:32
Tborre

Tborre

hieronder de "status"van ons idee:

[afbeelding verwijderd niet-https]

Wat zi eje hier? je sziet een groot vlak midden boven dat ozne moestuin zal worden. dat heeft vooral te maken met de grodnwaterstand daar.
Aan de rechterkant van het perceel zie je een hoop bomen.. ons toekomstig bos..
In het bos voorzien we een pole, net als naast het bos. de kleine blauwe vlek die je ziet is een bestaade waterput.
de lijn rond de tuin zal een houtkant worden, die voorzien is op 5 meter van de perceelgrens ( kunnen dan makkelijk rond met tractor..)
De groene bollen zijn onze fruitbomen. momenteel staan er reeds 11 te groeien. de andere zullen volgen. maar de groen bollen geven vooral de plek aan waar die hoogstamboorgaard zal komen.

De rode bollen is onze knotwilg lijn. deze zorgt ervoor dat vanuit de woning kunnen naar achter kijken .
Tip: noorden is bovenaan...

Er is nog een hoop werk aan dit plan, want vergeet niet dat dit 2 hectare is... dat "bos" zou betsaan uit meer dan 2000 bomen...

ook voor de houtkant is er ngo een hoop te bekijken ( welke soorten wat..)

De bedoeling blijft om een zo rijk mogelijk geheel te maken dat vor alle lokale fauna en flora een plaats heeft.
We werken enkel met lokale plante/bomen dus exoten komen er niet in...

Maar zoals ik al zei: dit is een ruwe schets. Als geen enkele tuin architect dit kan invullen en verder uitwerken dan zal het organiadhc groeine en zullen de verschillende belangengroepen hun kans krijgen hun wil door te drukken...
dinsdag 28 augustus 2012 - 14:10
Iverna

Iverna

Aha.

Ik mis de belangrijkste vaste gegeven op jullie perceel:
- de woning
- eventuele bijgebouwen en
- noodzakelijke erfverharding.

Ik ben er voorstander van de erfverharding te beperken tot het noodzakelijke maar het is wel belangrijk dat het terrein het hele jaar begaanbaar is. Denk dus aan een hoofdstructuur en voetpaden.

Het is belangrijk een goede basis te hebben qua vormgeving zodat je perceel in de toekomst leefbaar is. Je wilt immers een tuin waar de natuur binnen door jou aangegeven grenzen zijn gang kan gaan, geen wildernis.
Pas als deze basis goed is kan je de verschillende zones gaan inrchten met alle gewenste functies.
Is er in de omgeving bebouwing die je aan het zicht wilt onttrekken? Houd daar dan rekening mee bij het plaatsen van bomen en houtwallen. (Heb je waarschijnlijk al gedaan)
Bepaal ook de zichtlijnen vanuit de woning, heel belangrijk!!

Ik kan me voorstellen dat de woning daar staat waar de schets leeg is. In dat geval heb ik één aanmerking: De moestuin ligt praktisch gezien ver van de woning. Of je moet hier weinig zorg behoevende groenten willen planten als aardappel en kool. Groente die dagelijks zorg nodig heeft en waar je dagelijks even heen gaat om te oogsten kan je beter dichter bij de woning plaatsen.

Het vochtprobleem kan je eventueel verhelpen door ter plaatse van de moestuin geulen/een sloot/kleine vijvers te graven zodat plantbedden hoger liggen. Je kan op deze manier ook kleine hoogteverschillen creëren die je vervolgens kan benutten door zonminnende planten op een zuidhelling te plaatsen, aan de noordkand omzoomd door bijvoorbeeld bessen of andere vruchtdragende struiken die ook vogels aantrekken. DEnk hierbij aan het principe van permacultuur.

Misschien dat ik je online een beetje op weg kan helpen? Dan krijg je een beeld van mijn ideeën en kunnen we op een later tijdstip bepalen of wij, in tegenstelling tot de architecten, wel op één lijn zitten?
dinsdag 28 augustus 2012 - 16:10
Tborre

Tborre

iverna,

De woning staat niet op deze schets omdat die nog op een angrenzend stuk grond ligt.. dit is de 2 hectare tuin.. we hebben ervoor nog bouwgrond waar de woning op staat.

Voor ons is de tuin een "andere wereld"die toegankelijk zal zijn door een opening in een heg/houtkant en enkel treden.. dus alles wat je op het plan ziet is tuin,.. en ide lege ruimte is.. bestemming onbekend....

dat kan een bloemenweide worden etc.. ook moeten we idd ngo ergens een hok kwijt voor spullen etc.. de afstand huis/moestuin is groot omdatyw e dat ergens wel willen..
voor ons zal de tuin een vakantie lokatie worden... en niets leuker dan elke dag even op vakantie kunnen gaan...

Ik denk dat we mss meer op 1 lijn zitten dan je denkt. dit plan is een ruwe schets. een eenvoudige weergave van wat kan zijn. de dit basis idee is ook wat we de verschilende tuinarchitecten tot nu toe altijd gaven.
Denk eraan: we willen een widle tuin, dus geen engels gegeven en permacultuur is ons niet vreemd we hebben reeds meerdere avonden met mensen die er van leven dorog ebracht om dingen te bespreken..

Uds voor de duidelijkheid: dit tekneingingtje is van de tuin.. wat leeg is is onbekend, wat erop staat is indicatief... er staan nog nergens paden op, maar vergeet ook de grote niet.. dit blijft 2 hectare en dit is dus op schaal 1/750 (dat is de versie toch die ik inscande heirvoor)
dinsdag 28 augustus 2012 - 16:23
pplakke

Pplakke

misschien kunt ge u bos door een firma laten doen.
ik bedoel die populieren planten om ze na volgroei om te doen enz....
en daar onder gras dat wilde schapen op eten .
want ik vermoed niet dat je elke week gaat maaien zo veel ?

Soay schaap moet je niet scheren komt van schotland.

en van pad zou ik niet te veel doen ver van je huis dan is de natuur er af.
een tractor rijd normaal zo snel niet vast en in de winter moet je toch niet maaien.


hier staat het schaap bij http://www.groenehartvertellingen.nl/Pagina/schapen_schaap_schapenrassen_in_het_Groene-Hart.htm
dinsdag 28 augustus 2012 - 18:06
Tborre

Tborre

Hoi PPlakke,

Bedankt voor je bijdrage.

het bos het de interesse van bos+ gekregen en wal hoogstwaarschijnlijk door hen aangeplant worden.

We willen juist geen populieren. we willen een bos bestaand uit lokale soorten die ook na ons nog zullen blijven groeien.

over de dieren denken we nog nq, mqqr dqt is niet voor direct. initieel zullen enkele verdwijnende belgische rassen een kans krijgen (aarschots hoen bv, of de vlaamse gans).

Het pad zal niet verhard zijn, maar het is toch eenvoudiger om dit aan te leggen voor het eventueel eenvoudig verwijderen van bomen en wettelijk moeten we op 2 meter van de grens blijven. dus waarom dan ook niet 5 ...
dinsdag 28 augustus 2012 - 18:30
furor

Furor

Toon,

ik verondertel dat je http://eigenwijzetuin.be/de-tuin/ al de revue zien passeren hebt?


Dus de noordkant is droger dan de rest?
Het probleem is natuurlijk dat de moestuin aan de noordkant ligt, en ook nog quasi volledig ingesloten zal zijn door jullie bos. Bovendien ligt het op behoorlijke afstand van jullie huis. Zijn er geen andere opties?

5 m voor de houtkant is toch het minimum als je er nog met een tractor wilt passeren.

qua soorten: keuze te over
Is het de bedoeling dat er hakhoutbeheer wordt toegepast of blijven jullie er van af? (kwestie van de juiste soorten te kunnen aanraden)
Hier en daar kan je ook overstaanders tussen zetten.

Bloemenweide: super. Maar weet je al hoe je zo'n oppervlakte gaat onderhouden? (hooien)

Ga je je poelen in verbinding brengen?

Nog leuke onderwerpen:

http://www.natuur-forum.be/phpBB3/viewtopic.php?f=34&t=1418
http://www.natuur-forum.be/phpBB3/viewtopic.php?f=34&t=351

Al gedacht aan compartimentering, of toch een deel? Takkenrillen, takkenwal, ...

dinsdag 28 augustus 2012 - 19:31
minouke

Minouke

Ik heb 7 soay schapen, gemakkelijke grasmachientjes maar wel schuwer dan gewoon schapen.
Mekkeren ook minder dan andere rassen.
Je moet ze niet scheren, hun vacht valt van zelf af.
Ze hebben zelfs geen schutting nodig.
We hebben al alles geprobeerd maar ze breken toch alles af, ze hebben wel een boom die voor schaduw zorgt.
In de winter krijgen ze bijvoeding.

Tuinaanleg & Onderhoud

dinsdag 28 augustus 2012 - 19:58
Tborre

Tborre

@furor:

compartementering is zeker iets wat in ons hoofd zit.
Vandaar ook het onderwerp heggen leggen etc.

De bedoeling zou zijn om het hakhout van de houtkant te gaan gebruiken voor houtwallen en dergelijke. op die manier geeft de tuin wat nodig is om verder te groeien en hopelijk is ie in een deftige staat tegen dat we bij de pieren kruipen

Vergeet wel de moeilijkheid niet van deze schaal. de poel die we op de tekening plaatsen origineel was slechts een dotje op het plan, maar in werkelijkheid was dat een 20 bij 20 meter poel...

De meoilijkheid van compartimenteren zal ook zijn om het toaalbeeld niet te verliezen en het vergezicht te behouden waar men dat nodig acht, en tegelijk oekjes maken waar je , na de hoek om te gaan, verbaasd kan zijn wegens extra dimensie.

We denken ok dat voor de vele fruitsoorten die we willen aanbrengen de verdelingen kunnen helpen.
woensdag 29 augustus 2012 - 08:28
Fiona

Fiona

Is het niet handig om ook op de verschillende hoeken / onderdelen te concentreren, de details meer bedoel ik dan. Ik heb gemerkt dat dat vaak ineens veel helderheid brengt over het hoe en wat. Wat wil je bijv. in het bos? Er doorheen wandelen, moet er ook een tractor door kunnen? Wil je er beelden in of echt meer bos? Wil je er zitjes in, misschien hoekjes (gluurmuren) van waar je dieren/vogels kunt bestuderen? Wil je er bepaalde dieren in uitnodigen (dus een bepaald soort bomen planten). Misschien ook een patroon voor paadjes door het bos ontwerpen, dat kan ook alweer helpen. Alleen brede paden, of ook half verwilderde paadjes? Komt er ook een open / lagere plek in het bos? (om die poel heen bijvoorbeeld) enz. enz.
Wil je bepaalde dieren/vogels in je waterplassen, vragen die dieren/vogels dan om rietkragen, lage begroeiïng er omheen of juist niet? Als je gaat kijken naar wát je er wilt, kom je vaak verder dan blijven staren en piekeren over hoe het allemaal moet.
Juist met zo'n enorm perceel kan het misschien helpen om niet continu het totaalplaatje te blijven bekijken, maar ook naar de individuele onderdelen nader bestuderen en uitwerken. Als je weet wat je er wilt, kun je gerichter gaan zoeken naar hóe je dit dan realiseert.
donderdag 30 augustus 2012 - 19:10
minouke

Minouke

ja, eens met Fiona.
Zo doe ik het ook, stapsgewijs en dit geeft een beter zicht.
Nu ben ik aan het zoeken voor een ander deel in te richten, de zijkanten zijn ongeveer in orde en nu heb ik plannen voor ... misschien een vijver manlief moet nog overtuigd worden
Wij hebben aan de zijkanten van de wei een rij knotwilgen gezet en de tuin knotplatanen.
donderdag 30 augustus 2012 - 21:22
Pauze

Pauze

Beste Tborre ,

Aangezien je met poelen werkt lijkt dit een uitgelezen kans om een permacultuur project op te zetten .
Kets het voorstel van Iverna niet te snel af want ze kan je tuin volledig zelfvoorzienend maken en het water perfect benutten zoals de natuur het zou doen .

beste is inderdaad met verschillende zones te werken en de moes en kruidentuin in zone 1 , dicht bij je huis zodat het allemaal dicht bij de hand is .
je kan swales aanleggen die met lupines ,klaver , en meer planten van de vlinderbloemenfamilie , die als functie hebben om je grond met stikstof te binden .
De hoogste bomen moeten het oudst worden en lagere zones minder en minder oud .

Schiet zeker het idee van permacultuur niet af , het is op lange termijn de manier die je het minst werk gaat bezorgen en zeker en vast het meeste opbrengst kwa fruit en groenten .

suc6 in ieder geval !
zaterdag 8 september 2012 - 05:00
Tborre

Tborre

Beste Pauze,

Bedankt voor je antwoord.

permacultuur zal zeker een grote rol spelen in de tuin.
Dus op dat vlak zitten ze allemaal op de zelfde lijn
zaterdag 8 september 2012 - 19:37
Tborre

Tborre

we zijn weer enkele maanden verder en er is weer wat extra tijd in de tuin gekropen..
onze hoofdtaak is neit echt de tuin momenteel (http://geertrui-toon.blogspot.be/) http://geertrui-toon.blogspot.be/ maar toch verliezen we het tuinconcept niet uit het oog.

zo zijn er eind vorig jaar op een "vorstvrije periode" meer dan 800 plantjes de grond ingegaan voor deel 1 van de houtkant...

Best een uitdaging, en de hoeveelheden zijn nogal overweldigend voor een eerste project. Hoe kies je de planten? wel.. van alles een beetje voor de dieren en mensen..

zo zijn de rode en gele kornoelie aanwezig, naast sleedoorn en vlierbes. Ook hazelaar en een reeks iepen kan je erin terugvinden...

volgende stap zijn de knotwilgen , het klaarmaken van de moestuin voro voglend jaar( we hebben volgende week eindelijk onze tractor ) en het verder uitdenken van onderdelen zoals het bos.

Het bos zal samen met bosplus komen, en er worden ongeveer 4000 boompjes geplant. we praten nog even over de soorten en hopen daarover een van de volgende een beslissing over te kunnen nemen.

Mensen die meer willen weten, of eens een bezoekje willen brengen aan de strobaalwoning in opbouw of de ruwe tuin geven maar een seintje.
maandag 29 april 2013 - 10:12
adem

Adem

mooi dat jullie wat aan de natuur teruggeven, ik ben er ook mee bezig, jammer genoeg veel kleiner (800vierkante meter) maar ja, alle kleine beetjes helpen hé, ik hoop dat dit ooit de norm wordt.

en dat ik ook zo'n groot terrein vind, ooit
maandag 17 februari 2014 - 07:24

Voeg een reactie toe

Log in of registreer om dit onderdeel te gebruiken
Terug naar boven icoon