menu
Tuinadvies
Geef dit een bloemetje 0

Egel

Ga naar meest recente reactie

rialle

Rialle

Deze egel heb ik nu al dagen achter elkaar 'savonds door de tuin lopen. Ik kan maar niet vinden waar hij overdag zit.


[afbeelding verwijderd niet-https]

Zojuist op de foto gezet, leuk he?

Groetjes Rialle
dinsdag 11 september 2007 - 22:32
Plantadvies

Plantadvies

Leuk Rialle, kijk uit voor de blote voetjes in het gras.
dinsdag 11 september 2007 - 22:33
corrielat

Corrielat

ooooooooooo, Rialle wat mooi, als je een hond hebt laat hem dan s'avonds maar binnen, want hij vindt hem wel hoor, vraag maar aan mijn (niet meer levende) honden die pakten hem met een kapotte bek als resultaat,
dinsdag 11 september 2007 - 22:40
rialle

Rialle

Nee Corrie, ik heb geen hond meer.
Onze Maybel heeft een jaar geleden op 18 jarige leeftijd een spuitje gekegen.

En onze poes zal er wel afblijven als ze verstandig is!

Groetjes Rialle
dinsdag 11 september 2007 - 22:44
Jeannette1

Jeannette1

Hai Rialle, wat een schoonheid hè en dat in de avond.

Eerlijk gezegd, hebben wij onze egel al enige tijd gemist.

Ger maakt altijd tegen de winter een onderkomen voor de egeltjes.

Hopelijk komt onze egel weer terug, misschien wel met een paar kleintjes

Groetjes, Jeannette
dinsdag 11 september 2007 - 23:05
Lysianthus

Tekst aangepast

Lysianthus

Wat een leuke foto!!
Ik kon het niet laten ff wat info op te zoeken en laat jullie mee genieten!!!

Egels leven onder meer aan de randen van bossen, in parken en in dichtbegroeide tuinen. Je kunt ze tegenkomen in Nederland en in België, maar ook in een heleboel andere Europese landen en in Midden-Azië. In Nederland zijn egels volledig beschermd. Dat betekent dat je gezonde egels niet mee naar huis mag nemen, dat je egels niet mag doden en dat je hun rust niet mag verstoren.



Winterslaap
Egels houden een winterslaap. Ze doen dat in een holletje dat bekleed is met een dikke laag bladeren. De meeste volwassen egels kruipen eind november in hun holletje en de jongen wachten daar meestal mee tot eind december. Tijdens de winterslaap daalt de lichaamstemperatuur van de egels sterk (van 35,5 C naar 5,0 C) en ook de hartslag en de ademhaling lopen flink terug (hartslag: van 180 naar 9 slagen per minuut, ademhaling: van 45 naar 3 keer per minuut). Egels leven tijdens hun winterslaap van de vetreserves die ze in de maanden daarvoor hebben opgebouwd.



Insecteneters
Tijdens de winterslaap verliezen egels bijna 25% van hun lichaamsgewicht. Als de egels eind april uit hun winterslaap ontwaken, gaan ze direct op zoek naar lekkere hapjes om hun lichaamsgewicht zo snel mogelijk weer op peil te krijgen.Egels behoren tot de insecteneters, maar eigenlijk eten ze alles wat ze in de bovenste laag van de aarde en op de grond tegenkomen. Dus behalve insecten eten ze bijvoorbeeld ook slakken, wormen, kikkers, hagedissen, mollen, jonge muizen, vruchten en paddestoelen.Egels die op zoek zijn naar voedsel maken vaak veel lawaai. Als je goed luistert kun je ze horen snuffelen, proesten en smakken. Maar de kans dat je deze geluidjes overdag hoort is klein, want dan slapen de egels. Pas als het donker is, worden ze actief.



Paartjes
In mei en juni gaan egels paartjes vormen. Na de bevruchting duurt het nog zo'n 30 tot 40 dagen voordat de jonge egeltjes ter wereld komen. De kleintjes worden geboren in een nest van mos, gras en bladeren, dat zich vaak onder een haag of een struik bevindt. De meeste egelwijfjes krijgen één keer per jaar 3 tot 6 jongen, die ergens tussen eind juli en half oktober geboren worden.


Blind en doof
Egeltjes worden blind en doof geboren. Vlak na hun geboorte zijn ze ook nog vrij kaal. Maar als je goed kijkt zie je toch een paar kleine, bleke stekeltjes zitten. Na ongeveer twee weken gaan de oogjes van de jonge egels open. De diertjes lijken dan ook al veel meer op hun ouders, want de kleine, bleke stekeltjes van het begin zijn uitgegroeid tot grote, sterke stekels. Nog eens vier weken later zijn de jonge egels zelfstandig. Ze drinken dan geen melk meer bij hun moeder, maar zoeken zelf hun eten bij elkaar.


Oprol-truc
Als egels aangevallen worden door een ander dier, maken ze een bal van zichzelf. Met behulp van een aantal stevige spieren rollen ze zichzelf op en richten ze hun stekels dreigend naar buiten. Meestal helpt deze oprol-truc en druipt de vijand teleurgesteld af. Maar er is één dier dat de egels zo nu en dan te slim af is. Dat is de vos. Als er water in de buurt is, rolt dit slimme dier de egel erin. De egel moet zichzelf dan uitrollen om niet te verdrinken en op dat moment slaat de vos zijn slag.


dinsdag 11 september 2007 - 23:57

Voeg een reactie toe

Log in of registreer om dit onderdeel te gebruiken
Terug naar boven icoon