menu
Tuinadvies
Geef dit een bloemetje 0

Bolesdoorn

Ga naar meest recente reactie

Bart100

Bart100

Ik heb 2 jaar geleden een bolesdoorn in mijn voortuin geplaatst, omdat dit een compacte boom van +- 2 meter hoog zou zijn en natuurlijk zoals de naam het zelf zegt in een mooie bol zou moeten groeien. De hoogte is correct maar van een bol kan ik niet veel zien. Ik dacht misschien dat ik die zou moeten snoeien maar op het kaartje dat bij de boom bijgeleverd was staat dat ik hem niet mag snoeien. Is dit correct? Als ik hem dan toch zou mogen snoeien wanneer en hoe doe ik dat best?
zondag 17 mei 2009 - 21:22
WiPe

WiPe

Bolesdoorns groein eerder uit als ene afgeplatte bol dan als een echte ronde bol. Met snoei ga je daar niet op een duurzame manier iets aan kunnen veranderen.
zondag 17 mei 2009 - 21:25
hildavw

Hildavw

Als je bovenaan in de zoekfunctie "bolesdoorn" tikt, zal je verschillende topics vinden, waaronder :
http://forum.tuinadvies.be/forum_topic.php?hid=6&sid=8&tid=12443&hl=bolesdoorn

groetjes van Hilda
zondag 17 mei 2009 - 21:27
ottiezitte11

Ottiezitte11

We hebben een Noorse bolesdoorn (Acer Pl. Globosum) die te dicht op de erfafscheiding staat waardoor tweejaarlijks snoeien noodzakelijk is. Hierdoor vormt de boom helaas niet zijn uiteindelijke wijdte/kroon, dus willen we de boom verplaatsen. De boom is 10 jaar oud (stamdikte van ca. 10-12 cm.), en verkeert in goede conditie. Ik weet niet tot hoever het wortelgestel nu loopt en ik hoop dat de wortels niet al te ver reiken om ze in het geheel los te krijgen. In het ergste geval reiken de wortels ondergronds tot de buren, en deze moet ik dan doorsteken. Is dit erg schadelijk voor de boom, zodanig dat de boom het niet zal redden indien er wat wortel weg moet worden gestoken? Is aanplantgrond altijd aan te bevelen in het nieuwe plantgat? Ik wil de boom in de kerstvakantie gaan verplaatsen, is dit te vroeg?
maandag 16 oktober 2023 - 13:38
PeterC

PeterC

Wij hadden eenzelfde probleem met een Linde.
Die was ook zo een jaar of 10 en hadden we graag verplaatst.

De baas van de lokale tuinaanleg, -onderhoud, plantenzaak raadde ons dat af.
Je brengt veel schade toe aan het wortelstelsel waardoor de boom jaren nodig heeft om weer terug goed in de groei te komen, als die het al haalt. Je kan evengoed en goedkoper de boom rooien en een nieuwe op de gewenste plek planten. Dat is wat hij ons zei.
We hebben de Linde dan maar laten staan.
Ik weet niet of hetzelfde ook voor een Acer geldt.

Er zijn specialisten waar je bomen van grotere omvang kan aankopen, vb Arbor in Houtvenne, hier niet zo ver vandaan. Die graven de bomen elke 2 jaar of zo uit, met grote kluit, en herplanten die. Op die manier kweken ze een boom met een wortelkluit die wel toelaat om herplant te worden. Dat heb jij ongetwijfeld met jouw Esdoorn niet gedaan. Zo een boom kost natuurlijk een smak geld, maar er zijn mensen die om direct een volwassen tuin te hebben bereid zijn om forse bedragen te betalen.
maandag 16 oktober 2023 - 20:55
WiPe

WiPe

Als je die boom om de twee jaar geknot hebt, dan is dat wortelgestel evenredig klein gebleven. Bovendien is een boom van tien jaar oud echt niet zo groot. en zelfs bij Arbor gaan ze bomen niet alle twee jaar uitgraven.

Gewoon doen zou ik zeggen.
maandag 16 oktober 2023 - 21:55
ottiezitte11

Ottiezitte11

Bedankt voor de reactie PeterC en WiPe! we gaan de gok wagen waarbij we uiteraard proberen om het wortelgestel zo goed mogelijk in tact te houden. Ik zal nog wat fotos plaatsen t.z.t.
dinsdag 17 oktober 2023 - 12:44
PeterC

PeterC

Succes gewenst.
Zeker het eerstvolgende groeiseizoen in droge periodes regelmatig flink water geven. Niet elke dag een drupje maar vb om de week een flinke scheut.
dinsdag 17 oktober 2023 - 19:51
ottiezitte11

Ottiezitte11

Zoals beloofd hier een update omtrent het verplaatsen van de Acer platanoides Globosum bolesdoorn. Dit hebben wij zoals gepland in de kerstvakantie gedaan en dit ging niet zonder een zijde van de wortels te beschadigen om hem los te krijgen. Loodzwaar om hem los te wrikken maar stukje bij beetje is het gelukt. Het nieuwe plantgat hadden we in oktober reeds gegraven en voorzien van een zak aanplantgrond. Bij het plaatsen nog een volle handschep met lavameel gemixt met de aarde en toen direct geplaatst. Door de vele regen in de maanden daarna niet hoeven bewateren en waarschijnlijk dankzij het vele water is dit tevens zijn redding geweest. Zie hier de foto hoe de boom nu weer nieuw blad krijgt en het schijnbaar gered heeft. We gaan ervan uit dat de boom het inderdaad gered heeft maar houden hem goed in de gaten de komende maanden.

Struiken & Bomen

donderdag 4 april 2024 - 11:06
WiPe

WiPe

Dat de boom nu nieuw blad maakt is geen bewijs dat die het gered heeft. Dat blad kan best nog gemaakt worden op basis van de reserves die in het hout opgeslagen zitten.

De kritieke periode komt nu, na het uitlopen van het blad. Fingers crossed en hopen dat het goed komt. Dat die vroeg in de winter verplant is, is zeker een voordeel.
donderdag 4 april 2024 - 12:07
ottiezitte11

Ottiezitte11

Bedankt voor je bericht WiPe. Ik zal t.z.t. een update plaatsen.
vrijdag 5 april 2024 - 09:44

Voeg een reactie toe

Log in of registreer om dit onderdeel te gebruiken
Terug naar boven icoon