menu
Tuinadvies
Geef dit een bloemetje 0

Overwinteren thunbergia

Ga naar meest recente reactie

kriebel

Kriebel

Hallo,

Wij zijn nog erg onervaren betreft tuinieren, dus hebben wij heel wat vragen!
Nu eerst over de thunbergia, net gekocht in oranje versie, erg mooi.

We willen de klimplant tegen een stenen muur plaatsen, zonnige plek.
Nu kan de plant niet overwinteren, maar als de plant straks ( in de toekomst) erg groot wordt, hoe gaat dit dan? Je gaat de plant toch leiden via de muur?

Verders, in de grond of beter in een pot?

groetjes Kriebel

Bedankt alvast.
zondag 25 mei 2008 - 19:11
hanninkj

Hanninkj

De Thunbergia moet je overwinteren bij minimaal 5 graden.
Je kunt de plant in de grond met pot zetten als deze groot genoeg is en dan kun je hem in de herfst er weer uit halen om te overwinteren.
De plant moet je een beetje leiden.
zondag 25 mei 2008 - 19:21
kriebel

Kriebel

bedankt,

maar het is mij nog niet helemaal duidelijk...
als je de plant binnen haalt, en de plant kan vrij groot worden ( ..meter?) dan kun je dit toch niet in zijn geheel binnen halen? Ik heb wel gelezen dat ik het voor het overwinteren mag snoeien maar goed, dan snoei je de plant niet helemaal klein..

Echt onervaren zoals je leest!
zondag 25 mei 2008 - 19:24
Esem

Esem

Kriebel hier een hele uitleg over de verzorging van de plant.
VOORJAAR:
Overwintering: Uw Thunbergia staat nog steeds binnen maar de temperatuur wordt in maart al wat hoger dus moet u voorzichtig wat meer water gaan geven.

Ompotten: Als u een " nieuwe" Thunbergia koopt of u heeft uw "oude" Thunbergia nog niet overgepot, dan kunt u dit in maart of direct na aankoop doen. Het beste is een stenen (sier) pot, met een gat in de bodem. De plant waait dan minder snel om en de watervoorraad in de pot wordt flink vergroot. Voor het overpotten kunt u 20 % kleihoudende aarde gebruiken of de speciale kuipplantenaarde die in diverse tuincentra aangeboden wordt.

Standplaats: In mei kunt u uw Thunbergia op een redelijk zonnige (doch niet overmatig zonnige plek), redelijk beschutte plaats op het terras, het balkon of in de serre zetten. Het is wel raadzaam om de Thunbergia bij nachtvorst gedurende de nacht binnen te zetten. Wij adviseren de Thunbergia langs een vorm te laten groeien en als hij boven is de top eruit nemen of weer naar beneden geleiden. Hiermee houd u de bloei het mooiste.

Watergift: Nu de Thunbergia buiten staat neemt de behoefte aan water vooral bij zonnig weer sterk toe. De potkluit moet vanaf nu goed vochtig gehouden worden. U kunt nu ook beginnen met 1 keer per 14 dagen bijmesten. Als u gebruik maakt van een langzaam vrijkomende meststof kunt u nu de eerste gift op de pot strooien of in de aarde aanbrengen.

ZOMER:
Watergift: In de zomer periode vraagt een Thunbergia bijna dagelijks water. Zorg er wel voor dat overtollig water uit de pot weg kan en blijf 1 keer per 14 dagen bijmesten. Als u gebruik maakt van een langzaam vrijkomende meststof kunt u in juli de tweede gift op de pot strooien of in de aarde aanbrengen.

Belagers: Thunbergia kunnen in sommige gevallen last krijgen van:

Bladluis: Meestal groen tot geel soms zwart. Altijd een aantal bijeen, bij voorkeur op de jongste scheuten. Bestrijding door zeepspiritus (20 gr. vloeibare zeep en 10 gr. spiritus in 1 liter water oplossen) en over de plant verspuiten. Voor een goede bestrijding moet dit eens per week een aantal keren herhaald worden.

Spint: Kleine roodachtige mijten in het begin aan de onderkant van de jonge bladeren later over heel de plant. De bladeren krijgen een geel/grijze kleur. Bestrijding door zeepspiritus, brandnetel-extrakt maar vooral door knoflookthee (een middelgrote knoflookteen fijnknijpen en met een liter kokend water overgieten) laten afkoelen, zeven en over de plant verspuiten vooral goed de onderzijde van de bladeren inspuiten. Voor een goede bestrijding moet dit een aantal keren eens per week herhaald worden.

NAJAAR:
Watergift: In het najaar is de waterbehoefte zeker vanaf oktober sterk afhankelijk van de weersomstandigheden. Bij warm zonnig weer nog wel een paar keer per week water geven maar bij koud regenachtig weer al erg voorzichtig worden met water geven. Maak het afwateringsgat aan de onderzijde van de pot vrij van wortels door er met een pen of stokje ongeveer 15 cm diep in te prikken. Na september moet u stoppen met bijmesten omdat de Thunbergia anders te sterk groeiend de winter in gaat.

Overwintering: Als u in een streek woont waar al vroeg in het najaar kouder dan 10 graden is wordt het tijd om de Thunbergia naar binnen te halen. Zet de Thunbergia op een koele, lichte plaats. Een temperatuur tussen de 10 en 16 graden is het beste.

WINTER:
Watergift: In deze periode erg matig water geven maar de beslist niet laten verdrogen. Bijmesten is in deze periode niet nodig.

Snoeien: Snoeien van een Thunbergia is alleen nodig als u de plant te groot vindt worden.. Als u de Thunbergia wilt terugsnoeien kunt u dit het beste in oktober doen. De Thunbergia komt altijd vanuit de oude takken en het hart van de plant weer terug.

Gr Eddy,
dinsdag 27 mei 2008 - 22:16
kriebel

Kriebel

bedankt, zeer duidelijk!

maar nu nog 1 keer de vraag :
Als de plant nu langs een vorm groeit en dus vrij groot wordt, hoe haal je dan de plant binnen?
Met vorm en al..? Dit begrijp ik niet goed.

Groetjes.
woensdag 28 mei 2008 - 20:46

Voeg een reactie toe

Log in of registreer om dit onderdeel te gebruiken
Terug naar boven icoon