menu
Tuinadvies
Geef dit een bloemetje 0

Appelboom gekruld blad

Ga naar meest recente reactie

Bart182

Bart182

Hoi,

Misschien een domme vraag. Ik heb een appelboompje gekocht. Dit was niet meer dan een tak in een pot.

Dit voorjaar begint hij te groeien en krijgt hij bladeren. Deze zijn echter helemaal gekruld? Hoort dit bij een appelboom (jona gold)? Of is hij ziek?
zaterdag 10 mei 2008 - 18:54
kendesadeleer

Kendesadeleer

Beste, hij zal waarschijnlijk geinfecteerd zijn met bladluizen. Je moet zo eens een gekruld blaadje nemen en in die holte kijken die ontstaat door de krul, normaal gezien zouden de bladluizen zich daar ophouden

zaterdag 10 mei 2008 - 20:09
Matabish

Tekst aangepast

Matabish

Bart182, er zijn géén domme vragen! Wij hebben het ook allemaal moeten leren!

het zou ook de 'krulziekte' kunnen zijn.
In dat geval moet je hem nà het vallen van de bladeren (herfst) en vóór het opkomen van bloesem en blad (maart) besproeien met een speciaal middel. Normaal zijn 2 behandelingen genoeg. Succes!
[afbeelding verwijderd niet-https]

Groetjes,
Matabish.
zondag 11 mei 2008 - 00:34
Bart182

Bart182

Bedankt!

Is dat bespuiten duur? Want het is een boompje van 30 cm hoog. Dan kan ik misschien beter een nieuw kopen nu hij klein is.

Kan de ziekte (als dt het is) overslaan naar andere bomen? Er staat een amandelboompje naast die ik graag zou willn sparen.
zondag 11 mei 2008 - 09:34
Matabish

Matabish

[afbeelding verwijderd niet-https] Bart,

àls het de krulziekte is kan het heel zeker overslaan naar andere bomen!
Mijn twee appelbomen hebben het gekregen van het perzikboompje dat ik gekocht had.
Dus ik weet eigenlijk niet of het een goed gedacht is om een nieuw te kopen, omdat de ziekte lijkt mee te komen met de aangekochte boompjes.
De prijs van het 'fungicide' of 'schimmelwerend' middel zou ik absoluut niet meer kunnen zeggen.
Dat was 2 jaar geleden en misschien 10 à 12€ voor een klein doosje, waar je wel weinig van gebruikt omdat twee toepassingen genoeg zouden moeten zijn!
Vooral níet meer gebruiken dan wat er aanbevolen wordt, anders riskeer je het boompje te verbranden!! En je amandelboompje kan je tegelijk preventief bespuiten.
Het aangetaste boompje zal wel al die gekrulde blaadjes verliezen, maar er komen direct daarna, nieuwe gezonde blaadjes aan.
Momenteel kan je er toch niets aan doen, dus wacht hier nog even af tot nà dit lange week-end, dan zal je zeker nog mèèr gespecialiseerde raadgevingen krijgen!
[afbeelding verwijderd niet-https]

Matabish.
zondag 11 mei 2008 - 13:19
Victor44

Victor44

Moest het bladluis zijn,en dat zal je ondertussen al wel gemerkt hebben,kan je altijd eens besproeien met een oplossing van bruine zeep.Dit is zeer goedkoop ,kan geen kwaad en je hebt er soms zeer goed resultaat mee.Heb zo verleden jaar mijn vlierbes eens bespoten ,die gans vol zwarte bladluis zat.Toen ik de week erna ging kijken zat er geen enkele bladluis meer op,en dit is zo gebleven,zodat ik de bessen allemaal kunnen verwerken heb.
Grtjs
maandag 12 mei 2008 - 22:08

Voeg een reactie toe

Log in of registreer om dit onderdeel te gebruiken
Terug naar boven icoon