menu
Tuinadvies
Geef dit een bloemetje 0

Welke bomen planten

Ga naar meest recente reactie

b485

B485

Dringend hulp gevraagt.
We wonen op een bergje waarop twee rijen populieren staan. Deze bomen zouden eigenlijk weg moeten omdat ze te kort op elkaar geplant zijn (+- 0,5m) en dat de meeste ook heel schuin hangen naar het huis toe.
Het probleem is nu dat we op een bergje wonen en dat die bomen er dus gepland zijn om de wind te breken. Dus, hier mijn vraag, wat kunnen we er zetten?
Struiken lijken ons minder geschikt omdat we dan het uitzicht verliezen. we hebben een mooi zicht vanaf onze heuvel. Dus hadden we gedacht aan een boom, bij voorkeur inlands, die dus als windbreker dienst doet. Welke boom is hier geschikt voor? en op hoeveel meter kunnen we deze best van elkaar zetten?
Bijkomend: het mag geen giftige boom zijn voor katten, honden, paarden, koeien.

Vor het planten hadden we als volgt gedacht: eerst doen we de rij die het dichtste bij het huis staat af omdat deze het meest gevaarlijke zijn. Dan planten we wat we definitief zouden willen zetten, deze bomen krijgen dan nog enkele jaren de tijd om te groeien omdat ze dan beschut worden van de wind door de andere rij populieren. En dan, doen we de tweede rij weg. Is dit een goed plan?
maandag 17 september 2007 - 12:50
VTO

Tekst aangepast

VTO

Waarom plaatst u geen hoogstam fruitbomen(appel peren). Uit uw verhaal blijkt dat u landelijk woont. Het voordeel van fruitbomen is dat ze naast bloei ook vruchten geven. Indien er geen plaats is voor vrijstaande fruitbomen kunt u een dubbele rij fruitbomen zelf in leivorm leiden. (zoals leilinden) Indien de bomen in een wei staan moet u de stam wel afschermen voor de dieren. indien u kiest voor appels of peren kunt u oude rassen kiezen. Verschillende kwekers zijn hierin gespecialiseerd.
maandag 17 september 2007 - 20:00
b485

B485

Hebben deze fruitbomen een voldoende stevige wortel? Zodat ze wel wat wind kunnen verdragen?
dinsdag 18 september 2007 - 10:42
VTO

VTO

hoog en halfstam hebben een stevig wortelstelsel. Laagstam is een zwakgroeier, dit zorgt voor vluggere bloei.
dinsdag 18 september 2007 - 13:38
b485

B485

Zijn er ook geen bomen die niet echt een kruin ontwikkelen, die eerder gewoon de hoogte inschieten?
En zijn knotwilgen ook goede windbrekers? Of hebben die veel water nodig?
woensdag 19 september 2007 - 09:55
VTO

VTO

als er populieren hebben gestaan zal er wel voldoende water in de grond zitten voor knotwilgen. Wel rekening mee houden dat dit ook sterke groeiers zijn en geregeld geknot moeten worden. Populieren als windbreker moeten in feite ook geregeld gesnoeid worden als ze als windbreker dienen. Wil je het zicht behouden dan dien je een hoogstam te plaatsen zodat je onder de kruin kunt zien. Anders plant u een haag. Hoe dan ook een gouden tip. Wat je ook plaatst snoei geregeld wat in de weg zit of wat in de verkeerde richting groeit, zo zal u geen drastische snoei moeten toepassen wanneer de boom na enkele jaren in de verkeerde richting groeit.
woensdag 19 september 2007 - 10:43
b485

B485

We hebben het huis pas gekocht. De populieren die er nu staan staan op een halve meter van elkaar. Tegen ons hebben ze gezegd dat deze veel te kort bij elkaar staan. Is het misschien een optie om over andere (of meer?) eentje weg te kappen zodat de afstand tussen de bomen verkleind wordt.
Daarnaast worden deze jongens ook al goed hoog. Kan je populieren de toppen afsnoeien bijvoorbeeld op 12 meter? En welke invloed heeft dit op de boom. Ben nog een echte planten en bomen leek.
woensdag 19 september 2007 - 15:39
WiPe

WiPe

Je kan om en om een boom weghalen. Dat is geen probleem.

Met twaalf meter zijn ze nog niet echt groot.

Als je de bomen gaat intoppen, gaan de bomen naderhand opnieuw de hoogte inschieten. Probleem daarbij is dat de stam inrot en dat de nieuwe scheuten gaan vaststaan op een holle buis. Wanneer die dan wat groter enzwaarder worden wordt de kans erg groot dat ze gaan uitscheuren. Opd ie manier maak je van veilige bomen gevaarlijke bomen.
donderdag 20 september 2007 - 11:57
b485

B485

Dus als ik het goed begrijp, kunnen we ze best laten staan en enkel de zijkanten regelmatig bijsnoeien waar nodig. Wat is een goede afstand voor populieren om van elkaar te staan?

Ik denk vooral dat ik moet leren dat het geen struiken zijn die we kunnen snoeien in de vorm die we willen maar dat het bomen zijn, die we enkel kunnen begeleiden in hun groeiproces
donderdag 20 september 2007 - 15:16
WiPe

WiPe

Dus als ik het goed begrijp, kunnen we ze best laten staan en enkel de zijkanten regelmatig bijsnoeien waar nodig. Wat is een goede afstand voor populieren om van elkaar te staan?

Dat hangt van de soort af. Kaarspopulieren (Populus nigra var. italica) blijven eerder smal, die kun je op één meter zetten. Als ze groter worden zou je ze dan om en om kunnen rooien, heb je gelijk hout voor de kachel. Je kan Ze ook van de eerste keer wat verder van mekaar zetten, maar dan duurt het weer wat langer eer ze een windscherm vormen.
Andere soorten worden veel breder en kan je best tot 10 meter uit mekaar zetten.


Ik denk vooral dat ik moet leren dat het geen struiken zijn die we kunnen snoeien in de vorm die we willen maar dat het bomen zijn, die we enkel kunnen begeleiden in hun groeiproces

Er zijn er nog wel meer die dat moeten leren. Maar je benadering is in ieder geval correct.
donderdag 20 september 2007 - 15:55
b485

B485

[afbeelding verwijderd niet-https]

Ik probeer even een foto te posten van de bomen. Ik hoop dat u mij kan zeggen welk type het is, want ik ken er niks van en kan het met behulp van het internet ook niet met zekerheid oplossen.

En als ik helemaal van uw goedheid mag profiteren , weet u dan misschien een paar handige sites die mij meer over deze bomen kunnen vertellen (zoals de vragen die hierboven reeds aan bod zijn gekomen).

Alvast bedankt voor uw hulp

(anderen zijn ook nog steeds welkom om te helpen)
dinsdag 25 september 2007 - 22:13

Voeg een reactie toe

Log in of registreer om dit onderdeel te gebruiken
Terug naar boven icoon