menu
Tuinadvies
Geef dit een bloemetje 0

Ecologisch tuinieren zonder spuiten

Ga naar meest recente reactie

Polplastron

Polplastron

Hoi allemaal,

Het lijkt heel logisch dat ecologisch tuinieren en spuiten niet samengaan, maar toch merk ik dat alle mensen die ik ken die zich bezighouden met ecologisch tuinieren hun planten af en toe toch besproeien met zwavel, koperoxide, zeep, brandnetelgier, ...

Zelf vertrouw ik op dit moment volledig op natuurlijke vijanden van plagen en de natuurlijke weerstand van de planten, maar volgens sommigen zijn o.a. mijn rozen gedoemd om op een bepaald moment ten onder te gaan aan plagen als ik niet op tijd ingrijp!

Mijn vraag is de volgende: zijn er nog mensen die net als ik GEEN ENKEL product (buiten organische mest, compost en af en toe wat kalk) in hun tuin gebruiken?
Het gaat mij hier helemaal niet over het al dan niet schadelijk of natuurlijk zijn van producten. Ik besef heel goed dat brandnetelgier 100% natuurlijk materiaal is, maar kan het ook ZONDER?


Graag reacties (voor en tegen)

Pol
donderdag 23 april 2009 - 19:31
annd6

Annd6

Hallo Pol,

waarom zouden we de natuurlijke hulpmiddeltjes niet gebruiken? Ze schaden niet en zorgen voor betere en grotere opbrengst.
Ik gebruik ze enkel als het nodig blijkt.
Slakken, rupsen, bladluis,... verwijder ik zoveel mogelijk met de hand maar soms zijn er zoveel dat je toch een biomiddeltje nodig hebt.
Planten combineren kan ook helpen om bepaalde insecten te weren of juist aan te trekken.
Het zou zonde zijn je rozen niet een handje te helpen vind ik

Groetjes
Ann
zaterdag 2 mei 2009 - 11:17
Polplastron

Polplastron

Ik ben niet TEGEN natuurlijke hulpmiddeltjes! Ik vraag me enkel af of het eigenlijk wel zin heeft, ... of het eigenlijk niet helemaal zonder kan?!

In mijn tuin heb ik de laatste jaren met niets gespoten: geen zeepspiritus, geen netelgier, .... En toch heb ik ieder jaar prachtige rozen!

Ik wilde eigenlijk vooral weten of andere mensen ook die ervaring hebben of dat ik nu eenmaal de laatste jaren heel veel geluk gehad heb in mijn tuin!

Het combineren van planten doe ik alvast wel: ik zet tussen mijn rozen heel wat planten die nuttige insecten aantrekken en zorg voor nest- en overwinteringsplaatsen voor die brave beestjes! En voor mij werkt dat tot hier toe heel goed!
zaterdag 2 mei 2009 - 21:15
andre

Andre

Polplastron.

Met wat geluk kan het zonder de natuurlijke hulpmiddelen, maar soms ook niet en dan zijn deze middelen welkom. Alle jaren heb ik in mijn serre last van de witte vlieg en met hulpmiddel de gele vangstrook kan ik de wittevlieg de baas. Al geprobeerd zonder maar de tomaten oogst viel tegen.

Grt andre
zaterdag 2 mei 2009 - 21:48
Polplastron

Polplastron

In een serre lijkt me dat ook niet meer dan logisch gezien je daar een kunstmatig milieu creëert en predatoren niet zomaar in en uit de serre zullen vliegen.
zaterdag 2 mei 2009 - 22:17
Heike

Heike

Wij gebruiken helemaal niets van middeltjes. Onze tuin doet het goed, we bemesten nooit en sproeien nooit.
De natuur zijn gang laten gaan kan perfect in de tuin. Er zitten natuurlijk wel hier en daar beestjes en sommigen zijn best wel groot...

[afbeelding verwijderd niet-https]

[afbeelding verwijderd niet-https]
zondag 10 mei 2009 - 00:16
annd6

Annd6

Dat zijn echt wel grote beestjes
Hebben ze een naam?
De honden lijken wel een duik te willen nemen

Groetjes
Ann
zondag 10 mei 2009 - 22:21
Rita1960

Rita1960

Polplastron,

ik probeer ook met zo weinig natuurlijke middelen te spuiten tegen "ongedierte".
Vorig jaar 1 keer met spruzit om van te veel bladluizen op mijn rozenbottelstruiken af te komen. Dit jaar veel lievenheersbeestjes gesignaleerd en niet gespoten en geen last van "te veel" bladluizen op de rozenbottelstruiken.
Over het algemeen zitten er dit jaar veel meer l.h.beestjes in de moestuin, alsook oortieken en jaagspinnen. 'k ben er blij mee...
ennuh ik weet niet hoe het bij jullie in 't Belgische is, maar de aantallen vlinders die ik tot nu toe al gezien heb (11 mei '09) overtreft het aantal vele malen dat van geheel vorig jaar....
maandag 11 mei 2009 - 19:56
miriam

Miriam

als ex bio tuinder (helpster)maakten wij vroeger altijd gebruik van de natuurlijke vijanden in de serre.
elk jaar kwam een gespecialiseerd bedrijf langs,om de serre te controleren .
En volgens dat resultaat kwamen ze beestjes brengen.
in buisjes ,gewoon de eitjes.
die werden hier dan uitgestrooid en voila.

witte vlieg werd bestreden door gele vangplaten.vergelijkbaar met een potje lijn.


wat ik mij herriner is dat het niet zozeer de verdeligingsmiddelen waren die in de bedrijven het gevaarlijkst waren .
Wel de volledige ontsmetting van de serre die dan weken potdicht werden gehouden.
kun je doen als je maar één en de zelfde teelt hebt.

in een gemengd bedrijf met wisselteelt is dat al uitgesloten.
daar ging je werken met beestjes en wisselteelt.


maandag 11 mei 2009 - 23:54
ev121a

Ev121a




Ik ben al een paar jaar al een bio tuinierder en probeer alles uit zoals
compost, zelf heermoesthee en brantnetel tegen luizen en knolvoet dat vind
ik het beste om goede kolen te krijgen.
Verder ga ik met wisselteelt in de groententuin en met kruiden te zetten bij
de groenten gaat het goed behalve bij de kolen blijft het een probleem.
Spuiten met gif heb ik nooit gedaan.
Dit jaar is het goed gegaan alleen de kolen in het voorjaar ging maar in de
zomer vanaf juni tot aug plant ik geen kolen meer in verband met knolvoet.
Vandaag zag ik dat de winter bloemkool bevroren waren en ook de winter
brocollie
Daar is niets aan te doen.


deze bloemkool van vorig jaar

Biologisch Tuinieren

zondag 27 december 2009 - 17:39
ev121a

Ev121a

In de kas zet ik tussen de tomaten en paprika kruiden B.v afrikanen,
oostindische kers, bassilicum, petreselie.
Het water geven in de kas alleen een paar keer als ze net in de grond staan
en daarna niet meer.
dat heb ik afgelopen gezien alle planten hebben veel tomaten gedragen en
zonder ziekten de condens in de kas geeft genoeg water.


addie

maandag 1 februari 2010 - 16:03
Polplastron

Polplastron

Hoi Batdah,

Ik spreek je toch even tegen hoor. Zelf heb ik niet zo veel rozen als jij, maar toch ...
De rozen die ik heb staan doen het perfect zonder enig gespuit. Er staan hier zowel moderne rozen als oude rozen uit de 19de eeuw dus ik kan vergelijken.

In het voorjaar komt er altijd eerst een plaag van bladluizen waarbij ik ook mezelf moet bedwingen om niet de gifspuit te nemen. Toch doe ik dat niet want ik weet dat er een paar weken later de cavalerie aankomt: lieveheersbeestjes, mezen en vorig jaar zelfs een soort sluipwesp!!!

Mijn rozen zien er perfect uit en vragen minder arbeid dan die van m'n buurvrouw die wel de gifspuit gebruikt!

Groetjes,

Pol
maandag 1 februari 2010 - 18:21
Chef

Chef

Ik ben het in grote lijnen met je eens Pol. En ik vind je inspanningen bewonderenswaardig. Probleem is echter dat die koolmezen soms pas komen als je halve struik al is opgevreten door de rupsen. Die plant overleeft het dan meestal wel, maar gedurende enkele weken heb je dan een lelijke plant met een flinke groeiachterstand.

Zelf wil ik mijn nieuw aangeplante struiken en bomen vlak na aanplant nog wel eens helpen met bestrijdingsmiddelen. Ze zijn dan immers wat zwakker en kunnen wat hulp gebruiken. Uiteindelijk (na twee jaar) moet de plant wel zelfstandig zonder bestrijdingsmiddelen kunnen overleven, anders gooi ik ze er uit.
vrijdag 14 mei 2010 - 23:12
lo

Lo

De oude discussie. Zowat al mijn appelaars hebben last van kanker, mijn peralaars gaan de een na de ander kapot en perziken kunnen wij onmogelijk houden (krulziekte). En dat van al die natuurlijke wondermiddeltjes moet ik eerst zien. Dat planten die op de juiste plaats staan vrij zijn van ziekte moet ik ook nog zien. Als dat waar was zouden inheemse planten in hun natuurlijke habitat nooit ziek worden. Bovendien horen de meeste cultivars hier niet thuis en staan ze dus sowieso op de verkeerde plek.
Het tuinbedrijf is nu eenmaal een kunstmatige aangelegenheid waar echt wilde ('natuurlijke') planten nauwelijks aan te pas komen. Soms moeten wij dus een handje toesteken om het in goede banen te leiden.
zaterdag 15 mei 2010 - 04:34
Polplastron

Polplastron

Dat planten die op de juiste plaats staan vrij zijn van ziekte moet ik ook nog zien. Als dat waar was zouden inheemse planten in hun natuurlijke habitat nooit ziek worden. Bovendien horen de meeste cultivars hier niet thuis en staan ze dus sowieso op de verkeerde plek.

Planten met gebreken kan je ook gewoon zo veel mogelijk vermijden. Fruitrassen die zonder bestrijdingsmiddelen allerlei niet kunnen overleven zijn het misschien gewoon niet waard om (particulier) geteeld te worden. Inheemse planten worden inderdaad ook zelden ziek in hun natuurlijk milieu of ze zijn hier vaak op ingesteld door een korte periode alles van zichzelf te geven: groei, bloei en zaad en vervolgens weg te kwijnen.

Overigens was dat ook niet helemaal wat ik bedoelde, maar wel het feit dat je in tuinen nogal eens planten ziet wegkwijnen omdat ze simpelweg op de verkeerde plaats staan. Varens in volle zon en droge grond zijn zelden een succes, rozen in volledige schaduw ook niet enmin als Rhododendrons op kalkgrond. Toch zie je mensen met veel kunstgrepen dit toch proberen te verwezenlijken. Vreemd toch?

Zelf wil ik mijn nieuw aangeplante struiken en bomen vlak na aanplant nog wel eens helpen met bestrijdingsmiddelen. Ze zijn dan immers wat zwakker en kunnen wat hulp gebruiken. Uiteindelijk (na twee jaar) moet de plant wel zelfstandig zonder bestrijdingsmiddelen kunnen overleven, anders gooi ik ze er uit.

Het "helpen" met bestrijdingsmiddelen voorkomt wel voor een groot deel dat natuurlijk vijanden hun werk kunnen doen. Zij komen immers pas als ze weten dat er eten te vinden is. Eens ze dat weten zullen ze elk jaar redelijk snel aankomen. Dit jaar zaten er al sluipwespen op m'n rozen voordat de bladluizen nog maar gearriveerd waren!

De houding van "anders gooi ik ze er uit" is mijns inziens de enige juiste. Zwakke en ziektegevoelige planten, hoe mooi ze ook zijn, horen niet in een hobbytuin thuis. Soms is dat keihard. Als rozenliefhebber moet ik sommige mooie bloemen aan mijn neus voorbij laten gaan omwille van dit principe. Soms krijgt zo'n plant toch eens een kans en verrast hij me toch door z'n weerstand. Zoniet gaat het hele zootje in de compostbak.

Groetjes,

Pol
zaterdag 15 mei 2010 - 20:33
Chef

Chef

Hallo Pol,

Het aanplanten of verplanten van een boom of struik in je tuin is per definitie al een extreem onnatuurlijke handeling, waarbij je het eerste jaar al veel "hulpmiddelen" (zoals veel water geven) moet toepassen om deze door je zelf veroorzaakte onbalans te corrigeren. Ook het weerstandsvermogen van de plant is hierdoor ernstig verzwakt. De natuurlijke vijanden waar jij het over hebt kunnen daar helaas niets aan veranderen. Een eventueel evenwicht tussen belagers en natuurlijke vijanden zal pas na enkele jaren ontstaan en dan kan het al te laat zijn voor je plant. Vandaar mijn filosofie: eerste twee jaar helpen, daarna niet meer en anders eruit.

Ik zeg hiermee niet dat mijn mening de juiste is. Iedereen mag lekker zelf bepalen wat ie doet in zijn eigen tuintje!

zaterdag 15 mei 2010 - 23:42
ev121a

Ev121a

kool planten hoop ik dit jaar dat het beter gaat.

wij hebben insectengaas gekocht om over de kolen en wortellen te leggen
ik ben in januarie als eerste bloemkool thuis voorgezaaid en in maart naar de koude kas gezet.
en in maart nieuwe bloemkool/ broccolie en spitskool gezaaid in de koude kas
die zijn verspeent en 18 april in de grond geplant.
ze groeien goed en hopende dat het goed blijft gaan.




addie
zondag 16 mei 2010 - 13:52
Polplastron

Polplastron

Chef, je hebt ten dele gelijk. Een tuin is een kunstmatig gegeven op zich. Maar is het niet beter om met de natuurlijke situatie mee te werken dan allerlei kunstgrepen uit te gaan halen? Het eerste jaar na aanplant heb ik hier ook wel eens planten die het niet zo goed doen, maar ze krijgen de kans om zich aan te passen en de jaren daarna doen ze het wel zeer goed of ze vliegen eruit.

Nieuwe planten geef je volgens mij een goede start door te zorgen voor een juiste standplaats, een juiste bodem, een goede bodemvoorbereiding (compost e.a.) en in uitzonderlijke gevallen ook wat extra water.
Geregeld water geven gedurende het eerste jaar na aanplant is overigens ook af te raden omdat de wortels dan niet diep genoeg gaan om zelfstandig te kunnen overleven. Kijk maar eens naar al die gazonnetjes die bij de eerste droge week in de zomer ineens een hele andere kleur krijgen!

Zaken als insectengaas voor bepaalde groenten is natuurlijk een zeer verstaanbaar iets. Het is ook maar een relatief kleine ingreep.

Groeten,

Pol

P.S.: De bedoeling van deze topic was niet om mensen te "bekeren" of om steeds mezelf te moeten verdedigen (Mijn rozen leven nog steeds en de andere planten ook. Dus dat het werkt is gewoon een feit!) . Ik wilde gewoon wat ervaringen van andere mensen horen die op ongeveer dezelfde manier met hun tuin omgaan.
maandag 17 mei 2010 - 13:54
Chef

Chef

Nou Pol, ik wil mijn persoonlijke ervaring met het verplanten van bomen en struiken zonder water te geven wel met je delen. Vorig jaar heb ik een heg van 35 meter bosplantsoen Cornus Mas gezet. De eerste 28 meter heb ik in het eerste jaar water gegeven bij droogte en de laatste 7 meter heb ik helemaal geen water gegeven bij wijze van proef.

De verschillen tussen wel en niet water geven zijn gigantisch groot kan ik je vertellen. Van de eerste 28 meter is geen enkele struik dood gegaan. Deze struiken staat er allemaal florissant bij en hebben geen enkele hulp meer nodig omdat ze een sterk en gezond wortelstelsel hebben ontwikkeld.

Van de laatste 7 meter die ik géén water heb gegeven zijn twee struiken dood gegaan. De overlevende struikjes van de laaste 7 meter staan er maar miezerig bij. Er zit nauwelijks groei in, en eigenlijk staan ze alleen maar te overleven.

Ik denk dat water geven van vitaal belang is in het eerste jaar na aanplant. Echter, als je water geeft moet je dat ook overvloedig doen. Anders is het effect averechts en wordt de beworteling inderdaad oppervlakig.

dinsdag 18 mei 2010 - 00:12
Eve

Eve

Polplastron, wij spuiten ook niet meer. Vorig jaar hadden we niet genoeg tijd voor onze volkstuin en geeneens tijd om chemicalien te gaan kopen, en dit jaar hebben we zoveel meer 'goede' beestjes dat de les geleerd is. Er staan ook veel inheemse veldbloemen, en gras afrijden langs de randen doe ik dit jaar niet meer.

Omdat onze volkstuin inderdaad niet helemaal is zoals het in de natuur zou voorkomen, geven we af en toe een helpend handje met wat mest en een slakken-vangen sessie (bij gebrek aan eenden of kippen want we mogen die niet op onze volkstuin). We willen nu eenmaal een veel grotere opbrengst dan wat de natuur ons zou geven van de kleine stukje grond. Water geven hoort daarbij.

We grijpen af en toe wat onze eigen gezondheid betreft toch ook wel eens in.
Maar liever met de natuur meewerken in plaats van ertegen.


Eve
dinsdag 18 mei 2010 - 11:57
Polplastron

Polplastron

Eve; leuk om te weten! Slakken vangen doe ik hier ook nog wel eens ook al vormen ze niet meer zo'n plaag.

Chef; ik heb m'n planten nog nooit extra water gegeven tenzij direct na het planten en ik heb nog nooit een plant verloren. Maar alles kan natuurlijk afhangen van de grootte van je plantgoed natuurlijk. Vorige zomer was wel heel extreem droog en toen heb ik bij verschillende mensen wel de pasgeplante beukenhagen zien doodgaan. Dat zijn natuurlijk uitzonderlijke omstandigheden.
Na het planten geef ik altijd wel een dikke mulchlaag van compost. Ik heb al gezien dat vaste planten dan meteen bij een droogte toch weer opleven. De compost houdt immers het vocht beter in de grond. Nu ja, ieder z'n ervaringen natuurlijk!
dinsdag 18 mei 2010 - 21:24
Eve

Eve

"zou verboden moeten worden"... dat is toch wel overdreven, vind ik. Af en toe is het nodig planten te helpen en dat is geen drama. Als ge voor uzelf medicatie inneemt dan is dat toch ook om virussen en dergelijke te doden.

Ik bekijk spuiten als pillen nemen: alleen als het echt moet, en dat is niet vaak. Wel preventief werken: goede grond, goede standplaats, dat helpt veel.

dinsdag 15 juni 2010 - 15:57
Polplastron

Polplastron

Verbieden heeft misschien een foutieve bijklank, ...

Maar sensibiliseren is toch erg belangrijk. Nog veel te vaak krijg ik (en ook anderen) hier negatieve reacties. Het is blijkbaar tegenwoordig normaal dat als er een probleem is, dat er dan ook meteen een standaard product/oplossing voor is.

"Alleen als het echt moet ..." is een goede houding, maar je zou versteld staan hoe weinig het eigenlijk echt moet als je de kans gaf aan je planten en alles daarrond om de zaken zelf een beetje te regelen.

Groeten,

Pol
dinsdag 15 juni 2010 - 17:55
Eve

Eve

Helemaal mee akkoord!

Eve
woensdag 16 juni 2010 - 11:45
Polplastron

Polplastron

Welkom bij de "eco-fundamentalisten"!
Sorry, ik kon het niet laten ... 't Is niet slecht bedoeld t.o.v. andersdenkenden hoor!
woensdag 16 juni 2010 - 15:39
printemps

Printemps

Bladluizen en rupsen nijp ik plat(met handschoenen aan)
Meestal heb ik er niet veel dus met de hand gaat het dan wel(anders ook met waterstraal)
Nestkastjes hangen voor de meesjes doe ik ook (babyvogeltjes eten dat ook)
Ik heb dit jaar ook al veel babytjes van Lieveheersbeestjes tegengekomen in men tuintje

mvg
woensdag 16 juni 2010 - 16:12

Voeg een reactie toe

Log in of registreer om dit onderdeel te gebruiken
Terug naar boven icoon