menu
Tuinadvies
Geef dit een bloemetje 0

Schildpadden

Ga naar meest recente reactie

Alain1

Alain1

Hallo,
indien iemand schildpadden heeft die te groot geworden zijn ... kan je ze steeds kwijt bij me. Ik geef er niks voor maar ze komen in de opvang bij me.
Gewoon kwestie om die dieren niet te dumpen ...
woensdag 26 mei 2010 - 10:07
dendrodan

Dendrodan

Voor schildpadden moet je wel cites papieren hebben, bij www.terravzw.org kan je meer info krijgen
woensdag 26 mei 2010 - 13:34
jumperke

Jumperke

Je hebt niet voor alle schildpadden cites papieren nodig hoor. Een neef van mij vangt er ook op!

jerko
woensdag 26 mei 2010 - 16:27
dendrodan

Dendrodan

Dan hoop ik voor jou neef dat de politie daar niet binnenvalt. De hermani's staan op de cites lijst en men mag deze niet houden zonder de geldige papieren.
Maar als hij ze wil verkopen zal hij er zeker niet afgeraken. In nederland zijn ze zelfs strenger dan in Belgie het AiD snuffelt iedere site af van verkoop van dieren zelfs forums, nederlandse vrienden die hermani's soorten kweken krijgen minimum 2 maal per jaar de inspectie over de vloer om te zien dat ze geen geregistreerde dieren in hun collecties hebben.
donderdag 27 mei 2010 - 16:43
mjohanna

Mjohanna

heb een vriend die hier in Nederlands limburg net als jij (water)schilpadden op vangt.
hij heeft tot zijn eigen stomme verbazing dit voorjaar jonkies van eieren die in zijn rotstuin uitgekomen zijn.is toch leuk om een andere opvanger even te laten weten.
ik heb ze met eigen ogen gezien hoor. 6 jonkies gevonden 2 zijn er dood.
ik hoop dat de link het doet of dat het je lukt om hem bruikbaar te maken.
je kan op dit forum niks eerst controleren voor je het post, is soms wel eens jammer.

http://www.rotstuin.com/e107_plugins/autogallery/autogallery.php?show=De+tuin&start=40


[afbeelding verwijderd niet-https]
[afbeelding verwijderd niet-https]
groet Marian Ne. Limburg


vrijdag 4 juni 2010 - 10:01
Adrienne

Adrienne

Goed om weten Alain, als ik zie hoe sommige dieren gedumd worden slaat mijne tikker tilt
maandag 21 juni 2010 - 11:55
joopsmit

Joopsmit

Ik heb in maastricht in mijn volks tuin een vijver ik had daar een 3 tal grote rood wangen die gedumpt waren in het bos zitten Ter bescherming van hun zelf heb ik met hek werk de vijver goed af gezet ze konden hoe goed ze ook kunnen klimmen er niet over heen , Toch zijn er lieden die niet van deze beesten af konden blijven en op eens waren de tamste je kon ze zo op pakken zo tam waren die verdwenen . Weet wel een was 30 centm doorsnee en de ander 40 . hapt zo een finger af
Ze mogen niet meer verkocht worden en handel er in is verboden.
Op markt plaat stond laatst een rood wang te koop voor maar even 100 euro .
Nu hopelijk ook straks de geelwang en de zaag rug gaan verbieden en dan die arme slangen hage dissen liguanaas enzv .
Een hagedis of slang in een klazen bakkie ? dan ben je toch niet goed bij je hoofd he .Maar ja wat somige heren aan lengte te kort komen compenzeren ze denk ik met een liefst zo groot mogenlijkke slang
Groet Joop
vrijdag 14 januari 2011 - 14:21
Gehenna

Gehenna



Maar ja wat somige heren aan lengte te kort komen compenzeren ze denk ik met een liefst zo groot mogenlijkke slang ...

zaterdag 22 januari 2011 - 19:46
Kiptaro

Kiptaro

@Joopsmit,

Ben ik niet met je eens, ik ben het niet met je eens als je zegt dat er geen dier gehouden kan worden in een glazen 'kooi'.

Dieren die worden verkocht als terrarium dier zijn bijna altijd in gevangenschap gekweekt en opgegroeid voelen zich, mits juist verzorging en voldoende ruimte prima in een terrarium.

Ik ben het met je eens als je zegt dat het verkopen van amfibieën en reptielen, maar ook van tropische zoogdieren etc gelimiteerd moet worden, en dat enkel mensen met de juiste vaardigheden ze kunnen aanschaffen, en daarbij de juiste informatie krijgen.

Maar ik als ex reptielen houder ben het volledig oneens over de stelling dat dieren niet in een terrarium gehouden kunnen worden, een hagedis is een relatief lui dier die het grootste deel van de dag slapend op een stok doorbrengt en vaak (lang niet altijd) nachts actief is, als er dan voldoende ruimte is om te jagen en als er levend aas gevoerd word, kan een dier prima leven in een terrarium.

Hier ging hij in de zomer elke dag een paar uur naar buiten, met genoeg ruimte, kreeg altijd vers voedsel, levendige krekels, had voldoende ruimte, en voelde zich naar mijn mening prima en zonder gebreken.

zaterdag 29 januari 2011 - 11:41
joopsmit

Joopsmit

Ik heb in mijn zwerf tochten door de jungle indonesia de mooiste leguanen gezien wel soms een meter groot .Prachtige beesten en laatst zag ik er ook een ongeveel 60 centimeter op de schouder van zijn opschepperige baas . Hij mocht even uit zijn kooi tergroote van 150 bij 1 meter om te poggen bij zijn bezoekers op flatje 4 hoog ( niet gek dat zo,n beest dehele dag stil zit op een kale boom tak zonder groen om zich heen hij kan gewoon niet anders)
Hier in Maasticht zitten op de muuren van de stads wallen zeer zelzame hagedissen en ring wormen en je maakt me echt niet wijs dat ze echt blij zouden zijn met een vierkante meter ruimte Een dier houden is geen bezwaar maar geef ze wel ruimte en de mogenlijkheid zich te gedragen zoals het hoort.
Ik heb in mijn huiskamer goudvissen en guppie,s Maar wel een fikse echte tuin vijver in de hoek van de kamer gebouwd met fontijn en al met planten er om heen .en kijk neem je een dier dan moet het zo .
Stop een mens in een kamertje met wc ,geef hem 3maal per dag te eten en zet hem een half uur per dag even buiten om frissen lucht te happen en een boek om te lezen . Zoiets heet toch dacht ik een gevangenis . GR Joop
zaterdag 29 januari 2011 - 12:30
Kiptaro

Kiptaro

Ik hekel het ook dat mensen zoveel mogelijk dieren proberen te houden in een zo klein mogelijke ruimte, gewoon voor hun eigen plezier.

Maar er zijn genoeg mensen die werkelijk van dit soort dieren houden, er alle aandacht aan besteden, ze genoeg ruimte geven en geweldig goed voor ze zorgen.

Wilde dieren kun je ook niet ophokken, bij geen enkel wild dier is dat een goed idee.
Maar dieren die al generaties in gevangenschap doorbrengen (in goede omstandigheden) zijn niet anders gewent en ondervinden hier nauwelijks beperkingen door.

Een oplossing zou kunnen zijn dat men reptielenhouders verplicht om zich aan te sluiten bij een organisatie, die evt. controles kan uitvoeren over de verzorgings toestand van de reptielen.
En de verkoop beperken voor mensen die zich bij zo'n organisatie aansluiten.

zaterdag 29 januari 2011 - 12:55
Rita1960

Rita1960

en de geciviliseerde dieren dan??? zoals paarden, pony's , kippen, honden, katten, ratjes, muizen, konijnen, die mogen wel in een te kleine omgeving gehouden worden? dieronwaardig???

't blijft een probleem

groetjes,

Rita

zondag 30 januari 2011 - 20:16
linkin711

Linkin711

enne , laten we hat dan niet enkel hebben over "huisdiern" ...

Maar ook eens nadenken over dieren die worden gefokt voor menselijk consumptie ...

een 3500tal Kippen die op een terein van 80 bij 80 m

En dat noemt men vrije uitloop ....
dinsdag 1 februari 2011 - 21:15
greener

Greener

Ook ik wil nog even reageren op Joop:

En goudvissen en guppen kunnen wel?
Ik heb zelf een Groenen Leguaan van over een meter lang.
Hij komt uit een ei dat in Nederland is verwekt en grootgebracht dus geen import.
Heeft momenteel een gehele kamer tot zijn beschikking en kan de ganse dag vrij rondlopen door het huis.
Mijn moestuin van 300 vierkante meter staat voor een groot gedeelte beplant met voedsel voor hem.

Denk daar maar eens aan als je weer eens een kippetje op je bord hebt liggen wat met wat geluk een paar centimeter heeft mogen belopen in haar korte leventje...

Sebas
donderdag 24 maart 2011 - 10:35
noeka

Noeka

Kunnen mijn geelwangschildpadjes in onze vijver als ze wat groter zijn ?
ER ZITTEN VISSEN IN MAAR ZIJN GROTER DAN DE SCHILDPADDEN
zou maar voor volgende zomer zijn en kunnen ze daar de winter dan ook in blijven ?
Het is een vijver die in het midden 1 M diep is en ong. 4m lang en 3m breedt
En is met planken rondom 0.50 M hoog

Dieren te koop, te ruilen, gratis of gezocht

zondag 4 september 2011 - 10:29
Kent

Kent

De schildpadjes zouden zich zeker thuis voelen maar als ze wat groter worden gaan ze zeker naar je vissen gaan bijten. Ik ken iemand die heeft jaren schildpadjes gehad en deze zaten ook buiten in de vijver alsook in de winter en daar toch zonder probleem. Ze staken zich wel weg in de winter, ik veronderstel in het slib van de vijver.

Rita
zaterdag 17 september 2011 - 17:55
noeka

Noeka

Bedankt al voor je antwoord Rita

Ik heb het hier en daar al gehoord dat het best is van geen schildpadden samen met vissen of eendjes want daar bijten ze stukken uit ! Dus doe ik maar niet ! we gaan een appart vijvertje dan maar aanleggen !
zondag 18 september 2011 - 08:26
bakbeest

Bakbeest

Da's wel beter,ze bijten niet alleen stukken uit je vissen,ze eten ze gewoon op.zelfs kleine schildpadjes vreten grote vissen aan. Ik denk niet dat het verstandig is om ze in de winter buiten te laten,ze zijn nogal gevoelig voor een longontsteking. Ook niet alle schildpadden houden een winterslaap,in tegenstelling wat veel mensen denken.Ze worden alleen trager door de kou. Zorg ervoor dat je filters e.d. goed beschermd,want ze slopen echt alles.Leuke plantjes er in is ook geen optie,die vreten ze kapot.Wat wij er wel eens in doen zijn waterhyacinten,die mogen ze dan ook op eten,en waterkroos,dat eten ze ook.
Op internet is veel te lezen over de juiste verzorging van schildpadjes in de vijver.
zondag 18 september 2011 - 12:57
noeka

Noeka


Bedankt voor je antwoord
ja ik ben altijd maar bezig met opzoekingen voor tegen ze groter zijn , hoe we ze kunnen laten overwinteren !
Maar de meningen zijn verschillend , bij sommige blijven ze gewoon in de vijver buiten ! Als die diep genoeg is toch !
Moeten ze in de winter binnen dan ook elke dag eten ? WANT ONS GEELWANGEN houden een winterrust ! of gewoon minder eten ? En bij hoeveel graden dan ?
Hoe doen jullie het dan in de winter ?
Mvg Sonja

Dieren te koop, te ruilen, gratis of gezocht

maandag 19 september 2011 - 08:09
bakbeest

Bakbeest

In de natuur houden geelwangschildpadden uit noordelijke gebieden een winterslaap als de temperatuur onder 10 graden komt. Geelwangschildpadden uit de meer zuidelijke gebieden en geelbuikschildpadden houden geen winterslaap maar een winterrust, bij temperaturen tot ongeveer 15 graden.

In gevangenschap is het wel mogelijk de omstandigheden zo aan te passen dat de schildpad in winterslaap gaat, maar dit is in veel gevallen niet aan te raden. Om een winterslaap goed door te komen moet de schildpad absoluut gezond en volwassen zijn en de omstandigheden luisteren nauw. Een winterslaap moet goed voorbereid worden. De darmen van de schildpad moeten leeg zijn voor hij in winterslaap gaat. Voor dieren die in winterslaap gaan is de watertemperatuur tussen 4 en 8 graden. Tijdens de winterslaap zal een schildpad niet eten en dus afvallen. Hij mag maximaal 10% van zijn gewicht verliezen. Wilt u uw schildpad in winterslaap laten gaan, dan is het belangrijk dat u zich hierover zeer goed laat informeren door een specialist die hier ervaring mee heeft.

Een winterrust wordt wel aanbevolen. Bij een winterrust kunt u de temperatuur laten dalen tot ongeveer 18 graden overdag en 12 graden ’s nachts. Voer tijdens de winterrust minder. Een winterrust kan bij vrouwtjes helpen om daarna beter eieren te kunnen leggen.

Ik heb dit even van internet geplukt.Zo te zien zijn jullie schildpadjes nog lang niet volwassen,dus zullen ook niet een winterrust gaan houden.

Deze schildpadden zijn alleseters. Variatie in voeding bevordert de gezondheid en levensduur. U kunt een schildpad vlees, vis, gevogelte en insecten geven. Daarnaast eet een schildpad ook (water)planten en groenten zoals andijvie. Kropsla kan diarree veroorzaken, en hondenvoer is ook niet geschikt voor uw schildpad.

In een dierenspeciaalzaak kunt u complete schildpaddenvoeding kopen waarmee u bij kunt voeren zodat de schildpadden de benodigde vitaminen en mineralen krijgen. Geef niet alleen schildpadvoer want door het hoge eiwitgehalte kan dan te snelle groei ontstaan. Ook kattenvoer bevat veel eiwitten en is daardoor niet geschikt om vaak te geven. Eierschalen en sepiaschelpen zorgen ervoor dat uw schildpadden kalk binnenkrijgen.

Als u alleen verse voeding geeft, moet u hierbij eens per week nog zowel een mineralensupplement als een vitaminenpreparaat geven. Kies voor twee afzonderlijke preparaten en niet voor een mengsel van beide omdat de stoffen elkaar kunnen beïnvloeden. Geef ze niet gelijktijdig maar met bijvoorbeeld een dag ertussen.

Jonge geelwang- of geelbuikschildpadden kunt u dagelijks eten geven. Dieren vanaf de leeftijd van een half jaar voert u drie tot vier keer per week, en dieren vanaf twee jaar kunt u tweemaal per week voeren. Voer rond de warmste tijd van de dag (tussen 14:00 en 18:00 uur) zodat de schildpad de juiste temperatuur heeft voor de vertering. Actievere dieren hebben meer voedsel nodig. Let wel op dat ze niet te dik worden. Dit ziet u aan de dijen, als die buiten het schild uitpuilen als de poten ingetrokken zijn is de schildpad te dik. Moerasschildpadden hebben water nodig om hun voer door te slikken. Voer ze daarom altijd in het water. Tijdens de wintermaanden is het dier minder actief, voer dan ook minder.

Ik hoop dat je er wat aan hebt.
Die van ons zijn inmiddels ruim over de 20cm heen,maar ik heb ze 's winters gewoon binnen staan,zoals ik eerder beschreef.
maandag 19 september 2011 - 16:32
noeka

Noeka

amaai ja dat is mooie informatie hoor !! weer een weetje meer !
Ben blij dat ik zo die diertjes toch een goede thuis kan bezorgen !!!!
groetjes en bedankt al
maandag 19 september 2011 - 21:00
bakbeest

Bakbeest

Graag gedaan.
woensdag 21 september 2011 - 19:23
dolf

Dolf

Ik heb 4 roodwang en 1 geelwang schildpadden en die zitten van
maart tot november of december buiten in een vijver, vanaf dan gaan
ze ieder apart in een bak water in de kelder en dit tot maart.
Dit gebeurt al 15 jaar en de schildpadden verkeren in goede
gezondheid en leggen ieder jaar meermaals eieren.
Ze zijn nu ongeveer 25cm groot en meer dan 20 jaar oud.
Het is inderdaad zo dat jonge schildpadjes geen winterslaap of rust
doen, ze moeten een tiental cm groot zijn om een winterslaap te doen.

Werner
vrijdag 30 september 2011 - 12:30
noeka

Noeka

AMAAI dat is ook al lang 20 jaar
Maar ik hoop dat ze geen eieren leggen anders zit ik met kleintjes en dat moet voor ons niet
En geef je ze dan helemaal geen eten in de winter ?
GROETJES
vrijdag 30 september 2011 - 16:02
dolf

Dolf

Vanaf dat het koud genoeg is stoppen ze zelf met eten.
Ze zitten een zestal maanden zonder eten afhankelijk van het weder.
Ze beginnen terug te eten als ze buiten zitten en het water warm
genoeg is.

Voor de eieren hoef je geen schrik te hebben want die komen normaal gezien niet uit in ons klimaat of het weer zou hier nog warmer moeten worden. Volwassen wijfjes moeten eieren leggen of ze zitten met een probleem.
In volgende link kun je hun buitenverblijf zien.
https://picasaweb.google.com/102171479306963420232/MySelf#5339846420949980770
vrijdag 30 september 2011 - 17:13
noeka

Noeka

Hier ik nog eens
Wat doen jullie dan met de eieren ? ZIJN DIE EETBAAR ( al denk ik het niet zeker )

GROETJES sonja
vrijdag 30 september 2011 - 19:32
dolf

Dolf

Die eieren gaan kapot, ofwel graven ze de eieren onder in hun zandbak of ze leggen die in het water en dan eten de schildpadden ze op.

Werner
vrijdag 30 september 2011 - 20:56
bakbeest

Bakbeest

Onze schildpadjes zitten sinds dnderdag weer binnen,lekker warm.
zondag 16 oktober 2011 - 14:07
noeka

Noeka

ja dat is waar binnen nu beter !!!!!!!!!
zondag 16 oktober 2011 - 19:11
noeka

Noeka

wat bedoel je ?
maandag 17 oktober 2011 - 14:53
noeka

Noeka

Ha ja dat was gewoon een antwoord op je profiel bij " over mezelf "
Ik dacht dat je me een bericht gestuurd had op mijn topic en daar zei ik dank u op !
maandag 17 oktober 2011 - 15:40
dolf
vrijdag 28 oktober 2011 - 17:50
dolf

Dolf

DEZE KERELS LAGEN VANMIDDAG LEKKER TE ZONNEN!

https://picasaweb.google.com/102171479306963420232/SCHILDPADDEN#
vrijdag 28 oktober 2011 - 18:25
noeka

Noeka

ha ja leuk is dat !
Mooie foto's hoor !!!!!!!
Die van ons liggen onder de warmtelamp( één toch ) en doen zowat toch al hun winterrustje zo te zien !
vrijdag 28 oktober 2011 - 18:37
Marjoleinv

Marjoleinv

Hallo,
onze schildpad is te groot geworden voor zijn acquarium en we zijn op zoek naar een goede opvang in de buurt. Wie kan ons helpen?
Marjolein
vrijdag 31 augustus 2012 - 09:49
noeka

Noeka

kan je geen vijvertjes buiten aanleggen voor in de zomer ? EN MET STEVIGE DRAAD OMHEINEN ?
vrijdag 31 augustus 2012 - 16:47
pplakke

Pplakke

zo een geelwang kan zonder probleem buiten.
zelfs in de winter is er geen probleem.
die van mij zat bijna volledig vastgevroren van de winter.
ik dacht in de serre vriest het niet maar doordat de vorst aanhield dus wel.
ze zat in zo een bak en ik vond ze net op tijd deed het ijs weg en leeft nog steeds.
zit nu wel in de gewone vijver en is veel vinniger geworden dan vorig jaar in die schelp.
stond zelfs ooit eens in de krant dat het een plaag is aangezien ze zo sterkt zijn.
ze eten ook dingen op die ze vinden paden en kikers enz.
ik vond mijne tijdens het gras maaien maar is wel een perfecte huisdier.
want kost niet veel werk enkel een draadje+zo een af boordplastiek zo dat ze niet weg loopt.
vrijdag 31 augustus 2012 - 17:16
Marjoleinv

Marjoleinv

wij hebben jammer genoeg geen tuin, dus een schildpaddenvijver is geen optie.
zondag 2 september 2012 - 16:50
Sels

Sels

Hey iedereen,

Ik weet dat ik hier eerder over had moeten nadenken maar heb nu een probleem...
Ik heb twee super schattige geelwangschildpadden met een diameter van 11 cm.
Ze hebben alles wat ze maar kunnen verlangen ( warmtelamp , UV-lamp, degelijk aquarium, lekker eten...) Jammer genoeg ga ik verhuizen naar een appartement en hier zijn geen huisdieren toegelaten. Ik zoek dus opvang voor mijn "Guusje" en "Merlijn". Ik heb al bij mijn familie gehoord maar zij hebben er ook geen plaats voor...

Kan iemand mij helpen??

groetjes
Taania
donderdag 3 januari 2013 - 08:02
Lorie

Lorie

Misschien handig om s te vermelden welke streek, land je woont...
zondag 17 februari 2013 - 11:47

Voeg een reactie toe

Log in of registreer om dit onderdeel te gebruiken
Terug naar boven icoon