menu
Tuinadvies
Geef dit een bloemetje 0

Grote klimroos en ramblerroos

Ga naar meest recente reactie

Bizzybee

Tekst aangepast

Bizzybee

Hallo!

Voor onze nog veel te kale tuin ben ik op zoek naar advies en tips voor de aanplant van twee grote rozen op twee verschillende plaatsen.

De eerste moet komen tegen een nu kale zijgevel van het huis, oost zuidoost gelegen, dus in de ochtend volle zon, na de middag is de directe zon weg, echter is de gevel wel helemaal vrij gelegen en dus vrij licht, geen gebouwen of hoge bomen. Het is een flinke gevel met slechts één raam, dus een grote roos gezocht die een flinke hoogte kan bereiken, mag ook breed worden.
Deze komt in de voor/zijtuin die in een L-vorm om het huis loopt. De rest van dit deel van de tuin is beplant met grote buxusvakken met daarin ook rozen, bouquet parfait (die grotendeels op het noorden staan, en doen het prachtig!), langs het hek hortensia Annabelle, en tegen de voorgevel hedera en klimhortensia.
De voortuin is dus in wit en zachtroze/zalm tinten, de kleur moet daar mooi bij passen. Ik denk dan aan crème of wit met een zalm, zachtroze of vaalgele tint. Hoogte liefst meer dan 4 meter. Een rambler mag ook, maar dan wel een spectaculair bloeiende met gevulde bloemen.
Mme Alfred Carrire en Gloire de Dyon spreken mij erg aan qua kleur en bloem, maar of ze sterk genoeg zijn? Penny Lane en New Dawn zouden ook qua kleur goed zijn, maar niet groot genoeg denk ik... en Ramblers, Alchemist of Adelaide d'Orleans? Ik heb een Pauls himalyan musk over een schuurtje groeien, mooie kleur, maar lastig in toom te houden tegen een gevel denk ik?

En dan plek twee, een grote pergola die bedekt moet worden (6x 3,5 meter), dus ook een flink groeiende roos nodig! Een rambler met ook mooi blad lijkt me het meest geschikt. Ooit in Sissinghurst geweest, en daar over een pergola/prieel de rosa mulliganii gezien, maar kan hem nergens te koop vinden... Leontine Gervais vind ik ook erg mooi, maar groot genoeg? Vooral dichte groei is ook nodig, want we willen er ook graag schaduw van. De himalayan musk is groot genoeg, maar ik wil die eigenlijk niet twee keer in hetzelfde deel van de tuin.
Kleur graag niet al te fel, dieprood en hardroze vallen daar af, ben wel weer gek op koperkleuren, maar geen fan van fel geel. Doorbloeiende of herbloeiende klimmer zou ook prachtig zijn, maar ik vraag me af of er een geschikte niet-rambler is die groot en dicht genoeg is?
Plaats is volle zon, pal op het zuiden, wel een vrij open omgeving.

Ik hoop dat er iemand tips of suggesties voor me heeft, ideeen worden zeer gewaardeerd!

woensdag 18 januari 2017 - 20:23
Bizzybee

Bizzybee

En nog vergeten te vermelden, geur is niet zo belangrijk voor de roos tegen de zijgevel, maar zou voor de pergola wel heel gewenst zijn!
woensdag 18 januari 2017 - 20:26
sugar

Tekst aangepast

Sugar

Ik heb de Rambler 'Seagull' tegen mijn zijgevel aangeplant. Dit is een oostgevel, dus zon tot 13h00-14h00
In de maand Juni zorgt deze plant voor een zee aan witte, goed geurende bloemen, de plant groeit erg gezond, en wordt een 5-7 meter hoog. Hierbij een impressie van de plant (drie jaar oud op die foto).

[afbeelding verwijderd niet-https]

[afbeelding verwijderd niet-https]
woensdag 18 januari 2017 - 22:40
minouke

Minouke

De grootste rambler die ik ken is Rosa 'Paul's Himalayan Musk'. Wordt erg hoog en breed. http://www.tuinadvies.be/plantengids/1423/rosa-pauls-himalayan-musk
donderdag 19 januari 2017 - 08:35
Bizzybee

Bizzybee

Die seagull is mooi zeg! Ik vind de gele hartjes ook erg leuk. Gaat zeker op het lijstje voor tegen de zijgevel.

Pauls himalyan musk heb ik al in de tuin staan, groeit over een lelijk schuurtje heen, en groot is hij zeker! Dicht genoeg ook. Maar de pergola komt daar te dichtbij te staan, en dan zet ik liever nog een andere neer. Er direct tegenover staat ook nog een rambler (komt een meter of 6 tussen), dat is een veilchenblau.
donderdag 19 januari 2017 - 14:55
minouke

Minouke

Moest je 1tje zoeken met grotere bloemen is er nog de rambler 'Leontine Gervais' die ook snel groeit. http://www.tuinadvies.be/plantengids/70/rosa-leontine-gervais
Die geeft in de nazomer nog een kleine nabloei.
donderdag 19 januari 2017 - 15:14
sugar

Sugar

en al je voor die pergola en een échte sterke groeier zoekt, kan je altijd Kifftsgate aanplanten. Maar besef dat zelf Pauls Himalayan Musk klein bier is qua groeikracht vergeleken met Kifftsgate (een exemplaar van deze Rambler wordt als grootste rozenlaar van Europa beschouwd, groeit tot bijna 25 meter hoog http://www.kiftsgate.co.uk/kiftsgate-rose/#kiftsgate-rose-1) . Met voldoende snoeien kan je hem wel inkorten
donderdag 19 januari 2017 - 21:23

Voeg een reactie toe

Log in of registreer om dit onderdeel te gebruiken
Terug naar boven icoon