menu
Tuinadvies
Geef dit een bloemetje 4

Uitgebloeide vaste planten.

Ga naar meest recente reactie

sophora

Sophora

Ik ben zo geen vragensteller maar nu roep ik toch de hulp in van al die vaste planten specialisten.Ik heb veel vaste planten maar weet niet altijd goed wat er mee aanvangen. Knip ik al wat uitgebloeid af of laat ik het staan. Welke maken nu nog kans op een tweede bloei. Uitgebloeid staat slordig, afgeknipt staat kaal maar ik heb een hekel aan rommel. Liefst ging ik met de grasmaaier over mijn borders.
Dus roep ik nu heel hard ...hulp !!!!!!!
sophora
vrijdag 2 september 2016 - 19:01
Joukje Smeding

Joukje Smeding

Knip heel wat planten terug tot op de grond. Vrouwenmantel, astilbe, hemerocallis, astrantia, ligularia.En al deze planten hebben nu inmiddels al weer fris blad. Op de hemerocallis na. Sommige planten mogen blijven omdat ze mooie zaadpluimen hebben, mits ze niet te veel zaaien.
vrijdag 2 september 2016 - 19:23
Carib

Carib

Ik gebruik in de borders vooral zomer en herfstbloeiers, dus er bloeit nog veel of moet nog gaan bloeien. Planten die wel vroeger bloeien en na de bloei lelijk worden verwijder ik uit de tuin of plant ik op een plek waar ze niet meer gezien worden later in het seizoen. Ik knip dus weinig af, deels dus omdat ze nog bloeien of niet meer zichtbaar zijn, deels omdat de tuin en borders daarvoor te groot zijn en dus teveel tijd zou kosten. Bovendien, vanuit het huis zie je uitgebloeide bloemen toch niet. Ik heb bovendien gemerkt dat veel planten ook herbloeien zonder dat je uitgebloeide bloemen eruit knipt. Wel iets minder, maar toch.
vrijdag 2 september 2016 - 20:08
sophora

Sophora

Joukje, de Ligularia is nog niet helemaal uitgebloeid mag ik dan toch al afknippen?
vrijdag 2 september 2016 - 20:10
Roeli

Roeli

Waarom afknippen als hij nog bloeit ?
vrijdag 2 september 2016 - 21:54
c j de k

C j de k

Ik knip meestal alleen uitgebloeide bloemstelen en lelijk blad weg.En het resultaat is meestal nog een nabloei al is die nooit meer zo uitbundig natuurlijk .
Zie b.v. bijgaande foto van Phlox.
Groetjes Kees.


Foto deze middag gemaakt.

Bloemen & Planten

vrijdag 2 september 2016 - 22:34
sophora

Sophora

Wat BV met de Lythrum, die is helemaal uitgebloeid. Laten staan of afknippen?
vrijdag 2 september 2016 - 22:59
deHaan

DeHaan

Mag je helemaal zelf weten, kan beide.
Ik laat hem meestal staan.
zaterdag 3 september 2016 - 07:52
Roeli

Roeli

vraagje,
Waarom wil je zo graag alles afknippen ?
Verlang je zo erg naar een kale tuin ?
Ik ben blij met alles wat nog groeit en bloeit .
Die kale tuin moet ik nog lang genoeg tegen aan kijken.
zaterdag 3 september 2016 - 08:23
Dunya

Dunya

Groot gelijk Roeli. Je moet het zo lang mogelijk groen laten en als er nog ergens een bloemetje onverwachts open gaat is het een plezier.
Ik laat nog altijd een paar ranonkel struiken ongemoeid omdat ze nog steeds bloeien sinds april. Staat er wel wat wild bij maar de bloemen maken alles goed.
zaterdag 3 september 2016 - 08:29
rosetteb

Rosetteb

Ik knip alleen de uitgebloeide bloemstengels weg van de planten die nog een tweede bloei geven
o.a. Salvia, Geum, Veronica... De rest blijft de hele winter staan. Wat heel hoog staat wordt ingekort omdat de wind de planten zou kunnen loswiegen. Maar de mussen en de mezen vinden het blijkbaar heel fijn om overal rond te neuzen of ze nog een zaadje kunnen meepikken.
En 'bruin' is ook een kleur.
zaterdag 3 september 2016 - 12:39
Boerke

Boerke

Knip ook enkel de uitgebloemde bloemen of bloemtrossen weg. Zoals bijvoorbeeld bij de vlinderstruik; dan heb je heel lang mooie bloemen. Deze mag je pas na de winter volledig insnoeien. En de vogeltjes zijn blij dat ze in de winter nog wat beschutting hebben tussen de takken.
zaterdag 3 september 2016 - 13:04
Joukje Smeding

Tekst aangepast

Joukje Smeding

De ligularia przewalskii kun je gerust terug knippen. Heb ook niet een grote tuin en de groenblijvers komen in de wintermaanden in het zicht. Veronicastrum snoei ik half terug zo ook de llysimachia ciliata Fire Cracker en de kalimeris ook. Later in het najaar snoei ik die helemaal weg .
zaterdag 3 september 2016 - 14:37
Joukje Smeding

Joukje Smeding

De lytrum knip ik het zaad weg. Anders krijg ik er te veel van in mijn tuin. En ik hoop dat er nog wat pluimen in komen.
zaterdag 3 september 2016 - 15:35
sophora

Sophora

Zal de beste tips toepassen. Maandag schiet ik in actie. Bedankt allemaal. En Rosette bruin is mijn lievelingskleur voor kleding maar in de tuin heb ik het liever wat vrolijker.
Joukje ik zal het zaad van de Lytrum afknippen.
sophora
zaterdag 3 september 2016 - 16:02
rosetteb

Rosetteb

Sophora, ik kan je begrijpen, in dit seizoen zit ik ook niet uit te kijken naar bruin, maar in de winter is het wat anders. Samen met hier en daar een toefje groen en de verschillende zaaddozen enz. heeft het wel iets. Op bestelling dan nog een klein beetje rijp of een laagje sneeuw (met mate) en de tuin blijft interessant. Voor mens en dier.
zaterdag 3 september 2016 - 17:31
leerling

Leerling

@Sophora
Als heel je tuin nu al uitgebloemd is, misschien toch eens de plantengids hier raadplegen of je niet wat herfst en winterbloeiers kan toevoegen? (http://www.tuinadvies.be/plantengids)

Zelf knip ik weinig weg tot het vroege voorjaar. Insecten hebben schuilplaatsen nodig, Vogels zoeken 's winters naar zaden. En zelf hoop ik elk jaar op toch een paar dagen rijm of sneeuw die al die vormen zo mooi weten te betoveren.
zondag 4 september 2016 - 00:03
Roeli

Roeli

Leerling, hier ben ik het voor 100% mee eens.
zondag 4 september 2016 - 08:37
sophora

Sophora

Roeli en Leerling, Mijn tuin heeft nog kleur genoeg. Persicaria's, herfstasters,Eupatoriums, Vernonia, Sedums, herbloeiende rozen,Kalimeris, enz, enz.
Mijn vraag was alleen, wat mag ik afknippen.
sophora
zondag 4 september 2016 - 09:13
Smurffie

Smurffie

Dooie bloemen eruit knippen en lelijk blad verwijderen. Dit blijven doen tot alles uitgebloeid is en dan terugsnoeien tot een paar cm boven de grond. Dat is wat ik overal lees op internet. Ik denk dat nu gelijk terugsnoeien nog geen zin heeft omdat het weer zo goed is dat veel dingen weer gaan groeien. Oh en hou je tuin niet te netjes in de winter...veel (jonge) planten kunnen bescherming van gevallen herfstbladeren goed gebruiken. Of stro of dakpannen of iets dergelijks.
zondag 4 september 2016 - 11:51
deHaan

DeHaan

Je mag nu rustig alles afknippen, het is al weer september.
zondag 4 september 2016 - 11:51
leerling

Leerling

Mijn excuses, Sophora. Ik had je duidelijk verkeerd begrepen. 'k Denk dat het beeld van iemand die met zijn grasmaaier zijn border afrijdt mij op het verkeerde been heeft gezet.

Over het algemeen denk ik dat het vooral een kwestie van smaak is.

Er zijn links en rechts wel uitzonderingen. In onze vorige tuin stond bv. hortensia en daarvan laat je best de uitgebloemde bloemen hangen als winterbescherming voor de jonge botjes eronder.

Misschien kunnen we beter helpen als je de planten benoemt die je wil terugsnoeien, maar waarvan je niet zeker bent of je dat best wel of niet doet?
zondag 4 september 2016 - 20:51

Voeg een reactie toe

Log in of registreer om dit onderdeel te gebruiken
Terug naar boven icoon