menu
Tuinadvies
Geef dit een bloemetje 0

Stamroos advies

Ga naar meest recente reactie

Roeliee

Roeliee

Hallo

Aangezien jullie mij de vorige keer zo goed geholpen hebben bij de keuze van onze rozen, zou ik nog eens beroep willen doen op jullie kennis. We zijn van plan een nieuw hoekje van de tuin in te richten. We hebben hiervoor al een mooie houten bank aangekocht, en we zouden deze nu wat tussen de bloemen willen zetten. Ik had het idee om aan weerzijden een stamrozelaar te zetten, om het een beetje een "romantische" uitstraling te geven. De stamroos zou liefst eentje moeten zijn niet hoger dan 1m. De rozen die we nu al hebben staan zijn "marie pavic" en een "ghislaine de felignonde". Beiden zijn blijkbaar al oude rassen dus misschien die ingeslagen weg verder zetten... Wie heeft enkele tips voor ons?!

Alvast een dikke merci!

Groetjes
Roeliee
donderdag 25 juni 2015 - 21:15
Polplastron

Polplastron

De hoogte van de stamroos hangt af van de plaats waar ze op de onderstam geënt zijn en niet van de individuele variëteit.

De keuze is dus enorm: eigenlijk kan in theorie elke roos op stam geënt worden (al zal het resultaat niet altijd even mooi zijn.

Kijk eventueel eens bij Lens http://www.lens-roses.be/html/home.dhtml?source=presentatie,from=homepage,language=N

of ... ga eens naar Rozentuin Coloma in St.Pieters-Leeuw; daar staan zowat alle mogelijke rozen op stam die je je maar kan voorstellen.

Bij het even opzoeken voor je bij Lens zag ik overigens dat ze daar "Ballerina" op stam hebben en die past eigenlijk volgens mij perfect bij de rozen die je al hebt.

Groeten,

Pol
donderdag 25 juni 2015 - 21:45
Tuinman65

Tuinman65

Ballerina op stam heb ik ook en die is idd heel mooi.
Leo
donderdag 25 juni 2015 - 22:26
Roeliee

Roeliee

Ah kijk, weer iets bijgeleerd! Ik wist niet dat je in principe alle soorten roos op stam kon zetten... ik dacht dat dit speciale variëteiten waren... Die Ballerina zou inderdaad heel mooi passen bij hetgeen we al staan hebben, maar ik kijk zeker zelf ook eens verder rond.

Nog enkele vraagjes wel. Zijn stamrozen dan meer of minder vatbaar voor ziektes? Of hangt dit gewoon weer af van welke soort ze eigenlijk afkomstig zijn?
De hoogte die ze bij stamrozen geven. Gaat dit dan, zoals bij fruitbomen over de lengte van de stam of hoe groot de stamroos in zijn geheel wordt?

Alvast een dikke merci!

Groetjes
Roeliee
vrijdag 26 juni 2015 - 10:15
Polplastron

Polplastron

Zijn stamrozen dan meer of minder vatbaar voor ziektes? Of hangt dit gewoon weer af van welke soort ze eigenlijk afkomstig zijn?


Dat hangt inderdaad af van de variëteit. Wel is het zo dat de occulatiepunt bij stamrozen hoog boven de grond steekt en dus in de winter in theorie sneller schade kan oplopen door vorst.
Daarom dekken sommigen hun stamrozen in de winter af, maar dat is eigenlijk niet zo'n goed idee omdat je hiermee schimmels in de hand werkt.

De hoogte die ze bij stamrozen geven. Gaat dit dan, zoals bij fruitbomen over de lengte van de stam of hoe groot de stamroos in zijn geheel wordt?
Het is zoals bij de fruitbomen.

Groeten,

Pol
vrijdag 26 juni 2015 - 13:29
Roeliee

Roeliee

Bedankt Pol voor je snelle uitleg! Echt tof om van je kennis gebruik te mogen maken!

Zelf ben ik al wat verder aan het denken aan wat voor onderbeplanting ik zou gebruiken. Mijn oog viel op campanula portenschlagiana. Ik had nu het idee om de witte variant rond de stam te planten en de rest van het vak te beplanten met de paarse variant. Zou dit mooi uitkomen? Of hou ik het beter gewoon bij een kleur? Want het vak is op zich niet groter dan 1m op 1m...

Alvast bedankt!

Groetjes
Roeliee
vrijdag 26 juni 2015 - 14:18
Polplastron

Polplastron

Die Campanula is wel mooi, maar slaat bij mij niet overal in de tuin even goed aan en ik vind de oorzaak niet meteen .... Persoonlijk zou ik het bij één kleur houden want anders krijg je zo'n potpouri. Als je toch een andere kleur wil bijvoegen doe dat dan met een andere soort plant zodat je ook daarmee contrast krijgt en zodat je de verschillende kleuren goed kan onderscheiden.

Overigens kan je in een vlak van lage Campanula ook mooi botanische tulpjes zetten of krokussen of andere verwilderingsbolletjes zodat je in het voorjaar ook wat kleur hebt.

Bedankt Pol voor je snelle uitleg! Echt tof om van je kennis gebruik te mogen maken!

Overschat die kennis toch maar niet; ik ben van opleiding onderwijzer en die "denken" dat ze alles weten hé! Maar in alle ernst; ik ben blij dat je er wat aan hebt!

Groeten,

Pol
vrijdag 26 juni 2015 - 17:12
krissie
vrijdag 26 juni 2015 - 18:12
Roeli

Roeli

Vergeten wat je wilde schrijven, Krissie ?
vrijdag 26 juni 2015 - 19:16
krissie

Krissie

Nee Roeli , ik wou de laatste zin van Pol citeren , maar dat lukte niet .
'K doe het blijkbaar verkeerd .
Door op wijzig te klikken kreeg ik ook die citeer niet meer weg .
En toen stond er onverwacht bezoek aan de deur .
Aan Pol wou ik zeggen dat hij met die laatste zin wel in de kaart speelt
van bepaalde personen hier .
vrijdag 26 juni 2015 - 20:00
Polplastron

Polplastron

Aan Pol wou ik zeggen dat hij met die laatste zin wel in de kaart speelt
van bepaalde personen hier .

Ach ... zelfspot is de mooiste vorm van humor vind ik nog steeds en bovendien moet men zichzelf niet te serieus nemen.


Pol
vrijdag 26 juni 2015 - 20:23
Roeliee

Roeliee

Ik was inderdaad al van plan om her er der in de tuin bloembollen te plaatsen om te verwilderen. Van botanische tulpen had ik nog nooit gehoord maar wat een mooie bloemen zijn dit... dit komen zeker ergens te staan. Kan je die trouwens in de meeste tuincentra vinden? Je hebt me ooit eens de site van pc nijssen gegeven, daar hebben ze ze wel... alleen moet je nogal wat verzendkosten betalen... of heel veel bestellen

Wel vreemd dat die campanula niet overal aanslaat bij jou...zou er eventueel een ander alternatief zijn die hier wat op lijkt?

Ik denk er trouwens voor om voor de roos Ballerina te gaan op stam! Mooie roos die echt wel goed past bij de rest van de rozen!

Bedankt voor de verdere tips!

Groetjes
Roeliee
zaterdag 27 juni 2015 - 09:46
Polplastron

Polplastron

Sommige botanische tulpen zijn vrij goed verkrijgbaar in tuincentra: o.a. Tulipa tarda, Tulipa turkestanica en af en toe ook Tulipa saxatilis.

Overigens zijn er nog heel wat lage bol-en knolgewassen die hier mogelijk zijn zoals o.a. bepaalde Fritillaria-soorten zoals bijvoorbeeld F.uva-vulpis of F.melagris (als de grond ook een beetje vochtig is). Of wat dacht je van Iris reticula of I. danfordiae. Keuze genoeg dus!

De verzendkosten bij online bestellen kunnen inderdaad behoorlijk zijn, maar voor mij als verzamelaar is het dat wel waard. Overigens staan P.C.Nijssen en ook andere bollenspecialisten regelmatig in voor- en najaar op beurzen zoals in Hex, Beervelde e.d. en dan heb je dus enkel de aankoopprijs.

Ik zou die Campanula toch durven proberen als ik jou was hoor want misschien heb ik gewoon wat pech op bepaalde plekken in de tuin. Campanula is een goede plant die veel bijen aantrekt o.a. de wilde klokjesbij. Met een nestblokje met niet al te grote gaatjes kan je fijn van deze minuscule diertjes genieten (De meeste mensen "herkennen" ze niet eens als bij).

Indien Campanula niet werkt, zijn er natuurlijk een massa tuingeraniums die het daar goed zouden kunnen doen. En als er af en toe een beetje schaduw is, zou je zelfs kunnen werken met een eikenbladvaren (Polypodium vulgare); bij hogere rozen of stamrozen vind ik deze best geslaagd als onderbeplanting.

Groeten,

Pol
zaterdag 27 juni 2015 - 10:58
Roeliee

Roeliee

Oké! Bedankt! Dat zoek ik de tuincentra eens af, of waag ik het toch eens om online wat bollen te bestellen! Ik bekijk zeker ook eens je andere voorstellen, zijn ook wel heel mooie knollen!

Het feit dat de campanula veel bijen aantrekt, vind ik wel leuk meegenomen. Ik probeer toch altijd wat planten te zetten waar veel vlinders en bijen op af komen. Het komt ook leuk uit, want in de winter ben ik van plan om met onze bewoners insectenhotels te bouwen. Hopelijk vinden de bijtjes dan massaal de weg naar hun "hotel"

Groetjes
Roeliee
zondag 28 juni 2015 - 08:51

Voeg een reactie toe

Log in of registreer om dit onderdeel te gebruiken
Terug naar boven icoon