menu
Tuinadvies
Geef dit een bloemetje 0

Jonge lavendel snoeien

Ga naar meest recente reactie

Roeliee

Roeliee

Vandaag heb ik kleine lavendelplantjes geplant om uiteindelijk een haagje te vormen. Nu, ik lees hier en daar dat het bij pas aangeplante lavendel ook heel belangrijk is in het voorjaar te snoeien. Maar is dit wel zo? De plantjes zijn al niet zo groot en als ik ze straks zou snoeien schiet er misschien niet veel meer van over? Of is gewoon toppen hiervoor ook al goed? Wat raden jullie aan?

Groetjes
Roeliee
maandag 8 december 2014 - 13:33
Arico

Arico

Lavendel wordt tweemaal per jaar gesnoeid. Eén maal in de zomer/herfst na de bloei, net genoeg loof over laten daar dit als winterbescherming dient. In het voorjaar nogmaals om nieuwe groei te stimuleren en ook om kaalheid/verhouting tegen te gaan.

Het is belangrijk dat er nog jonge scheuten aan zitten want als je eenmaal in kaal hout snoeit is de kans zeer klein dat ze dit overleven. Na 3 jaar heb je een mooie volle plant in bloei, ook al lijkt de snoei telkens drastisch en dit verlengt ook de levensduur.
maandag 8 december 2014 - 20:09
Esem

Esem

Wil er nog even aan toevoegen dat je best na 7à8 jaar de struiken vernieuwd door er nieuwe aan te planten.
Dit kan je natuurlijk doen door zelf je lavendel te stekken, wat vrij makkelijk in zijn werk gaat.

Gr Eddy
maandag 15 december 2014 - 16:51
Roeliee

Roeliee

Bedankt beiden voor jullie antwoord/advies! Ik zal het allemaal in mijn achterhoofd proberen houden! Op dit moment heb ik de plantjes gewoon wat getopt, zodat ze wat gelijk waren van hoogte. Ik las ook op een site dat dit belangrijk was dit geregeld te doen om de groei te stimuleren...

Groetjes
Roeliee
woensdag 17 december 2014 - 08:09
Ginkgo

Ginkgo

Het is ook belangrijk om ze zeker diep genoeg in de snoeien (maar ook niet te diep, zoals gezegd zodat er nog een klein beetje loof aanwezig blijft) Dit vooral om een dichte compacte struik te krijgen, en geen lange,openvallende houtige takken. In Frankrijk snoeien ze de grote lavendelweiden ook 2x per jaar en zeker kort genoeg, vandaar dat je die mooie solide struiken krijgt, zeker als het voor een haagje dient.
woensdag 17 december 2014 - 21:41
satomi

Satomi

Ik zou beslist ook de website van kwekerij Bastin bekijken. Zij zijn gespecialiseerd in het kweken van lavendel. Bovendien kun je via hun website het boek "Mediterraan tuinieren" downloaden (gratis!) en opslaan. Hieronder alvast een link naar de pagina over snoei en verzorging van lavendel.

http://www.bastin.nl/snoeien_lavendel.html
donderdag 18 december 2014 - 12:06
Roeliee

Roeliee

Die digitale versie van dat boek zal ik zeker doornemen! Kan misschien nog wel eens van pas komen... Bedankt voor jullie tips!
donderdag 18 december 2014 - 15:44
Tuinman65

Tuinman65

Heel goeie tip satomi.
Hier gaan veel mensen wat aan hebben, zoals ik ook trouwens.
Leo
donderdag 18 december 2014 - 23:31

Voeg een reactie toe

Log in of registreer om dit onderdeel te gebruiken
Terug naar boven icoon