menu
Tuinadvies
Geef dit een bloemetje 0

Agapanthus

Ga naar meest recente reactie

tibmat

Tibmat

Ben onverwachts in het bezit gekomen van enkele forse Agapanthussen in pot. Vraag is winterhard of niet en hoe te verzorgen ?

Alvast bedankt.
maandag 25 december 2006 - 09:42
Esem

Esem

Vooreest een prettige kestdag.
tibmat
Na de bloei kunt u de plant buiten laten staan tot de vorst zich aandient want Agapanthussen zijn niet winterhard. Temperaturen lager dan -5°C kunnen fataal zijn voor de plant. U kunt hem bijvoorbeeld in de schuur of kelder bewaren (temperatuur max 8°C). De eerste vorst van een paar graden mag er wel overheen. Zo krijgt de plant het seintje dat hij in rust moet gaan. Snoeien is niet nodig. Het blad en de bloemen verdrogen vanzelf en in het voorjaar haalt u het er zo vanaf. Mocht u liever toch wel snoeien, doe dat dan pas vanaf november.
Heeft u de Agapanthus in uw border geplant dan kunt u de plant dus niet binnen halen. U zult hem dan tot april moeten beschermen met een dikke laag bladeren of stro met een laagje plastic er tussen.
U hoeft geen water meer te geven gedurende de winter, de plant is namelijk in rust. Bovendien geeft een natte kluit alleen maar een verhoogde kans op bevriezing.
Gr Esem

maandag 25 december 2006 - 11:12
annis

Annis

Esem, als de plant binnen staat in de pot. Is water geven dan ook niet nodig?

Annis
dinsdag 26 december 2006 - 10:54
anthomaka

Anthomaka

- bij overwintering van kuipplanten is zo weinig mogelijk gieten de regel om wortelrot te voorkomen.Alle kuipplanten zijn hierin verschillend.
- het grootste onderscheid is met of zonder blad:zonder blad bijna niet gieten,met blad zeer spaarzaam gieten
- zet water klaar in de overwinteringsplaats,zodat dit dezelfde temperatuur heeft
- in het voorjaar beginnen de planten nieuw blad te maken en dan langzaam meer gieten,maar eerst verpotten,indien nodig

Agapanthus:
- reken ik bij de Elfstedenplanten d.w.z. pas naar binnen als er sprake is van een Elfstedentocht,zolang ze nog buitenstaan verwijder ik de waterschaal en wikkel noppenfolie rond de pot
- ik laat het blad gewoon afsterven en verwijder het pas daarna
- hoe kouder de overwintering(rust),hoe meer bloei
- Agaphantus heeft dikke vlezige wortels die goed vocht vasthouden,dus ZEER SPAARZAAM gieten
vrijdag 29 december 2006 - 08:10
Plantadvies

Plantadvies

De meeste Agapanthus zijn niet winterhard. U zou de juiste benaming hier moeten weer geven om te zien of uw plant wel of niet winterhard is.

Plantadvies
vrijdag 29 december 2006 - 22:24
Lut2

Lut2

Ik heb een agapanthus waarvan het blad groen blijft in de winter. Eén jaar heb ik de bladeren afgesneden, maar de zomer erop had ik geen bloemen meer. Waarschijnlijk moest de plant dan te veel energie steken in het vormen van nieuw blad.
Dus zoals plantadvies schrijft hangt het af van welke agapanthus je hebt. Algemene regel is waarschijnlijk wel vanaf -4° naar binnen halen, niet te veel water geven (maar ook niet te weinig) en als het blad vanzelf afsterft kan je het nog weghalen.Blijft het groen, dan kom je er best niet aan.
zaterdag 30 december 2006 - 20:09
Nigella

Tekst aangepast

Nigella

omdat er altijd verwarrring en discussie is rond het verzorgen van Agapanthussen en de 1e voorwaarde om er iets over te weten is, dat je zelf moet weten of het eenbladverliezende of eenbladhoudende is; zet is hier wat ik zowel van de Belgische kweker van Doorslaer he, als vanuit een site www.agapanthus.nl

Van Van Doorslaer
De groenblijvende Agapanthus :

• Deze agapanthus houdt van de volle zon en moet in een pot worden geplant, want hij is niet winterhard.
• Zorg voor een mengsel van 2/3 zeer goede teelaarde en 1/3 rijnzand (of rivierzand) en voor een goede drainering.
• Overvloedig water geven in de zomer.
• Het verpotten en delen moeten onmiddellijk na de bloei gebeuren (in de zomer dus).
• Neem een middelgrote pot; de wortels zwemmen niet graag in een te wijde pot.
• Voor de overwintering kiest u een koele plaats (min. 5°C).
• Zorg voor voldoende licht en wees spaarzaam met water.


De bladverliezende Agapanthus :

• Deze Agapanthus moet in de lente worden geplant en vermeerderd indien nodig.
• Plant ze in de volle zon en in volle grond. Een zanderige bodem, of terrein dat in de winter goed afwatert, is noodzakelijk.
• Dek de wordels in de winter af.
Wilt U zeker spelen, laat ze dan veilig overwinteren in een pot in een koele, vorstvrije ruimte (kelder of garage). De plant lichtjes vochtig houden naar gelang de temperatuur van die ruimte.

uit www.agapanthus.nl
De verzorging van beide groepen in een pot of een kuip is dezelfde. Alleen het overwinteren van planten uit beide groepen is verschillend:
- overwintering bladhoudende, niet winterharde groep: ideaal is temperatuur tussen de vijf en tien graden Celsius. Bovendien mag de bladhoudende, niet winterharde groep niet te donker overwinterd worden, anders maken ze al vroeg in het voorjaar lange, bleke scheuten die bij het eerste straaltje zonlicht verbranden. Een lichte en vorstvrije plaats is het meest ideaal.
- overwintering bladverliezende, halfwinterharde groep: de temperatuur mag gerust zo nu en dan eens onder het vriespunt liggen met een minimum van min vijf graden Celsius. De planten mogen dus best in een niet te koude, onverwarmde schuur of kelder staan. Voor een particuliere liefhebber een uitkomst! Omdat de planten 's winters helemaal afsterven hebben ze geen licht nodig. Het is geen ramp als het in oktober 's nachts enkele graden vriest, want dat kunnen de met name de wat oudere planten goed hebben. De planten weten dan meteen dat het winter is en dat de rustperiode is ingegaan. Dit is heel belangrijk.

Overwintering (algemeen)
De meeste klachten over het niet bloeien zijn te wijten aan het NIET VOLDOENDE KOEL OVERWINTEREN van de planten. Een Agapanthus heeft namelijk koude nodig om zijn knoppen uit te laten komen.
Overwintert een Agapanthus op een te warme plaats dan zal hij niet bloeien.
Zorg er in heel strenge winters voor dat de vorst niet te ver doordringt in de potten. De wortels van Agapanthus zijn in de winterperiode het meest kwetsbaar. In de winter van 1995 / 1996 zijn veel planten bevroren. Dit ínvriezen' van de wortels is te voorkomen door de pot te omhullen met jute zakken, noppenfolie of ander isolerend materiaal.


PERSOONLIJKE ERVARING
dat ze niet bloeien komt zeker niet alleen door een te warme plaats, want wij hebben er veel en 2 potten die in 2005 volle bloei hadden, staan in dezelfde serre te overwinteren, toch bloeide 1 pot heel uitbundig in de 20 bloemen en dezelfde soort volle bloei 2005, in 2006 5 bloemen. Ze krijgen hier dezelfde voeding (elke week) want volgens ommigen zou dat ook de bloei voor het jaar daarop bevorderen , zelfde plaats,zelfde verpottijd

dinsdag 2 januari 2007 - 07:40

Voeg een reactie toe

Log in of registreer om dit onderdeel te gebruiken
Terug naar boven icoon