menu
Tuinadvies
Geef dit een bloemetje 0

Cannas vermeerderen

Herms

Tekst aangepast

Herms

Hallo allemaal,

Totnogtoe vermeerderde ik canna's op de meest voor de hand liggende manier: de knollen in de herfst opgraven, splitsen en in het voorjaar weer in de grond (of voortrekken in het kasje in februari).

Grappig genoeg komen er bloemen in die eindigen met een vruchtbeginsel/zaaddoos.

Dat moet toch een bedoeling hebben?
Zou je ze ook kunnen uitzaaien? Met bv. crocosmia, anemoon etc. lukt dat ook prima.

Heeft iemand daar ervaring mee?


[afbeelding verwijderd niet-https]


[afbeelding verwijderd niet-https] [afbeelding verwijderd niet-https]
donderdag 7 augustus 2008 - 13:19
hugo

Hugo

Zaad dat eerst 24 uur in lauwwarm water geweekt en daarna ingeveild totdat je de witte binnenkant ziet, kan in feb - mrt worden gezaaid. Eerst in potjes, die je vult en daarna afdekt met een mengsel van met zand verschraalde humus. Houd de temperatuur op min. 15° C (vensterbank?). Zodra het 2e kiemblad verschijnt kun je verplanten. Succes.

groetjes

donderdag 7 augustus 2008 - 15:02
leeuwtje

Leeuwtje

Ik doe het net wat anders. Ik leg ze in water tot ik zie dat er een beginsel uit het zaad komt of dat het kapje eraf valt. De zaden waarbij dit niet gebeurt prik ik in met een naald omdat ze anders nooit of pas na heeeeel erg lang tijd uit gaan komen (heb ik nooit op gewacht). Maar als je er dus een gaatje inprikt of aanvijlt wat ik te moeilijk vond dan komen ze snel uit.
Ik deed het in het voorjaar.
Ze bloeiden bij mij in hetzelfde jaar en vormen dan ook een knol die je kunt bewaren.

Helaas zijn het afgelopen jaar al mijn canna's gesneuveld (de ratten hadden ze gevonden en gewoon een gat door het gaas wat ik om het kistje heen had heengevreten) en ik heb ook geen zaad meer.
Heeft er hier iemand soms zaad over?
donderdag 7 augustus 2008 - 19:27
jdcoster

Jdcoster

Mijn volledige borders maai in tijdens of kort na de winter af en alles komt op de komposthoop terecht. Zo ook de vervroren stengels van de canna's nadat ik de knollen binnen vorstvrij opborg.
Vaak komen er tussen de groenten, het jaar daarop cannazaailingen opschieten, afkomstig van die zaden. Ik geef er nooit veel aandacht aan omdat ik meer dan voldoende planten over kan houden cvia de knollen.
Dat bewijst echter dat zaaien van canna's goed moet mogelijk zijn.
Licht aanvijlen of eventjes door de buitenste laag van de zaden schuren met schuurpapier zou ik ook aanraden om het kiemproces te versnellen.
donderdag 7 augustus 2008 - 22:48

Voeg een reactie toe

Log in of registreer om dit onderdeel te gebruiken
Terug naar boven icoon