Of.... de zuurkool, dan heb ik een schitterend pools eenpansgerecht, dat je zo duur maakt als jezelf wil!!en naar eigen smaak pittig of zacht !! het is om je vingers tot aan je ellebogen op te vreten ( sorry voor de taal maar het is echt zo !! )
Bigos!!
100 gram ontbijtspek ( ik heb gewoon blokjes gerookt spek gebruikt)
In totaal 6+00 gram gemengd rundsvlees , varkensvlees en wild( ik had dus unoxrookworst en een franse kooklookworst )
2 uien
250 a300 gram witte geschaafde kool
drie tomaten ( ik had er uit de diepvries en een doosje tomatenconcentraat)
2 eetlepels reuzel, ( ik heb lookolie gebruikt , dus olijfolie van de looktenenfles)
400 gam zuurkool
1/4 theelepel zout
6 chilivlokken of pimentkorrels
1 theelepel scherp paprikapoeder
2theelepels zacht paprikapoeder
1/2 liter rundsboullion ( ik had twee boullionblokjes verkruimeld zonder water gebruikt en iets minder zout)
een halve fles rode wijn ( vergeet niet de kwaliteit van de wijn die je er in giet is ook hetgeen uit de pot komt, dus niet echt bezuinigen op de wijn dus gene brol van een halve euro gebruiken, dan kan je beter geen wijn gebruiken maar wel gewoon water )
Hoe doe je het
-----------------
snij het spek in blokjes, snijd het afgespoelde en afgedroogde vlees in blokjes snijd de uien in ringen en de witte kool hoort dus geschaafd of gesnipperd te zijn snijd te tomaten in stukken, en maak de zuurkool los met twee vorken,
fruit het spek met de uien in de reuzel , in mijn geval dus was dat de lookolie, laat het vlees daarna meebakken doe de tomaten en het tomatenconcentraat erbij en laat eventjes meebakken doe daarna al de kruiden (paprika, zout en chilivlokken bij de warme bereiding, doe daarna al de andere ingrediënten erbij roer goed om zodat alles een mooie rode kleur krijgt.
schep het daarna in een ovenvaste schotel ( met deksel )
ofwel in zo een gietijzeren pot ( type creuset )
Of zoal ikzelf ( geluksvogel) in de pruttelpot !!
In de pruttelpot , moet de bereiding een vier uurtjes pruttelen, en 2 uur op een piepklein vlammeke als het in een gietijzeren pot suddert, of in de oven staat !!
Als je worst gebruikt in de plaats van de brokjes vlees doe je dit best op de helft van de bereidingstijd dus elec.pruttelpot is dat 2 uur , oven of gewoon op het fornuis is het dan 1 uur !
gewoon met gekookte petatjes !! ongelofelijk lekker !!
Een goeie manier om lekker en gezond te eten, deze bereiding bevat enorm veel fosfor en vitamine C !
smakelijk en laat iets weten hé, als je het klaar hebt gemaakt