menu
Tuinadvies
Geef dit een bloemetje 0

Dringende hulp

Ga naar meest recente reactie

Ingeroosje

Ingeroosje

Heb gisteren avond Rozenbottel met peren jam gemaakt en die is niet dik van structuur.
Heb een liter sap van rozenbottels genomen en 1 kg peren .
Kan ik daar nog iets aan veranderen,
graag enkel tips, vriendelijke groetjes Ingeroosje
donderdag 5 november 2009 - 06:59
evadepeva

Evadepeva

Je kan het opnieuw opkoken met het sap van een citroen erin, dit geleert beter dan peer (rozenbottels heb ik nooit geprobeerd). Misschien nog wat geleisuiker erbij in doen?
donderdag 5 november 2009 - 09:11
printemps

Printemps

Bij (mislukte )te dunne confituur doe ik er Pectine bij

Gebruiksaanwijzing staat op het doosje
Ik doe het tegenwoordig ook zo,als die te lopend is

Peer heeft zeer weinig pectine in de vrucht,citroen erbij doen helpt maar een beetje

Ik had appel en peer gelei gemaakt en heb dit zeer lang moeten laten koken
zonder extra pectine erbij te doen,en appel heeft dan al meer pectine

Suc6 en ik denk dat die van U zeer lekker gaat zijn

mvg
donderdag 5 november 2009 - 09:38
evadepeva

Evadepeva

Ik vind het wel bijzonder dat mijn jam met alleen peer wel gelukt is?!?
Soms begrijp ik er niets meer van.... Ik verwachtte dunne jam, maar het is echt stevig..
Ik wist niet dat er pectine te koop is, waar koop je dat?
donderdag 5 november 2009 - 14:51
printemps

Printemps

In elke grotere voedingswinkel

Het staat een beetje appart bij de geleisuiker
Het zit in een redelijk klein karton doosje(veel rood van kleur)

Als uw fruit zeer rijp is,is er ook minder pectine in
In onrijp en zuur fruit zit er dus meer pectine in

mvg
donderdag 5 november 2009 - 15:26
Rita1960

Rita1960

Voor de normale geleisuiker geldt: pectinehoudende vruchten (o.a. kruisbessen)
1 kg vruchten op 1 kg "normale" gelei suiker.

voor jams uit minder pectine houdende vruchten 900 gr vruchten op 1 kg geleisuiker. (zoals rijpe aardbeien en frambozen)

Als je sap gaat gebruiken moet je daar rekening mee houden ook met de andere vruchten die je gaat gebruiken. Ga uit van de hoeveelheid vruchten die je in de eerste instantie hebt gebruikt. Peren in de combinatie met het rozenbottelsap geeft te veel vocht, gebruik in dit geval meer geleisuiker. (die van1 op 1)
Citroensap helpt wel - zelfs die uit een plastic citroentje-
maar houd je aan de kooktijd. Een te lange kooktijd zorgt ervoor dat de pectine zijn werkzaamheid -lees verdikken- verliest.

als dat het geval is: goed laten afkoelen en dan weer opnieuw opwarmen en dan max. 4 minuten laten koken, en dat koken is dan echt koken, borrelen ook als je er in roert.

groetjes,
Rita

maar ja, da's dan wel de theorie, ik heb mij nog nooit gewaagd aan peren en rozenbottelsap
donderdag 5 november 2009 - 21:17

Voeg een reactie toe

Log in of registreer om dit onderdeel te gebruiken
Terug naar boven icoon