menu
Tuinadvies
Geef dit een bloemetje 0

Uienconfituur

Ingeroosje

Ingeroosje

Uienconfituur:

1.
1 kg uien
25 g boter (bakboter)
420 g suiker
0,8 dl azijn
2,5 dl wijn (rood)
peper
zout

De gepelde uien fijn snipperen en glaceren in boter. Suiker, peper en zout toevoegen. Goed roeren en 30 minuten zachtjes laten stoven onder deksel.
De azijn en de rode wijn toevoegen en nog eens 30 minuten zachtjes laten koken zonder deksel, tot alle vocht verdampt is.
Verdelen over in heet water gespoelde confituurpotjes en goed afsluiten. Laten afkoelen en bewaren in de koelkast.
Deze confituur wordt gebruikt als garnituur bij pasteien, koude schotels en warme vruchtenrecepten.

2.

1 kg ui, 100 g boter, 250 g suiker, 1/2 fles rode wijn, 1 dl cassislikeur, 2 el wijnazijn, 2 blaadjes laurier, 1 takje tijm, zout en peper.
Schil de uien en snijd ze in dunne ringen. Stoof op een zacht vuur gedurende 10 minuten in de boter. Laat ze niet kleuren. Giet er de wijn, de suiker en de kruiden bij en laat zachtjes stoven tot de ui mals geworden is, ( ongeveer 90 minuten) en de wijn bijna verdampt is. Giet er de cassislikeur en de azijn bij en laat nog 5 minuten verder garen. Breng op smaak met een weinig zout en royaal peper van de molen. Giet in een bokaal en laat afkoelen.

3.

700 gr. rode uien / olijfolie
1 dl wijnazijn / 2,5 dl wijn
scheutje grenadine of bessenjam
peper en zout
Uien in ringen snijden. Alle ingrediënten in pan met dikke bodem aan de kook brengen. Onder regelmatig roeren laten inkoken tot de uien glazig zijn.
Er wel voor zorgen dat de bereiding voldoende ingedikt is. (+/- 1 uur).

4.

250 gr ui
1 eetlepel bruine suiker
1 mespuntje anijszaad
4 glazen rode wijn
een beetje balsamicoazijn
1 laurierblad
1 kruidnageltje

Werkwijze 250 gr ui in boogjes gesneden heel licht aanzetten met een eetlepel bruine suiker en een mespuntje anijszaad.

Giet hier vier glazen rode wijn bij, een beetje balsamicoazijn (naar smaak maar ga uit van een theelepel) en eventueel nog wat water zodat de uien helemaal onder de wijn staan. Voeg nog een laurierblad en een kruidnageltje toe. Laat het geheel heel langzaam gaarkoken en vul het vocht steeds aan met water. Hoe langzamer dit proces verloopt, hoe meer smaak de marmelade krijgt. Voor twee ons marmelade adviseert Gerrit Jan Bos een kooktijd van zo'n acht uur. Als de uien bijna gaar zijn het vuur halfhoog zetten en inkoken tot het marmelade wordt. Goed opletten dat de boel niet aanbrandt!

5.

Neem 3/4 kg witte uien met 1/4 kg sinaasappel. Doe daar 1/2 kg suiker bij en de ene keer als extraatje een handvol rozijntjes; de andere keer een handvol roze peperbolletjes. Alles overgieten met twee glazen water of sinaasappelsap en zachtjes laten inkoken. Als het vocht weg gekookt is, terug wat aanlengen om verbranden te voorkomen.



6.

4 uien
4 lepels suiker
1 dl witte wijnazijn
8 cl grenadine
boter


Snij de uien fijn en stoof ze aan in de boter
Overstrooi met suiker en overgiet met de witte wijnazijn en grenadine
Laat verder koken tot het geheel is uitgekookt en op confituur lijkt


7.


1/2 kg. uien,
100 gr. suiker,
1,5 dl De Koninck Blond,
5 geplette korianderbollen

Snij de uien in fijne ringen, stoof ze aan in een beetje boter, bevochtig met het bier, voeg de suiker en de koriander toe, laat 1/2 uur zachtjes koken en laat afkoelen.


8.

2 uien
100 ml rode wijn
2 soeplepels bloemsuiker
Laat dit alles ZACHTJES reduceren tot een homogene massa

maandag 12 november 2007 - 13:50
Merel

Merel

ga ik ook eens proberen Ingeroosje, lijkt me lekker en makkelijk


Merel
dinsdag 13 november 2007 - 16:56

Voeg een reactie toe

Log in of registreer om dit onderdeel te gebruiken
Terug naar boven icoon