menu
Tuinadvies
Geef dit een bloemetje 0

Aardappelplaag bestrijden of niet

Ga naar meest recente reactie

livarno

Livarno

Ik twijfel of ik preventief zal spuiten tegen aardappelplaag. Ben op zich niet zo'n voorstander van allerlei gifmiddelen. Maar wil ook wel graag dat ik gezonde aardappelen kan oogsten.

Hoor dat de infectiedruk de komende dagen erg hoog is vanwege het vochtige warme weer.

Ik heb de volgende aardappelen staan: Anais, Escort, Gloria en Ottena.
Laatste twee zijn nog niet zo hoog en raken elkaar niet in de rij. Maar de vroege aardappelen wel. Die zijn zo hoog dat ze omvallen als ik er geen stokken tegen zet.

Vorig jaar had ik op gegeven moment wel 'een ziekte' in de aardappelen. Door snel het loof af te knippen en de aardappelen te laten afrijpen en oogsten viel de schade nog wel mee. Heb de aardappelen nu op een ander stuk grond staan (dus ja let wel op de roulatie)

Hoe doen jullie dat met aardappelen, wel of niet spuiten...? Is er een milieuvriendelijke manier om deze ziekte te voorkomen? ... brandnetelgier of zo?

Groetjes
Anja
maandag 7 juni 2010 - 08:58
cetinel

Cetinel

tja,ik zat gisteren met dezelfde vraag,maar heb besloten het niet te doen.
ik heb vorig jaar ook aardappels gezet en dat ging goed,dit jaar staan ze natuurlijk op een ander stuk....
ik ga het zo laten en hoop er het beste van,ik heb meer schrik voor de ritnaalden hier in de grond.
maandag 7 juni 2010 - 15:12
Jorg

Jorg

Zit je op een volkstuin complex of staan de aardappels gewoon bij je huis. Dan zou ik de gok wagen om niet te spuiten. Als je echter op een complex zit is de ziektedruk groter. Vorig jaar is het je zo te zien ook gelukt om de ziekte in te perken dus.
maandag 7 juni 2010 - 17:20
livarno

Livarno

Heb ze bij huis staan. Alleen weiland rondom. Dus geen moestuinen of akkerbouw in de buurt. Denk dat ik het er maar op waag.

Is er eigenlijk nog iets tegen te doen als de ziekte eenmaal aanwezig is? Bedoel als ik nou elke dag controleer (voor zover mogelijk), dan kan ik er in principe vroeg bij zijn.

Toen ik de ziekte vorig jaar ontdekte waren de aardappelen al zo goed als klaar (augustus of zo) Maar nu hebben ze nog niet eens gebloeid en denk dat er nog niet veel knol aan zit. Dus loof afsteken en rooien lijkt me geen optie.

btw Hoe herken je ritnaalden? Wat zijn de symptomen?
maandag 7 juni 2010 - 21:10
JovanDreumel

JovanDreumel

Ritnaalden zijn de larve van de kniptor. De larven zijn een paar mm dik, maar ze kunnen wel 3-4 cm lang zijn vaak beige/koperkleurig en ze houden zich stijf als een naald. Ze kunnen zich door een aardappel vreten, maar veel schade doen ze niet in aardappelen. Veel gevreesder is de aardappelziekte. Warm vochtig weer met een lange bladnat periode is gevaarlijk. Het ene ras is gevoeliger als het andere. Bildstar en Bintje hoef ik niet te verbouwen, die zijn zeer gevoelig.
Ik heb ze al wel een behandeling gegeven, want ik zit op een volkstuinencomplex. En daar zijn ook zgn. tuinders die kunnen tuinieren zonder spuiten, maar hebben wel zieke aardappels en tomaten kunnen ze niet verbouwen. Als je niet wil spuiten zorg wel, dat je geen besmettingsbron voor anderen wil zijn. Kijk coloradokevers van ik zoveel mogelijk en dan hoef ik straks alleen een paar haarden met larven te bestrijden met Spruzit. Veel teel ik onder anti-insectengaas, dan hoef ik ook niet te spuiten in koolgewassen en prei.
maandag 7 juni 2010 - 21:53
Jorg

Jorg

Zolang je een ander er maar niet mee tot last bent en geen besmettingshaard vormt is er niks mis met niet spuiten. Dat is de afweging die ik zelf altijd maak omdat ik op een volkstuincomplex zit.

Als je de ziekte hebt kun je inderdaad proberen de aangetaste bladeren te verwijderen, maar ik zou dan ook gaan spuiten om er zeker van te zijn dat de rest ook niet wordt aangetast.

Voor de ritnaalden: google even dan kun je wel wat handige info vinden.

Edit: Jo is me net voor. Ik teel ook mijn kool onder anti insecten gaas. Prei en wortel vlieg heb ik de afgelopen jaren niet gehad, dus die staan niet onder gaas.
maandag 7 juni 2010 - 21:56
cetinel

Cetinel

ik heb de aardappelen ook gewoon thuis,(tis te zeggen,nie in mijne living maar in de tuin dus)vorig jaar had ik eigenlijk nergens last van en het jaar voordien ook niet(ze staan natuurlijk wel telkens ergens anders)
ik heb het ras nicola ,hoe is die met betrekking tot gevoeligheid? ik dacht toch niet zo heel erg gevoelig?
probleem met ritnaalden heb ik dus: ik heb net naast mijn aardappelveld eikebladsla geplant en die plantjes verwelken een voor een......en wroeten brengt dus de ritnaalden aan het licht.
opzoekwerk op google leert me dat je ze kan lokken met stukjes aardappel omdat ze vooral van aardappels en wortels en zo houden.
de aardappelstukjes die ik bij de sla heb ingegraven hebben al heel wat ritnaalden"gevangen" waardoor ik dus de schrik heb dat de aardappelen er veel last van zullen hebben......
zelfs als je wil spuiten is dat blijkbaar niet te doen want volgens het internet kun je enkel preventief behandelen.,trouwens als je iets giet of zo dat de ritnaalden moet dodenzit die gif gegarandeerd ook in je aardappels
der zit dus niet veel anders op dan hopen op het beste en af te wachten...
maarals zoals hierboven geschreven de ritnaalden niet zo een last zijn,dan ben ik al voor een deel gerustgesteld.
maandag 7 juni 2010 - 22:12
livarno

Livarno

Cetinel,
Op onderstaande website vind je een overzicht van aardappelrassen en hun gevoeligheid voor aardappelplaag. Hoe hoger het cijfer des te resistenter tegen de ziekte (L= loof, K= knol)

http://www.zaadhandelvanderwal.nl/nl/site/webformulieren

Heb mijn aardappelen ook gesorteerd aan de hand van dit lijstje.
Maar helemaal resistent zijn ze nooit natuurlijk

Denk dat ik volgend jaar mijn aardappelen toch echt verder uit elkaar zet. Zit nu zo'n 45-50 cm tussen. Als ze sneller drogen dan is het risico op schimmels en zo ook kleiner. Vanmorgen nog even gekeken.... onderste bladeren zijn gewoon vochtig.... dus tja... ik hou het maar gewoon goed in de gaten.

Ritnaalden heb ik tot nu geen last van gehad... (maar is ook nog maar mijn tweede jaar).

Jorg, Jo,
Insectengaas lijkt mij ook een goede optie (altijd beter dan spuiten). Ik heb in ieder geval voor de kolen gaas gehaald. Denk dat ik die ook ga gebruiken voor de prei. Worteltjes gaan bij mij wel in de open lucht..met uit er naast / rondom. Even uitproberen of dat wil.

dinsdag 8 juni 2010 - 11:09
greener

Greener

Bij ons op het complex ben je verplicht om te spuiten, ook niet gek want alle akkers om ons heen staan vol met aardappels.
Vorig jaar probeerde er één op de biologische toer te gaan...
Niet alleen zijn aardappelen waren ziek maar zowat van het hele moestuincomplex ook.
Deze beste man is jammer genoeg de toegang tot het complex ontzegt.
Niet doorvertellen maar dit jaar probeer ik het met extra sterke weerbare rassen
Eén klein vlekje en ik vernietig de boel, ik wil anderen niet met mijn geexperimenteer tot overlast zijn.
Groetjes,

Sebas
dinsdag 8 juni 2010 - 16:03
Jorg

Jorg

Tja die verplichtingen op complexen, op zich wel begrijpelijk maar van de andere kant heb ik zoiets van ik bepaal zelf wel of ik wil spuiten of biologisch wil telen. Jij gaat niet voor niets nu illegaal extra weerbare rassen telen.

Ieder moet gewoon zijn verantwoording nemen, zorg dat je een ander niet tot last bent. Aardappelen ziek? Doe er dan wat aan als je een besmettingshaard vormt (bijv. door te gaan spuiten). Maar verplichtingen op complexen, nee dan hoeft het voor mij niet meer.
dinsdag 8 juni 2010 - 19:35
JovanDreumel

JovanDreumel

Wij hebben gelukkig ook geen verplichtingen. Dat de besmettingsdruk hoger is, dat valt te begrijpen en wij hebben niet veel beroepsaardappeltelers in de buurt. Nou dan moeten we tegen aardappelziekte maar een keer vaker spuiten. En nu moet ik dat ene stuk ook pleksgewijs bespuiten met Spruzit tegen de larven van de coloradokever. Want die beginnen te komen.
dinsdag 8 juni 2010 - 19:44

Voeg een reactie toe

Log in of registreer om dit onderdeel te gebruiken
Terug naar boven icoon