menu
Tuinadvies

https://www.tuinadvies.nl   /    donderdag 28 maart 2024

Sierplanten het jaar rond - Wanneer bloeit wat?

Hier meer over de sierwaarde van tuinplanten, maar ook over het nut van planten in de tuin. Zo weet u welke plantensoorten vlinders lokken naar je tuin, of welke hagen optimaal werken om omgevingslawaai te verstrooien. Allemaal leuke weetjes, om te gebruiken in de eigen tuin.
Door het jaar heen zijn het verschillende plantensoorten die opvallen in de tuin of hun nut bewijzen. Hierdoor kunnen we jaarrond naar eigen smaak en wens de tuin invullen met kleurrijke, geurende soorten en planten die op een andere manier waardevol voor ons zijn. Hieronder per maand een aantal van deze plantensoorten en hun unieke eigenschappen prijs.

Januari: Zonnige start

Alles wat kleur heeft, springt er uit en verdrijft de weemoed van de koude dagen. Toverhazelaars en winterjasmijn bloeien midden in de winter. Ze fleuren dan de hele tuin geweldig op. Het zijn prachtige sierstruiken die weinig onderhoud vragen en u met hun kleurrijke bloemen ieder jaar weer door de somberste maanden van het jaar heen helpen.
Toverhazelaar (Hamamelis)
Als het echt koud wordt, krullen de smalle kroonblaadjes om waardoor de bloemen zichzelf tegen de kou beschermen. Als de temperatuur daarna weer stijgt tot boven het vriespunt, ontvouwen ze zich alsof er niets is gebeurd.
Winterjasmijn (Jasminum nudiflorum)
Die tweede naam nudiflorum betekent dat de winterjasmijn bloeit op het kale of naakte hout, dus voordat de blaadjes aan de takken komen. En dat is mooi, want dan vallen de gele stervormige bloemetjes exta op.

Hamamelis - Jasminum

Februari: Vol bewondering

Sommige planten hebben van zichzelf zo’n prachtige, heldere vorm dat niemand de neiging heeft daar nog iets aan te veranderen. Andere planten vinden we pas extra mooi als we ze zo’n vorm hebben gegeven. Planten die zich dat zonder problemen laten welgevallen zijn o.a. Buxus en Taxus bijvoorbeeld. Die sputteren niet tegen als we er de snoeischaar inzetten om er bollen, kubussen, spiralen en zelfs hele groene kunstwerken mee te maken.
Palmboompje (Buxus), Buks en Heggepalm zijn maar enkele volksnamen voor de Buxus.Wintergroene heesters hebben ook een milieuvoordeel. Schadelijke stoffen zoals fijn stof kunnen door bladeren worden weggevangen. Daarbij zijn wintergroene planten dus ook in de winter effectief.
Venijnboom (Taxus)
Taxus baccata kan zeer oud worden. Er zijn exemplaren van ruim 3000 jaar. Het is één van de oudst wordende plantensoorten op aarde.

Buxus en Taxus

Maart: Een heerlijke belofte

Oogsten uit eigen tuin is fantastisch en lekker en geeft erg veel voldoening. Verser en duurzamer dan direct uit de tuin, is er niet. Nog even en veel fruitbomen bloeien weer uitbundig, meestal met roze of witte bloemen. Om geweldig van te genieten!

Kweepeer (Cydonia oblonga)
Karel de Grote heeft in zijn koninkrijk het aanplanten van boomgaarden bevorderd, evenals Lodewijk XIV wiens hovenier La Quintinie de leibomen heeft ontwikkeld.

Hand- of stoofpeer (Pyrus communis)
De meeste perenrassen hebben een bestuiver nodig om tot vruchtzetting te komen. Bestuiving vindt plaats door insecten.

Cydonia en Pyrus

April: Het vrije leven

Deze klimmers hebben een behoorlijk goed ontwikkeld gevoel voor vrijheid. En dat terwijl ze met hun wortels toch stevig verankerd staan in de grond. Ze zoeken in ieder aanknopingspunt een manier om hogerop te komen.

Schijnaugurk (Akebia quinata)
De schijnaugurk is een enthousiaste klimmer met leuk vijfdelig blad. Vanwege de bloei wordt Akebia ook wel chocoladeklimmer genoemd. De naam schijnaugurk dankt hij aan z’n vruchten.

Clematis armandii
De Clematis is de bloem van de kunstenaars die op zoek zijn naar inspiratie. Het omvangrijke geslacht van deze plant kent zowel vroeg- als laatbloeiers. Door een zorgvuldige keuze te maken is het mogelijk deze spectaculaire klimmer vanaf het voorjaar tot laat in de zomer in bloei te houden.

Klimhortensia (Hydrangea anomala petiolaris) Dakbegroeiing en kimplanten op gevels zorgen voor extra isolatie. ’s Zomers wordt het binnen minder gauw warm en ’s winters is er een besparing op de energiekosten. Het temperatuurverschil ligt in de orde van 3 of 4 graden.

Akebia en Clematis

Mei: Een spektakel

Het geslacht Rhododendron bevat vele soorten, zowel bladverliezende als groenblijvende struiken. In het overdadige kleurenpalet ontbreekt slechts puur blauw.
Rododendron (Rhododendron) komt uit het Oud-Grieks: rhodos, "roos" en dendron, "boom". In haar thuislanden Japan en Maleisië en op de Himalaya bedekt deze plant grote oppervlakken.

Rhododendron

Juni: Bron van inspiratie


Water maakt een tuin extra aantrekkelijk voor al het buitenleven. Een vijver, moerasje, of bronsteen zijn levendige tuinelementen. En een vijver maakt een tuin ruimer.
Waterlelie (Nymphaea)
Er zijn winterharde en tropische waterlelies, waterlelies die overdag bloeien en soorten die alleen 's nachts bloeien. Alle waterlelies hebben stilstaand, voedselrijk water nodig om te kunnen groeien en bloeien.

Nymphea

Juli: Familiefeestje

Lavatera behoort tot de Kaasjeskruidfamilie (Malvaceae).Tot deze familie behoren bijvoorbeeld ook Malva, Abutilon en Hibiscus. Met deze familie wordt het een feestje in de tuin

Lavatera
Zeer karakteristiek van deze familie is dat de vrouwelijke en mannelijke geslachtsorganen (stampers en meeldraden) op een gezamenlijke zuil staan. Vooral bij de grote bloemen van Lavatera is dit duidelijk te zien.
In bloementaal staat Lavatera voor overvloed, welvaart en geneugten. Lavatera is een zeer snel groeiende, rijk bloeiende, sterke vaste plant die weinig eisen stelt. Hij gaat goed samen met vrijwel alle andere planten. Lavatera geeft tuinen een vrolijk accent. In veel kustgebieden is hij inheems geworden.

Hibiscus
Op Tahiti hebben meisjes de gewoonte zich mooi te maken door bloemen van deze plant in hun haar te steken. In hun cultuur staat de Hibiscus symbool voor de vergankelijke schoonheid als die van een jonge vrouw.

Lavatera en Hibiscus

Augustus: Bijzonder blauw

De kleur blauw wordt door veel tuinliefhebbers gewaardeerd. Toch is blauw of blauwpaars zoals het vaak in de plantenwereld echt is, vooral mooi als het wordt gecombineerd. Dat kan met wit, grijs en groen, of juist als contrast met geel of rood.

Blauwbaard of blauwe spirea (Caryopteris) wordt druk bezocht door bijen, hommels en vlinders, voor hen is de plant als nectar- en pollenbron een lekkernij in de nazomer en herfst.

Caryopteris


September: Van hoog tot laag

Een haag heeft grote invloed op de sfeer en het karakter van een tuin, zorgt voor erfscheiding en privacy. Een haag kan ook een versluierende werking hebben door deze zo te plaatsen dat niet alles in één keer is te overzien. Hagen brengen in de winter een rustige kleur in de tuin. Bovendien biedt een haag bescherming en nestgelegenheid aan verschillende soorten tuinvogels.

Fagus sylvatica
De bladeren van de beuk behoren qua vorm en kleur tot de fraaiste bladeren.
Carpinus betulus
De haagbeuk is een van de bomen die het best tegen snoeien kan.

Fagus en Carpinus

Oktober: Volop variatie

Coniferen zijn tegenwoordig ten opzichte van bloemplanten veruit in de minderheid op aarde. Er zijn wereldwijd in totaal ca. 630 levende coniferensoorten tegenover 300.000 soorten bloemplanten. Vroeger in de evolutie (ca. 50 miljoen jaar geleden) waren er veel meer coniferen-soorten. Fossielen van 280 miljoen jaar geleden bewijzen dat coniferen - de wetenschappelijke benaming van naaldbomen - zeer oud zijn. Ze komen van oudsher in onze streken voor en maken deel uit van ons genetisch materiaal.

Coniferen
Vanwege de naaldstructuur zijn coniferen uitstekende bomen voor het filteren van fijn stof uit de lucht. Het feit dat de meeste coniferen wintergroen zijn is daarbij extra positief.
Coniferen groeien van nature vaak op ‘moeilijke’ plekken. Denk aan de ijskoude toendra’s in het noorden, zoute kuststreken en extreem droge gebieden zoals woestijnen. Het zijn vaak goede pioniers.

November: Gezellig buiten

Het genieten van de tuin doen we in deze periode vooral van de bessen en wintergroene planten. Des te belangrijker om ervoor te zorgen dat deze soorten dus goed vertegenwoordigd zijn.

Skimmia is in de winter een decoratief plantje met zijn rode bloemknopjes en groenblijvend leerachtig blad, in het voorjaar heerlijk geurende bloemen. Skimmia behoort tot dezelfde familie als de Sinaasappel. Het blad en de bloemen lijken ook veel op elkaar. Ook zijn bij zowel (vrouwelijke) Skimmia als Sinaasappel de vruchten vlezig en opvallend. Die van Skimmia zijn echter tamelijk giftig.

Gaultheria procumbens (Bergthee)
Bessen van Gaultheria bevatten veel methylsalicilaat, een stof die veel wordt gebruikt bij sportmassage. Wrijf een besje tussen uw vingers en u zult de geur zeker herkennen.

Fagus en Carpinus

December: Wondermooi

De bloemen van de Helleborus zijn zo wondermooi dat we er graag voor door de knieen gaan. En dan zijn er prachtige details te ontdekken.
Kerstroos of Nieskruid (Helleborus) werd vaak naast de ingang van een huis geplant om boze geesten buiten de deur te houden. Een vaas met Helleborus in de kamer zou een onprettige stemming verdrijven en ruimte scheppen voor vrede.

Helleborus

Terug naar boven icoon