tuinadvies tuinieren en groenten kweken
Gratis nieuwsbrief ontvangen
Emailadres
 
Homepagina
Bloemschikken
Bomen
Dieren
Fruit
Gazon
Groenten
Kamerplanten
Knollen en bollen
Kruiden
Kuipplanten
Orchidee
Planten
Recepten
Rozen
Sierheesters
Snijbloemen
Tropische planten
Tuinaanleg
Tuindecoratie
Tuininrichting
Tuinkalender
Tuin Allerlei
Vaste planten
Vijver
Eco-tips
Organisch tuinieren
Plantenbescherming
Vensterbankkas
Kweekkassen
ECO-rubberboord
Afboording

Planten opkweken
Tuindecoratie
Dieren nestkasten
Vogelhuisjes
Bestrijdingsmiddelen
Honden en katten
Zaden (Actie)
Tuinmaterialen
Tuingereedschappen
Meetapparatuur
In en om het huis
Voeren / drinken
Vijver
Water geven

Slakkenval
Slakkenval
Verbrandton
Verbrandton

SERRE / KAS
Benodigdheden
Serres / kassen

Zaaibak 40 cellen
Zaaibak
Kniebank
Kniebank

Onze toppers
Nieuwste producten

Services


Tuinadvies.nl  ->   Rozen   ->   Rozen: onderhoudtips... Print deze pagina lettergrootte kleiner lettergrootte groter

Rozen: onderhoudtips in juli zoals verwijderen wilde scheuten, bemesten en uitgebloeide rozen diep insnoeien

Rozen onderhouden in juli.

De laatste weken konden we genieten van alle rozenpracht. Regelmatig wat regen en daarna een langere tijd zon wat een mooi gewas opleverde met mooi bloeiende rozen. Wil je dit zo houden dan is goed onderhoud een noodzaak.

klimroos met lekkere geur: Rosa
Rosa 'Abraham Darby'
: een geurende, klimmende Engelse David Austin-roos

 • Na de bloei dien je de rozenstruiken nog een keer te bemesten. Het is belangrijk dat het gewas blijft groeien want daardoor blijft het gezond.
 • Uitgebloeide bloemen knippen is daar ook een onderdeel van. De voorjaarsbloei is altijd heel uitbundig. Knip je te laat of helemaal geen uitgebloeide rozen uit, dan zal dit de doorbloei vertragen en de groei gaat dan uit het gewas. Bij stilstand is de kans op bladvlekkenziekten ook groter. Rozenbloemen snoei je met een stuk steel erbij dus niet alleen de bloemen verwijderen. Vaak wordt wel gezegd dat je tot een vijfblad moet knippen, dit is een handig ezelsbruggetje maar het gaat erom dat je de stelen niet vlak onder de bloem maar wat dieper mag wegknippen. Je knipt ze net zo af zoals je ze voor de vaas zou knippen. Op het afgeknipte gedeelte (vanuit een bladoksel) vormen zich al snel nieuwe, rode scheutjes die weer zorgen voor groei en een volgende bloei.
 • Rond deze tijd en ook later in het seizoen heb je misschien al gemerkt dat er uit de grond dikke rode waterige scheuten komen. Deze worden vaak verward met wilde scheuten omdat ze uit de grond komen en zo hard groeien. Toch is niet alles wat uit de grond komt wild. De veredelingsplaats hoort bij een roos net onder de grond te zitten. Vanuit die plaats komen regelmatig nieuwe scheuten. Dit zijn de scheuten die de struik verjongen. Je moet blij zijn met deze nieuwe scheuten. Je kunt dan bij een volgende voorjaarsnoei weer eens een oude tak wegknippen die wat gaat verhouten.


Jonge, dikke, rode stevig groeiende nieuwe rozentak.

 • Wilde scheuten komen ook uit de grond maar komen nooit rood op. Deze zijn altijd kleinbladig en mat lichtgroen van kleur.
  Deze scheuten komen vanuit de wortels en dienen te worden verwijderd omdat dit ten koste gaat van het gewas. Je moet dan die scheuten in de grond zien op te speuren en ze met een stuk wortel afknippen.

verschil tussen een wilde rozenscheut en een echte scheut van de roos zelf
Kleinbladige, lichtgroene wilde scheuten dien je met wortel af te snijden.

 • Heb je nog geen last van schimmels in uw rozen dan kunt u ze spuiten met een plantversterker. Dit zijn middeltjes die over de struiken kunnen worden gespoten en maken het blad harder om zodoende meer weerstand te kunnen bieden tegen schimmelziekten.
  Zit er echter al meeldauw, sterroetdauw of roest in uw rozen dan is het beter het aangetaste gedeelte wat weg te knippen of te plukken en met enige regelmaat te blijven spuiten. Het gewas kan dan tijdelijk niet zo mooi of wat kaal ogen maar nieuwe groei camoufleert het geheel al snel weer. Zie ook: ongedierte en ziektes bij rozen bestrijden en herkennen

  Wil je nog wat nadere uitleg of misschien heb je nog een plaatsje vrij voor enkele rozen, dan is het nu de moeite waard om bij www.rozenrijk.eu langs te komen. Onze nieuwe rozentuin staat geweldig mooi in bloei met nog meer gezonde en welriekende rassen. Wilt u dit najaar planten dan het is het nu de tijd om ideeŽn op te doen voor uw tuin.

  Bekijk ook de rozen in de tuinadvies plantengids: verschillende soorten rozen met hun eigenschappen in de online plantengids

  Toon de RijkGerelateerd aan "Rozen: onderhoudtips in juli zoals verwijderen wilde scheuten, bemesten en uitgebloeide rozen diep insnoeien" is:

Rozenboog
Rozenboog XXL
Rustieke rozenboog
Kweektafel
Stuur deze pagina door Print deze pagina | Terug naar boven
Gratis nieuwsbrief ontvangen
Emailadres
Hondendrolverwerker metaal + 3 x verteringspoeder
ACTIE HondenWC

€ 72,95

Tuinadvies tips:     rozen onderhoud - onderhoud van rozen - rozen onderhouden in juli - uitgebloeide rozen grond rozen - rozen bemesten tegen schimmels - uitgebloeide rozen eruit knippen - rozen onderhouden - uitgebloeide rozen eruit knippe - onderhoud van rozenstruiken - rozen onderhouden tuin