menu
Tuinadvies

https://www.tuinadvies.nl   /    donderdag 28 maart 2024

Kraakverse kruiden uit eigen tuin

Het gebruik van verse kruiden tilt je warm of koud gerecht naar een hoger niveau. Ze brengen zoveel extra smaak aan jouw gerecht. Logisch dus dat er in bijna elke keuken wel 1 of meer potjes met verse kruiden staan. Met de juiste verzorging zullen sommige kruiden – zoals munt, rosemarijn & tijm – je een jaar rond plezier geven. We helpen je alvast in het starten met en het onderhouden van jouw eigen kruidentuin.

Starten

Alles begint bij de aankoop van de kruiden. Meestal vind je in tuincentra de kruiden in zaadvorm. Dit omdat het kweken van kruiden echt niet moeilijk is. Vul een pot met zaai-en stekpotgrond en maak het oppervlak glad. Verspreid de zaadjes over het oppervlak maar zorg voor genoeg ruimte tussen de zaadjes. Dek af met een dun laagje potgrond (2 tot 4mm is voldoende). Geef water en bedek nadien met een glasplaat. Vermijd felle zon. De meeste kruiden zoals peterselie, koriander, bieslook en basilicum kunnen in hun originele pot blijven staan. 6 weken na het planten geef je best elke twee weken een meststof speciaal voor kruiden (zoals Asef Naturen Meststof voor tomaten en kruiden). Oogst de blaadjes bovenaan de plant, op die manier stimuleer je de plant om verse zijtakjes te produceren.

Kruiden uit de winkel

Je kan ook kiezen voor een heel gemakkelijke oplossing: je koopt gewoon volgroeide kruiden die je onmiddellijk kan gebruiken. Koop alleen volle, goed uitziende planten en kies liever geen plant waarvan de wortels uit de pot groeien. Het plezier van zelfgekweekte kruiden te gebruiken, loop je dan wel mis en bovendien kan je die kruiden meestal niet lang houden. Ze zijn meestal onder zeer kunstmatige omstandigheden gekweekt en staan in flinterdunne potjes. De meeste van ons geven te vaak water door de plant in het koude water te dompelen, of geven veel te weinig water waardoor de plant uitdroogt. De kleine hoeveel potgrond die in het potje aanwezig is, geef dan ook nog eens te weinig voeding aan de plant. Ben je echter vastbesloten om de plantjes te redden? Verpot ze dan onmiddellijk na het aankopen en geef hen op regelmatige basis lauw water. Bepaal de frequentie van water geven door regelmatig de pot op te heffen: als je merkt dat de pot lichter geworden is, geef je best opnieuw water. Geef ook regelmatig een meststof geschikt voor kruiden. Op die manier zal je nieuwe groei stimuleren. Pas ook hier weer het principe toe dat je enkel de bovenste blaadjes op een voorzichtige manier oogst.

Maar wat kan je nu allemaal in jouw kruidentuintje zetten?

MuntMunt

Een fervente fan van gebraad, boontjes…? Dan mag munt niet in jouw kruidentuin ontbreken. Groene of tuinmunt is de meest voorkomende soort, maar er zijn ook andere soorten munt, die ook een andere smaak met zich meebrengen. Denk maar aan Marokkaanse munt, pepermunt… Misschien heeft jouw buur wel een muntplantje waar je enkele wortels van mag gebruiken? Of koop gewoon een zakje met zaadjes. Plant munt op koele, vochtige plaatsen. Zorg ervoor dat het kruid zonlicht heeft, maar het kruid gedijt ook goed op plaatsen in halfschaduw. Munt is een heel gemakkelijk kruid om zelf te kweken, omdat het de neiging heeft tot woekeren. Dit kan je voorkomen door potten te gebruiken. Plant munt in een pot en stop de pot in de grond. Zorg ervoor dat de potrand boven de grond uitkomt. Zet de plantjes 30cm uit elkaar. Onthoud dat je wel best elke 2 weken extra voeding geeft met een aangepaste meststof.


Oregano

Oregano

Dit kruid vind je meestal terug in gerechten die hun oorsprong vinden in Italië, Spanje en Griekenland. Denk maar eens aan ‘Moussaka’. Oregano is een iets grotere plant en kan tot 100cm hoog groeien. Geef hem daarom een plekje in een zonnige border. Je kan de plant ook enkele maanden in huis laten groeien, maar plaats de plant dan wel op zonnige vensterbank. Bij het zaaien van deze plant hou je best een aantal regeltjes in het achterhoofd:

  • Zaai de zaadjes in een pot gevuld met een potgrond speciaal voor het zaaien.
  • Zorg ervoor dat de potgrond vochtig genoeg is.
  • Plaats de pot met zaadjes in een warme ruimte van meer dan 20°C. Op die manier kan je na 3 weken al de eerste scheutjes zien.

Zijn jouw nieuwe plantjes goed aan het groeien maar merk je dat er toch een beetje te weinig plaats is? Verpot dan een aantal plantjes, op die manier heeft elk plant genoeg plaats. Je kan starten met het oogsten van blaadjes eens de plant ongeveer 10cm hoog is. Heb je de plant een plaatsje gegeven in huis tijdens de winter? Vergeet dan niet om hem ook even buiten te plaatsen tijdens de zomer.

Basilicum

Basilicum

Basilicum vind je meestal terug in gerechten met tomaten, spaghettisaus en pizza. De meest voorkomende variant is de Genovese basilicum. Maar er zijn ook varianten die aan je gerecht een vleugje citroen, limoen of kaneel geven. Dit is een eenjarige plant die gevoelig is aan koude en dus best tijdens de herfst en winter binnenshuis wordt gekweekt. Om een verse voorraad te hebben tijdens de winter, zaai je best elke 6 weken.

 

Koriander


Koriander

Koriander wordt zowel gekweekt voor hun pittige zaadjes als hun groene blaadjes. Koriander vind je meestal in Indiaanse en Chinese schotels. De zaadjes zijn ook een essentieel ingrediënt in kerriepoeder. Koriander is het voorbeeld van een gemakkelijk te kweken plant, aangezien dit – eens buiten gezaaid – meerdere jaren uit zichzelf groeit. Heb je graag koriander in huis, zaai dan elke 6 weken in een potgrond speciaal voor te zaaien. Geef een warm en zonnig plekje en hou de plant goed vochtig. Elke twee weken geef je best extra meststof.

 

Salie

Salie

Een plant die lange groene blaadjes produceert en gebruikt wordt (al is het wel met mate) in sauzen, bonen- en tomatengerechten… Dit kruid kan je zelf zaaien, maar omdat je hier niet veel van nodig hebt, koop je misschien best 1 of 2 scheutjes bij je tuincentrum.

 

 

 

Tijm

Tijm

Tijm is een laaggroeiende plant, die nog het meest lijkt op een struik. Komt in 3 varianten voor: gewone tijm, citroentijm en karwijtijm. De takjes worden gebruikt in soepen, stoofpotjes… Ook tijm kan je zelf zaaien, maar omdat je dit meestal niet veel gebruikt is het misschien beter om een aantal scheutjes bij je tuincentrum te kopen. Deze kan je dan in een pot planten en op een zonnige vensterbank plaatsen. Geef water wanneer de potgrond uitdroogt en geef elke twee weken extra meststof.

 

 

Rozemarijn

 

Rozemarijn

Een kruid dat relatief groot wordt: tussen de 60 en 80cm hoog. Rozemarijn is te herkennen aan de lange, naald-achtige blaadjes en blauwe bloemen op rechte, houten stammen. De bloemen worden meestal gebruikt om smaak te geven aan vlees en vegetarische kebabs. De blaadjes worden dan weer gebruikt om smaak te geven aan lamsvlees, varkensvlees…

 

 

Peterselie

Peterselie

Peterselie is een kruid dat je zeker moet hebben. Dit wordt gebruikt in sauzen, soep, stoofpotjes maar kan ook gefrituurd worden. Peterselie kweken vergt heel veel tijd. Veel mensen geven het na een tijdje gewoon op, omdat het toch wel enkele maanden kan duren vooraleer je een eerste teken van leven ziet. Ben je niet zo goed in geduld uitoefenen? Koop dan een plantje in de winkel, snij de wortel in 4 delen en plant de 4 delen apart in potjes. Op die manier creëer je voldoende extra ruimte. Als je daarnaast ook zorgt voor vochtige potgrond, dan zullen jouw plantjes lang leven. Oogst op regelmatige basis takjes en plantjes, zo stimuleer je nieuwe groei.

Veel succes en … smakelijk!

Terug naar boven icoon