tuinadvies tuinieren en groenten kweken
Gratis nieuwsbrief ontvangen
Emailadres
 
Homepagina
Bloemschikken
Bomen
Dieren
Fruit
Gazon
Groenten
Kamerplanten
Knollen en bollen
Kruiden
Kuipplanten
Orchidee
Planten
Recepten
Rozen
Sierheesters
Snijbloemen
Tropische planten
Tuinaanleg
Tuindecoratie
Tuininrichting
Tuinkalender
Tuin Allerlei
Vaste planten
Vijver
Eco-tips
Organisch tuinieren
Plantenbescherming
Vensterbankkas
Kweekkassen
ECO-rubberboord
Afboording

Planten opkweken
Tuindecoratie
Dieren nestkasten
Vogelhuisjes
Bestrijdingsmiddelen
Honden en katten
Zaden (Actie)
Tuinmaterialen
Tuingereedschappen
Meetapparatuur
In en om het huis
Voeren / drinken
Vijver
Water geven

Slakkenval
Slakkenval
Verbrandton
Verbrandton

SERRE / KAS
Benodigdheden
Serres / kassen

Zaaibak 40 cellen
Zaaibak
Kniebank
Kniebank

Onze toppers
Nieuwste producten

Services


Tuinadvies.nl  ->   Recepten   ->   Kardoen: recepten en... Print deze pagina lettergrootte kleiner lettergrootte groter

Kardoen: recepten en kookmethodes van deze speciale groente

Kardoen, een vergeten groente

Een plant die prachtig oogt in de tuin en zowel geschikt voor de groente- als de siertuin. Meer info over deze plant: kardoen - Cynara cardunculus en verschillen en gelijkenissen tussen artisjok en kardoen
Gelijk welke soort van kardoen er gebruikt wordt, men moet toch altijd de stengels met een dunschiller schillen. Daarna worden de stengels in stukken gesneden en gekookt in blanc lgumes. Deze manier is voor alle groenten zoals kardoen, artisjok, schorseneer,... omdat deze onderhevig zijn aan het donkerder worden tijdens het koken.
Deze werkwijze heb ik van mijn grootmoeder geleerd, heel lang geleden:
25 g bloem mengen met 4 eetlepels water (goed opletten dat er geen klonters gevormd worden). Deze dikke brij mengen met n liter water. Door een puntzeef doen. De gezeefde vloeistof mengen met 6 g zout, het sap van een halve citroen, 2 el boter. Mijn grootmoeder deed het beter dan ik , zij gebruikte het vet van rundsnieren, maar tijden veranderen, methodes ook.
Dit alles goed laten inkoken gedurende enkele ogenblikken en daarna de stukjes kardoen toevoegen.

Men mag ook een ui toevoegen waar enkele kruidnagels ingestoken zijn. Een bouquet garni (=kruidentuiltje met met peterselie, tijm, laurierblad) doet het ook perfect bij het inkoken.
De juist vernoemde methode is oud. De nieuwe kookmethodes zijn zonder het gebruik van de bloem, enkel een court-bouillon (=een kruidige groentebouillon) en citroensap.
De reden van dit inkoken is enkel om de groenten mooi helder van kleur te houden. Het toevoegen van vet (hier wordt boter gebruikt) heeft als doel een beschermlaag rond de groenten te leggen opdat de lucht niet kan doordringen die het zwart worden veroorzaakt. De groenten zachtjes laten koken. Kardoen vraagt een lange kooktijd. Ik gebruik mijn hoge drukkookpan.
Niemand is verplicht om die ouderwetse kookmethode toe te passen, modern times!

Nu kunnen we aan verschillende recepten beginnen:

  • Kardoen met een bechamelsaus oftewel witte saus: wordt in de keuken gebruikt als basissaus.

  • Kardoen met boter.

  • Kardoen met room.

  • Kardoen zoals men ze in Lyon klaarmaakt.

Er zijn zeer veel recepten, maar persoonlijk vind ik de grootste delicatesse: 'kardoen met merg'.
Merg =beendermerg bekomen uit runderbeenderen. Sedert de gekke koeienziekte is het echter niet meer aan te raden om merg te consumeren.

Dan maar een puree maken van de kardoen.
Eerst altijd het zacht koken in het water op de methode die voor u het beste is.
Afgieten.
Pureren.
Boter bijvoegen en kruiden .
Een doodgewone aardappelpuree maken.
De helft aardappelpuree en de helft kardoenpuree. Goed mengen.
 

Gegratineerde stukjes kardoen.
De kardoen eerst in een court-bouillon afkoken.
In stukjes snijden.
In een vuurvaste schotel doen.
Bestrooien met geraspte parmezaanse kaas.
Onder een hete grill zetten.
Men kan gekookte kardoen verwerken met : een bechamelsaus, een simpele botersaus, een mousselinesaus, kaassaus, enz.

Smakelijk.

Rita De Clercq: www.lacegarden.be



Gerelateerd aan "Kardoen: recepten en kookmethodes van deze speciale groente" is:

Kruidenboter set
Wilgentenen kweekbed
Binnenbekleding groeibed
Gazonboord
Stuur deze pagina door Print deze pagina | Terug naar boven
Gratis nieuwsbrief ontvangen
Emailadres
PRIJSHALVERING : Gazonmest + anti-mos + anti-onkruid in 1 - 80m
PRIJSHALVERING
Evergreen extra 3 in 1

9,95

Tuinadvies tips:     kookmethodes - kardoen klaarmaken - kardoen recept - kardoen recepten - recept met kardoen - recepten voor kardoen - recepten met kardoen - recept met kardoen blancheren - koken met kardoen - wordt met koken de bestrijdingsmiddelen in groenten gedood