tuinadvies tuinieren en groenten kweken
Gratis nieuwsbrief ontvangen
Emailadres
 
Homepagina
Bloemschikken
Bomen
Dieren
Fruit
Gazon
Groenten
Kamerplanten
Knollen en bollen
Kruiden
Kuipplanten
Orchidee
Planten
Recepten
Rozen
Sierheesters
Snijbloemen
Tropische planten
Tuinaanleg
Tuindecoratie
Tuininrichting
Tuinkalender
Tuin Allerlei
Vaste planten
Vijver
Eco-tips
Organisch tuinieren
Plantenbescherming

 

Kniebank
Kniebank
Prikroller voor gazon
Prikroller
Slakkenval
Slakkenval
Rozenboog
Rozenboog

Services


Tuinadvies.nl  ->   Bomen   ->   Ginkgo biloba of de ... Print deze pagina lettergrootte kleiner lettergrootte groter

Ginkgo biloba of de Japanse notenboom

Een levend fossiel
De ginkgo biloba is een boom die waarschijnlijk de oudste levende plantensoort ter wereld is. Er zijn een paar natuurlijke vindplaatsen in het gebergte van Oost-China. Via China en Japan waar de boom bij de tempels werd geplant, kwam hij in Europa terecht. De ginkgo heeft een uniek blad, het is waaiervormig, heeft meestal twee lobben. De bladnerven vertrekken waaiervormig vanuit de korte bladsteel.

Plantkundig
Botanisch gezien is de ginkgo een voorloper van de coniferen (kegeldragers). De ginkgo is tweehuizig, dat wil zeggen dat er “mannelijke” en “vrouwelijke” bomen bestaan. De mannelijke bomen produceren aren met stuifmeelzakjes, de vrouwelijke produceren naakte zaden met een geelachtig omhulsel. Bij rijpheid verspreidt dit omhulsel een stinkende geur, de zaden zijn echter eetbaar. In China bestaan er selecties van de ginkgo om grotere zaden te bekomen.

Vermeerdering
De vermeerdering kan vegetatief gebeuren door winterstek. Mannelijke bomen kunnen door enten vermeerderd worden, deze worden meestal als sier- of laanboom gebruikt. Generatief gebeurt de vermenigvuldiging door zaaien; vergelijkbaar met het zaaien van de walnoot.

Gebruik
De ginkgoboom kan zeer oud worden, maar de boomvorm is in de jeugdfase kegel- of zuilvormig. Op latere leeftijd groeit hij uit in de breedte en hoogte (tot ongeveer 25 m.).
De boom is zeker winterhard, zeer goed bestand tegen luchtvervuiling en niet veeleisend aan de grond. Toch groeit hij het best in een humusrijke grond. De boom is meestal te koop in pot van 3 liter (hoogte 1m.), of rechtstreeks uit volle grond. Het planten van een boom uit volle grond kan vanaf eind oktober tot eind maart.

Snoei van de ginkgo
In de jeugdfase is het belangrijk de boom wat te helpen om één centrale stam te behouden. Snoei is echter meestal niet nodig. Indien je toch wil aan vormsnoei doen, doe het dan liefst in de winter, bij vorstvrij weer. De ginkgo bloedt gemakkelijk uit de snoeiwond. De wond dichtsmeren met een wondafdekmiddel (pasta) is zeker aan te raden.

Medisch
Een interessant aspect aan de ginkgo is dat een extract gemaakt van de bladeren de bloedsomloop stimuleert. Een Ginkgo biloba extract heeft een farmacologische werking op verschillende delen van het zenuwstelsel en de bloedsomloop. Dit extract verhoogt de bloedtoevoer naar de hersenen en verbetert de overbrenging van de zenuwsignalen. Door de verbeterde bloedtoevoer naar de hersenen verhoogt ook de zuurstof- en glucosetoevoer waardoor korte perioden van geheugenverlies, duizeligheid, hoofdpijn, vermindering van waakzaamheid en depressie kunnen bestreden worden. Ook mensen die last hebben van koude voeten en handen kunnen met dit middel geholpen worden. Indien u wil, kan u zelf thee maken van de bladeren van de ginkgo!

De vele positieve eigenschappenen en het medisch belang van deze oerboom maakt hem het planten waard. Het is altijd leuk dat naast de sierwaarde van de boom, een sterke symbolische waarde, en een mooi (fossiel) verhaaltje erbij komt. 

Veel plantgenot!
Van den Broecke PietGerelateerd aan "Ginkgo biloba of de Japanse notenboom" is:

Tuinnet 2 x 5 m
Verwarmingskabel 10 m
Verwarmingskabel 20 m
Reuze plantenhoes 2,5 x 3,6 m
Stuur deze pagina door Print deze pagina | Terug naar boven
Gratis nieuwsbrief ontvangen
Emailadres
STERKE PRIJSVERLAGING - Grote tuinafvalzak - 260L
Tuinafvalzak 260 l

€ 11,65

Tuinadvies tips:     ginkgo biloba oudste boom - japanse tempelboom - snoeien van japanse noot - japanse notenboom - tempelboom - ginkgo biloba stekken - snoeien van japanse notenboom - japanse notenboom kweken - ginkgo biloba kweken - japanse notenboom snoeien