tuinadvies tuinieren en groenten kweken
Gratis nieuwsbrief ontvangen
Emailadres
 
Homepagina
Bloemschikken
Bomen
Dieren
Fruit
Gazon
Groenten
Kamerplanten
Knollen en bollen
Kruiden
Kuipplanten
Orchidee
Planten
Recepten
Rozen
Sierheesters
Snijbloemen
Tropische planten
Tuinaanleg
Tuindecoratie
Tuininrichting
Tuinkalender
Tuin Allerlei
Vaste planten
Vijver
Eco-tips
Organisch tuinieren
Plantenbescherming

 

Kniebank
Kniebank
Prikroller voor gazon
Prikroller
Slakkenval
Slakkenval
Rozenboog
Rozenboog

Services


Tuinadvies.nl  ->   Recepten   ->   Aubergine of eierpla... Print deze pagina lettergrootte kleiner lettergrootte groter

Aubergine of eierplant: verrassende groente voor exotische gerechten

Verrassende groente voor exotische gerechten

De aubergine of “eierplant” komt oorspronkelijk uit het zuiden.
In onze keuken begint ze een steeds belangrijkere plaats in te nemen. Temeer omdat aubergines sinds enkele jaren ook op een milieuvriendelijke manier geteeld worden door familiale tuinbouwbedrijven
in België.

Andere weetjes over aubergines:

  • Aubergines zijn beschikbaar in heel wat verschillende vormen en kleuren: van een klein bolletje tot een lange en smalle vrucht. Van donkergroen, over paars geel en wit. Ze kunnen effen of gestreept
    zijn. De bekendste soort is de effen paarse aubergine.
  • U hoeft een aubergine niet te schillen, de donkerpaarse schil kan nét heel decoratief zijn.
  • Spoel de vrucht even, snij het kroontje eraf en versnijd de aubergine in blokjes. Deze blokjes kunnen in de soep of in een stoofschotel zoals ratatouille.
  • In plakken gesneden kan een aubergine ook gebakken worden in de pan of op de barbecue. Idee voor een recept: bestrooi de auberginestukken met zout en laat een uurtje trekken. Spoel ze
    daarna goed af en dep ze droog. Laat ze aan elke zijde 3 minuten roosteren (of bak ze in olijfolie).
  • Aubergines zijn perfect gemaakt om uit te hollen en op te vullen.
  • Aubergines bevatten slechts 16 kCal per 100 g. Versier er uw schotels mee en smul maar lekker door!

Verras uw gasten en uzelf!

Groentespies met gemarineerde aubergines

Ingrediënten:
2 aubergines, 2 courgettes, 200 g champignons, 1 rode paprika, 1 gele paprika, 1 eetlepel fijngehakte peterselie, 2 cl olijfolie extra vierge, 2 eetlepels citroensap, 1 teentje knoflook, 2 takjes tijm, 1 takje rozemarijn, peper.

Bereiding:

  • Was de aubergines en de courgettes, snij ze in blokjes. Borstel de champignons schoon (niet wassen, want dan nemen ze teveel water op). Snij de paprika’s in niet al te kleine stukken.

  • Maak een sausje van citroensap, kruiden, geperste knoflook en peper. Laat de aubergines hier ongeveer 1 uur in marineren.

  • Haal de aubergineblokjes uit de saus en voeg olijfolie toe aan de saus.

  • Steek de groenten op spiesjes en bestrijk rijkelijk met het sausje.

  • Laat ongeveer 10 minuten roosteren op de barbecue of onder de grill. Keer regelmatig en overgiet dan ook met het sausje.

Deze groentespies past perfect bij rundvlees, varkensvlees of lamsvlees (koteletjes of kroontjes). Het vlees kunt u ook op de barbecue leggen of bakken in de pan.

Gevulde aubergine met verse tonijn en zeven groenten

Ingrediënten:
2 aubergines, 200 g broccoli, 1 middelgrote courgette, 1 bosje lente-uitjes, 1 rode paprika, 2 vleestomaten, 2 grote uien, citroensap, 350 g verse tonijn, 2 eetlepels olijfolie, 1 gepeld teentje knoflook, 8 dunne plakjes Italiaanse pecorinokaas, zeezout, peper van de molen.

Bereiding:
• Snij het kroontje van de aubergines en snij elke vrucht overlangs doormidden in 2 gelijke helften. Lepel met een scherp lepeltje het vruchtvlees uit de aubergines, maar laat een rand van zeker 2 cm dik. Wrijf de binnenkant van de aubergines in met citroensap tegen het verkleuren. Bestrooi daarna met zeezout en peper en laat trekken.
• Versnijd het uitgeholde vruchtvlees in blokjes en besprenkel met citroensap.
Verdeel de broccoli in roosjes. Snij de courgette in grote stukken en verdeel vervolgens elk stuk in reepjes of driehoekjes. Snij de groene pijpjes van de lenteuitjes weg maar laat een stuk groen aan elk uitje van ongeveer 4 cm. Hou de afgesneden pijpjes opzij. Snij de paprika in vieren. Verwijder de zaadjes en de zaadlijsten, snij het vruchtvlees in reepjes. Pel de tomaten, snij ze in vieren, verwijder de pitjes en snij het vruchtvlees in grote stukken. Snij de gepelde uien in blokjes.
• Maak van de verse tonijn blokjes van 2 x 2 cm.
• Verhit de olijfolie in een wokpan. Doe eerst de blokjes ui, het fijngesnipperde knoflookteentje en de reepjes paprika in de pan en roerbak ze 3 minuten. Voeg vervolgens de roosjes broccoli, de lente-uitjes, de aubergineblokjes, de courgette en de stukjes tomaat toe. Roerbak even op een hoog vuur en laat nog 2 minuten
sudderen.
• Voeg de tonijn toe en laat op een hoog vuur dichtschroeien (max. 1 minuut).
• Neem de pan van het vuur en spatel de stukjes lente-ui onder de bereiding.
• Spoel de uitgeholde auberginehelften uit, laat ze uitlekken en dep ze droog.
Vul ze met de groenten uit de wokpan. Leg op elke gevulde aubergine 2 plakjes pecorinokaas. Zet de gevulde groenten in een voorverwarmde oven van 200°C en laat 10 tot 12 minuten garen.

Bron: Flandria



Gerelateerd aan "Aubergine of eierplant: verrassende groente voor exotische gerechten" is:

Kweekzak tomaten, pepers,...
Aubergine
Aubergine White Eggs
Trophy cam HDmax BlackLed 2014
Stuur deze pagina door Print deze pagina | Terug naar boven
Gratis nieuwsbrief ontvangen
Emailadres
Prijsdaling - 15% - Pindakaasbistro met zinken afdak
Pindakaasbistro

€ 4,45

Tuinadvies tips:     groentespies - eierplant - keuken met eierplant - exotische groente recept - aubergine klaarmaken zonder taaie schil - aubergineblokjes - aubergine klaarmaken - kan je groene gstreepte aubergines in de soep doen - gerechten - aubergine klaar maken