menu
Tuinadvies

https://www.tuinadvies.nl   /    donderdag 28 maart 2024

Soorten regenworm: de ene worm is de andere niet

Soorten regenwormen

Compostwormen zijn doorgaans kleine rode wormen, soms zelf oranje gestreept. De Eisenia fetida onderscheidt zich reeds met deze morfologische kenmerken van de gewone dauwpier (Lumbricus terrestris), onze bekendste regenworm. Inderdaad, in tegenstelling tot wat velen denken vind je zelden of nooit gewone dauwwormen in jouw composthoop. Als diepgravers duiken zij de bodem in waar ze een essentiële rol spelen in het beluchten en het draineren van de bodem. We vinden de dauwpier als diepgraver ook wel eens aan de oppervlakte op ‘doorreis’ voor het ophalen van compost in de strooisellaag.


De regenworm is eigenlijk een verzamelnaam waaronder we drie types onderscheiden: strooiselwormen, bodemwoelers en diepgravers.
De compostworm is een inlandse strooiselworm die we van nature terug vinden in de strooisellaag van het bos, ook in parken en tuinen komen ze soms in de bovenste laag van de bodem voor. Het zijn oppervlaktewormen met onvoldoende spierkracht voor het graven van diepe tunnels in de bodem. Ze zijn uitstekend aangepast aan het leven in de composthoop en houden van het vochtig en voedselrijk klimaat. Dit zijn ook de ideale voortplantingsomstandigheden voor strooiselwormen die er samenleven met tal van andere afbraakmechanismen.

Eisenia fetida

Bij de voortplanting vormt de Eisenia fetida cocons waaruit er na een drietal weken nieuwe wormpjes geboren worden. De compostworm plant zich razendsnel voort, de jongen wormen zijn na twee maanden volwassen. Er worden zo’n 900 cocons per jaar en per worm afgezet.
Eisenia fetida is dus de belangrijkste regenworm in het composteringsproces en zet ons keuken- en tuinafval om in een zwarte kruimelige substantie die we als vermicompost kunnen omschrijven. Deze vruchtbare compost heeft enkele belangrijke voordelen en is bovendien biologisch!

Er is dus een essentieel verschil tussen de regenworm in ons gazon en de regenworm in onze compostbak of afvalhoop. Allen breken ze tal van organische stoffen af aan de hand van bacteriën en enzymen en vormen op die manier een belangrijke vector voor voedingstoffen in de bodem. Diepgravers en bodemwoelers zorgen ook nog eens voor een verluchting van de bodem en een betere afvoer van het hemelwater door het graven van verticale gangen.

Bovendien zijn onze regenwormen een belangrijke indicator voor bodemvervuiling. Ze slaan vervuilende stoffen op in hun weefsel en zullen in bepaalde vervuilde of te zure bodems weinig tot niet voorkomen.

Alle compostwormen zijn dus regenwormen maar niet alle regenwormen zijn compostwormen!

Terug naar boven icoon