menu
Tuinadvies

https://www.tuinadvies.nl   /    dinsdag 16 april 2024

Sneeuwklokjes - Galanthus nivalis en andere soorten

SneeuwklokjesHet sneeuwklokje (Galanthus nivalis) is één van de vroegst bloeiende planten in de tuin. Vanaf januari verschijnen reeds de eerste witte bloemen. Het zijn van die bloemen waar tuinliefhebbers zeer gelukkig mee zijn omdat zij de eerste voorbodes zijn van het aankomende tuinseizoen.
De planten staan het liefst op een beschaduwde grond en worden zo'n 25cm hoog. Het sneeuwklokje is een bolgewasje dat zich uitstekend laat verwilderen. Plant je er een groepje, dan zal de pol zich binnen een paar jaar goed weten uit te breiden. Plant ze daarom bij voorkeur op een plek waar ze hun gang mogen gaan.

Latijnse naam : Galanthus afgeleidt van het Griekse gale (melk) en anthos (bloem)
Nederlandse naam : Sneeuwklokje
Familie : Amaryllidaceae of narcisfamilie
Bloeikleur : wit
Bloeimaand : januari, februari, maart, april
Bladkleur : Groen
Hoogte : 15 - 25 cm
Wintergroen : Bladverliezend
Winterhardheid : Goed winterhard
Standplaats : Halfschaduw (gefilterd licht)
Soort gewas : Bolgewas
Speciale kenmerken : In groep planten
Geurend
Giftig
Habitat :

Normale bodem


Standplaats sneeuwklokjes

Ze floreren prima in een goed gedraineerde bodem en dat op een plaatsje in de halfschaduw of volle schaduw. Ze gedijen dan ook prima als onderbeplanting van loofbomen en struiken waarbij ze in de winter en het voorjaar toch nog voldoende zonlicht genieten en waar ze in de zomer genieten van een koelere en iets drogere bodem.

Sneeuwklokjes worden het best in groepjes bij elkaar geplant. De kleine bolletjes kun je meestal in tuincentra kopen in het najaar. Eenmaal je ze hebt gekocht plant je ze ook best snel uit omdat ze maar een dunne bolhuid hebben die anders vrij snel uitdroogt waardoor je minder bloei zal hebben. Plant de bolletjes uit op een diepte van 7,5 tot 10 cm. In het voorjaar tijdens de bloei of ook nadien tijdens de periode dat er nog blad aan zit kun je de sneeuwklokjes in de tuin ook gewoon in kluit opgraven, delen en terug uitplanten. Zo kun je sneeuwklokjes trouwens ook het snelst vermeerderen aangezien de ondergrondse bolletjes zich snel uitbreiden tot grote pollen. De gedeelde of gescheurde pollen zullen het volgende jaar al goed bloeien.

Soorten sneeuwklokjes

Er zijn zeer veel cultivars met soms minieme kleurverschillen in de handel te verkrijgen. Er zijn dan ook vele verzamelaars en sneeuwklokjesverenigingen die zich volledig focussen op dit kleine witte knikkende bloempje. Vooral in Groot-Brittannië zitten er veel verzamelaars. Het is daar dan ook een ware stormloop tijdens de vele sneeuwklokjesbeurzen die er in februari en maart plaats vinden. Het is dan ook niet verrassend dat de ware galanthofielen voor de zeldzame exemplaren enorme bedragen neertellen.

De meest voorkomende in de tuin en in het wild is Galanthus nivalis, soms helemaal wit maar ook met een groen randje aan de bloemblaadjes.

Een kleine selectie van de in de handel verkrijgbare soorten en rassen:

  • Galanthus nivalis 'Flore Pleno': 15 cm; gevuldbloemig, bloemblaadjes geelgroen
  • Galanthus nivalis 'Grakes Cold': heeft een witte grotere bloem waarvan de helm en de bloemrand geel is, vooral op leemgrond is de kleur feller.
  • Galanthus nivalis 'Grakes Green Bells': is voor 4/5 groen en de rest is wit, de kleur blijft groener in de halfschaduw
  • Galanthus nivalis 'Melanie S': heeft een gevulde bloem maar is meer bolvormig met een groene rand.
  • Galanthus nivalis 'White Cloud': bloeit later maar is zeer bloeirijk met meerdere stengels per bolletje.
  • Galanthus elwesii: het reuzensneeuwklokje of Turkse sneeuwklokje dat 25 - 30 cm hoog wordt heeft blauwgroen loof en geurende bloemen.
  • Galanthus plicatus: laat maar rijk bloeiend met een naar buiten gevouwen rand van het blad.

Sneeuwklokjes zijn te combineren met andere voorjaarsbloeiers zoals winterakonietjes, Helleborus, lage tulpen, krokussen, Scilla, maartse viooltjes,... Sneeuwklokjes zijn zeer onderhoudsvriendelijk en vragen weinig omkijken eenmaal je ze hebt uitgeplant. In het najaar genieten ze er wel van een laagje mulch of compost te krijgen
.

#3351Kurt Vossaert

Auteur: Kurt Vossaert

Terug naar boven icoon