Geprint van http://www.tuinadvies.nl/artikels/pruimenconfituur_maken_pruimenjam.htm

> De eettuin (667) > De fruittuin (128) > Recepten met fruit (38) > Pruimenconfituur / pruimenjam maken

Toon alles uit: "Recepten met fruit"

Pruimenconfituur / pruimenjam maken

Recept voor pruimenconfituur / pruimenjam.

Werkwijze bij het maken van pruimenconfituur:

De pruimen wassen (afdrogen) en ontpitten.

De vruchten wegen en eenzelfde hoeveelheid geleisuiker afwegen (1 kg suiker per kg pruimen)
Geleisuiker is kristalsuiker waaraan citroenzuur en pectine is toegevoegd waardoor de jam sneller en beter kan indikken.

Doe alles in een kookpot en zorg ervoor dat het fruit goed vermengd zit met de suiker.

Breng het geheel al roerend (zonder water) aan de kook en laat het daarna nog enkele minuten doorkoken.

Om te weten of de confituur goed is doe je een soeplepel van de geleiachtige substantie op een koud bord. Indien het niet verdikt, dan mag het nog even verder doorkoken.

Doe de pruimenconfituur onmiddellijk in confituurbokalen die op een natte handdoek staan om te voorkomen dat ze stuk springen van de hitte

Draai de metalen schroefdeksels dicht en draai ze enkele minuten om.

Na enkele minuten terug omdraaien en de bokalen laten afkoelen.

Als het goed gelukt is heb je nu smeerbare pruimenconfituur.

Smakelijk.

TIPS en WEETJES bij het maken van pruimenconfituur:

  • Gebruik bij het maken van uw pruimenconfituur niet enkel rijpe pruimen. De minder gerijpte vruchten bevatten veel meer pectine waardoor de confituur beter dikt.

  • Gebruik enkel zeer goed uitgekookte potjes en schroefdeksels om bederft tegen te gaan.

  • Gebruik bij voorkeur een kom met een speciale dikke bodem.  De dikke bodem zorgt ervoor dat de vruchten met de suiker niet zo vlug of totaal niet aanbranden op voorwaarde dat er regelmatig omgeroerd wordt.

Wist u dat de meeste pruimerassen zelfbestuivers zijn waarbij u voldoende heeft aan 1 boom om vruchten te bekomen.
Enkele rassen:

  • 'Gele Kroos’ is een oud ras die massa's kleine, gele vruchten draagt met een lekkere smaak.

  • 'Victoria’ levert vrij grote paarse vruchten. De pruimenboom kan zo vol vruchten hangen dat de takken best gestut worden om takbreuk te voorkomen.

  • 'Opal’ levert in juli - augustus lekkere geel met paarse vruchten.

  • ‘Anna Späth’ levert grote pruimen die pas in oktober worden geoogst.

  • ‘Czar’ is een paarsblauw pruimenras met een grote opbrengst in augustus.

  • Kwetsen zijn stevige, vlezige pruimen die in augustus - september rijp zijn en onder andere in de tutti frutti worden verwerkt of als bakpruim worden toegepast.

  • ‘Reine Claude Verte’ is een groene pruim met de bijzondere smaak.

Vees succes en eet smakelijk.


#2623

Andere artikels