menu
Tuinadvies

https://www.tuinadvies.nl   /    dinsdag 19 maart 2024

Recepten met rozenbottels

Recepten met rozenbottelsLaat ze deze keer niet aan je neus voorbij gaan. Doe iets met al die prachtige rozenbottels die op je staan te wachten. Maak er jam en siroop van en verwen de mensen rondom je met heerlijke dessertjes.

Om te beginnen moet je wel weten dat je niet zomaar alle rozenbottels kan gebruiken. Ik maak graag gebruik van de wilde roosjes. De hondsroos (Rosa canina) bijvoorbeeld. Ze komt veel voor in holle wegen. De Eglantier (Rosa rubiginosa) lijkt erg op de hondsroos. Als je zijn groene blaadjes kneust, komt er een groene appelgeur vrij.
De Japanse rimpelroos (Rosa rugosa) zie je vaak naast drukke straten staan. Daar kan je ze natuurlijk niet plukken als je ze culinair wilt gebruiken. Soms zijn ze wit en soms diep roze, tegen het donker rood aan.

Zet deze wilde roosjes in je tuin en je kan er een heel jaar van genieten. Zowel de bloesems als de bottels zijn prachtig. Soms een beetje moeilijk om te snoeien met al hun kleine stekels, maar dat neem je er graag bij als je al dat lekkers ziet wat je er kan van maken.

Rozenbottelchutney:

Was je rozenbottels (liefst hondsroos- of eglantierbottels, die zijn steviger).
Doe de kroontjes en de steeltjes eraf.
Snij de rozenbottels in twee en haal de pitjes eruit. (Inderdaad er zijn plezanter dingen in het leven).
Was je pittenvrije stukjes goed af.
Zet ze net onder water en laat ze 10 minuutjes op een zacht vuurtje koken.
Giet het water af, maar kieper het niet weg.
Neem nu twee kopjes van dat vocht en doe er één kop witte wijnazijn bij.
Overgiet hiermee de wachtende rozenbottels en weeg alles.
Doe er dezelfde hoeveelheid suiker bij.
Laat het geheel weer aan de kook komen en laat zachtjes verdampen tot je de gewenste sapdikte krijgt. 15 minuutjes kan al voldoende zijn.

Tip:
Je kan de ontpitte rozenbottels ook in de handel kopen. Die zijn eerder verhakkeld, niet echt gaaf. De mooie helftjes die je zelf maakt, kan je op een blokje Belgische kaas steken samen met een blaadje munt of citroenmelisse. Maar voor een zoetzure saus, kan je de bottels uit de handel gebruiken.



Rozenbottelsiroop

Je eigen bottelstebeste rozenbottelsiroop of rozenbotteljam maken heeft niets dan voordelen. Je plukt de bessen van de wilde roosjes op een rustige plek. Dus niet naast een drukke baan.
Was de bottels en hak ze in een sterke mixer die dit zware werk aankan. Je kan de bottels ook stuksnijden, maar dat is niet van de poes. Vooral de kleine bottels zijn soms hard. De pitjes mogen bij het vruchtvlees blijven. Overgiet alles met water tot de bottels drie centimeter onder zitten. Laat even tot aan het kookpunt komen.
Een nachtje laten staan en alles door een neteldoek doen, is de volgende boodschap. Neem dan 1 liter vocht en doe er 0,5 kg suiker bij. Laat alles nog even opkoken en giet je gespoelde glazen bokaaltjes dan boordevol met dit vocht. Een geut van deze siroop is reuze lekker bij een glas droge witte wijn.
Maar ook op ijs, pudding, pannenkoeken en cake laat hij zich van zijn beste kant zien.

Rozenbottel jam

Soms doe ik een geleermiddel (suiker waar je jam mee maakt) bij het rozenbottelvocht. Dan krijg ik een heel lekkere jam.
Je kan gedroogde rozenbottels in een natuurwinkel of apotheek kopen. Maar neem dan liefst bottels met pitten. Die zijn goedkoper en je jam wordt vlugger dik.
De jam wordt niet zo heel stijf en daarom is hij prima bij yoghurt. Wist je dat je die ook zelf kan maken? Hier volgt het recept.
Yoghurt
Ingrediënten en materiaal:
thermosfles (enkel voor yoghurt gebruiken),
thermometer,
1 liter gepasteuriseerde melk
2 eetlepels levende yoghurt om te starten.

Werk enkel met goed ontsmet materiaal.
Spoel telkens af met warm water.

Werkwijze:
Warm de melk op tot 45°C.
Roer de yoghurt eronder.
Giet je yoghurt in de goed, warm uitgespoelde thermosfles en laat acht uur staan.
Giet de yoghurt in zuivere bokaaltjes en laat afkoelen.
Zoet de yoghurt met rozenblaadjessiroop en werk af met besjes van het krentenboompje en rozenblaadjes.

Terug naar boven icoon