tuinadvies tuinieren en groenten kweken
Gratis nieuwsbrief ontvangen
Emailadres
 
Homepagina
Bloemschikken
Bomen
Dieren
Fruit
Gazon
Groenten
Kamerplanten
Knollen en bollen
Kruiden
Kuipplanten
Orchidee
Planten
Recepten
Rozen
Sierheesters
Snijbloemen
Tropische planten
Tuinaanleg
Tuindecoratie
Tuininrichting
Tuinkalender
Tuin Allerlei
Vaste planten
Vijver
Eco-tips
Organisch tuinieren
Plantenbescherming

 

Kniebank
Kniebank
Prikroller voor gazon
Prikroller
Slakkenval
Slakkenval
Rozenboog
Rozenboog

Services


Tuinadvies.nl  ->   Groenten   ->   Algemene info over p... Print deze pagina lettergrootte kleiner lettergrootte groter

Algemene info over prei

Prei klaarmaken. kabeljauw met prei

Algemene info over prei

De prei behoort tot de familie van de "Alliaceae" (de ui-achtigen), waartoe ook ui en knoflook behoren.
Prei is een zeer oud consumptiegewas, zodat er geen wilde variant meer bekend is.
Eeuwenlange cultivatie door Egyptenaren, Grieken en Romeinen zorgde ervoor dat de groente in uiteenlopende omstandigheden kan gedijen.
Er is zomerprei, die in de maanden april tot augustus wordt aangevoerd, en winterprei, die van december tot april verkrijgbaar is.

Het preiwit heeft een zachte uiensmaak. Ook het groene gedeelte en de worteltjes van prei kunnen gebruikt worden voor de bereiding van gerechten.

Aankopen/kwaliteit

Koop alleen prei met een zeer dichte bladvorming, fris en donkergroen blad, zonder beschadigde plekken. Slappe stengels, opengebarsten of opgezwollen stengelbases of verdroogde en verkleurde bladeren betekenen dat de prei niet vers is. Prei slinkt tijdens de bereiding, voorzie daarom 400 tot 500g per persoon.

Bewaren van prei

Verse prei blijft in de groentebak van de koelkast ongeveer 2 weken goed. Ongewassen en op een koele, vochtige plaats kan u prei 1 tot 2 maanden bewaren. U kan ze afdekken met grond en liefst vorstvrij bewaren. Prei kan men ook geblancheerd invriezen. De groente moet niet ontdooid worden om te bereiden.

Prei bereiden

Snij het voetje eraf. Haal ook het allerlaatste taaie deel van het groen en de eventuele buitenste, vergeelde delen weg. Het is niet zo dat je alleen het witte deel gebruikt. Juist in het groene blad zitten de meeste vitaminen en mineralen.
Maar naast gezonde zaken kan in prei ook veel zand zitten. Dat haal je er op deze manier uit: snij de prei van onderaf in de volle lengte doormidden. Spoel de helften schoon onder stromend water en vouw de bladeren hierbij uiteen. Laat de groente uitlekken in een vergiet en snij het in grote of kleine stukken.

Prei eten we zowel rauw als gekookt. Heel fijngesneden wordt de groente in salades verwerkt. U kan de prei ook in combinatie met uien of ter vervanging van deze gebruiken. Het beste kennen we prei in soep of stoofpotjes. Prei is ook heel geschikt voor ovenschotels. Prei is lekker met andere groente zoals wortelen, ui, knolselder, enz. Prei is de basis van de groentekeuken en is zeer geschikt bij graan-, vlees- en visbereidingen.

prei klaarmaken voor prei soep

Voedingswaarde/Gezondheid

Prei is een vezelrijke groente en bevat ook veel vitamine C. Bovendien is het een caloriearme groente.

Bron: Flandria



Gerelateerd aan "Algemene info over prei" is:

Insectengaas 5 x 1,4 m
Winterprei
Herfstprei
Verbrandton
Stuur deze pagina door Print deze pagina | Terug naar boven
Gratis nieuwsbrief ontvangen
Emailadres
Hark, schop, zeef en riek in 1 + gratis rol 8 tuinafvalzakken 75 L
ACTIE Multihark
+ gratis 8
tuinzakken 75L

€ 29,95

Tuinadvies tips:     prei bereiden bakken - prei koken - hoe kan je prei klaarmaken - prei stomen - prei klaarmaken - hoe bereid je prei - prei koken stomen - hoe maak je prei klaar - prei - prei koken of bakken